20 Април 2024 г. Събота

Няма логика да ме арестуват, отсече Цветанов в Брюксел

2013-06-04 10:50:11

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов определи слуховете, че ще бъде задържан, "повечекато вестникарски".

"Няма логика това да стане, това е начален етап на досъдебно производство, коментира той в Брюксел, където късно снощи се срещна с председателя на групата на Европейската народна партия в ЕП Жозеф Дол.

По неговите думи трябва да бъдат събрани доказателства, а прокуратурата трябва да извърши процесуално-следствени действия, като затова трябва да поиска неговия депутатски имунитет, за да се види каква е истината.

Той изрази очакване, че досъдебното производство ще събере доказателства в полза на становището, че няма достатъчно данни "за тези твърдения, тиражирани от лидера на ПЕС Сергей Станишев в предизборната кампания".

Цветанов попита защо има такава бързина по този случай, а няма такава бързина по "случая Хохегер".

 

"За мен е важно да имаме еднакъв подход към всичко, което се случва в държавата", добави той.

Цветанов определи темата за бюлетините в печатницата в Костинброд като изключително добра манипулация, инициирана от една телевизия.

Той допълни, че при разговора им Дол е дал пример със себе си, тъй като преди години във Франция срещу него било водено разследване, продължило 4-5 години.

"Това е политическо, трябва да се въоръжиш с много търпение и да си щадиш нервите. Когато всичко това приключи, ще бъдеш много по-силен", казал Дол на Цветанов.

"Всички тези действия ще се наблюдават от ЕНП и предполагам, че ще представляват интерес и за Европейската комисия, за да види какви са доказателствата и тези твърдения и внушенията, направени по време на предизборната кампания", заяви Цветанов по повод темата за подслушването у нас.

Той се позова на главния прокурор, за да отбележи, че няма доказателства за незаконно подслушване.

"Тройната коалиция между "Атака", ДПС и БСП дори правораздава от парламентарната трибуна", коментира още бившият МВР шеф.

"Няма експертиза и вече не се говори за незаконните подслушвания, такива няма, видно от това, което има прокуратурата и което аз твърдя, защото знам, че съм невинен и такива неща никога не съм правил", каза той.

"Просто това са внушения, които изиграха добра роля по време на кампанията. Говори се за неупражнен контрол, при положение, че няма констатирано престъпление", допълни той.

В отговор на въпрос ексвътрешният министър изрази мнение, че предприеманите законодателни промени в МВР ще застрашат сигурността на ЕС, тъй като "има пълно неразбиране по нещата, които се входираха в българския парламент, които не кореспондират с цялостната национална стратегия", приета от предишното Народно събрание, с даването на досъдебни функции на контраразузнавателна служба, каквато е ДАНС.

По думите на Цветанов действията, свързани с дейността на ГДБОП и ДАНС, са промяна на закона "в уродлив вид" и възраждане на бившата Държавна сигурност.

По повод промените в ръководствата на СДВР и ОДП-тата в страната Цветанов заяви, че това изглежда като чистка.

Той добави, че когато е поел поста на министър на вътрешните работи, е предприел промени, едва след съвещания и запознаване с отчети за дейността.

По неговите думи полицейските ръководители, изградени през последните 10 години, никога не са били съпричастни към политически каузи, а оценката, която е давал за тях, се е основавала на професионалните им качества.

"Гордея се с тях, включително и с отстранените по незнайно какви причини. Явно е и е видно, че това е политическа чистка", категоричен бе Цветан Цветанов, цитиран от БТА.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати