25 Април 2024 г. Четвъртък

"Сова Харис": 56% от хората искат имунитета на Борисов

2013-06-04 09:20:39

"Преса"52,5 на сто от гражданите не искат касиране на вота".

Вестникът се позовава на резултатите от изследване на агенция "Сова Харис", направено от 24 до 28 май. 

56% от сънародниците ни смятат, че главният прокурор трябва да поиска имунитета и на Бойко Борисов. 68 на сто от хората са убедени, че решението на Сотир Цацаров да поиска имунитета на Цветан Цветанов е правилно. 

Политическият лидер, който получава най-висок рейтинг - от 27,7% - е Сергей Станишев. С 27,5% го следва Бойко Борисов. Институцията, която се ползва с най-голямо доверие, е президентската.

"Сега"А вие какво правителство очаквахте?" 

След като 25 години корупция и "калинки" са хранителната среда на властта, защо очакваме да се появят министри професионалисти, честни, опитни, млади, независими? 

13-тото българско правителство след старта на демократичните промени е факт. В момента най-вълнуващият обществен дебат е колко ще издържи правителството, като прогнозите са за  краткотрайност, най-много до европейските избори догодина.  противодействие на изкуствените монополи, насърчаване на електронни услуги (в подкрепа на бизнеса); да не загубим 750 млн. лв. по оперативните програми тази година и да подготви документацията по следващия програмен период на ЕС (ясно защо). 

Има и ред други задачи (демография, изборен процес, вътрешен ред), но най-неотложни са икономическите, а тестът за издръжливостта на правителството ще бъде предстоящата зима.

Орешарски ще воюва на много фронтове и ще плаща цена за свои и чужди грешки.

"Калинките" сами напускат земеделието", споделя пред "24 часа" министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. 

"Необходимо е да защитим българската продукция от вноса. Земеделците трябва сами да вземат европарите и да не даряват с тях разни консултанти", е становището му. 

Професорът доразвива своите виждания пред "Стандарт"Ще защитим родните плодове и зеленчуци. Искам в края на мандата хората да вярват, че от земеделска работа се печели!"

"БСП вкарва държавата в частните училища и болници". Първата седмица на новите министри завърши с някои смели, дори  неприложими идеи за реформи в поверените им ресори. Общият им знаменател е засилването на ролята на държавата, коментира "Сега". 

Здравният министър Таня Андреева е поредният, който ще се опита да вкара ред в създаването на нови болници и във финансирането им, но с вече удряли на камък идеи. Тя ще настоява да се обвържат разрешителните за дейност и регистрация на лечебните заведения с това дали има нужда от тях в съответните райони. 

Подобен подход обаче трудно ще мине, тъй като веднага ще бъде атакуван с противоконституционно ограничаване на частната инициатива. Сходно изказване за своята област направи и просветният министър проф. Анелия Клисарова. Тя вкара в приоритетите си чувствителна за левицата тема - финансирането на частните училища. Проектът за училищен закон на ГЕРБ предвиждаше и те да получават държавна субсидия от 2016 г. 

"Мисля, че трябва да се затегне режимът за нови частни училища, трябва и да се направи проверка на съществуващите. Не искам да има изключително много частни училища с ниско качество", каза проф. Клисарова през почивните дни. 

От друга страна, тя признава, че щом родителите, избрали частното образование, плащат данъци, би било редно държавата да дава средства и за техните деца. Притесненията й са субсидията да не доведе до бум на частни училища със съмнително качество. 

В интервю за "Труд" министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов очертава стратегиите за ръководене на своето ведомство, които изразяват приоритетите и акцентите на  социалната сфера днес.

"Най-важното е социалните мерки да не се вземат без участието на гражданите. Подготвя се промяна в нормативната уредба за целевите помощи за отопление, за увеличаване на еднократната помощ за първолаци, за увеличаване на обезщетението за втората година от майчинството. Необходим е още един прочит на цялата система за пенсионно осигуряване. В ЕС не вдигат едновременно и стаж и възраст за пенсия", подчертава министърът.

"Цветанов да се оттегли от политиката, ако държи на името си", призовава от страниците на "Монитор" Атанас Мерджанов, секретар на ПГ на "Коалиция за България". 

"Информацията за частното ГДБОП е шокираща", допълва той.

"Телеграф" пък цитира Григор Здравков от легия "Антимафия"Борисов и Цветанов са контролирали трафика на дрога, а бившият шеф на ГДБОП е укривал сигналите за това".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати