20 Април 2024 г. Събота

ГДБОП в ДАНС! Това е политполиция, скочи Борисов

2013-05-31 16:21:07

ГДБОП се влива в ДАНС, решиха депутатите, като приеха на първо четене законопроекта за промяна на закона за родното ФБР.

Той бе внесен от Сергей Станишев, Лютви Местан, Михаил Миков и Христо Бисеров и предвижда вливането на антимафиотите в ДАНС и избирането на шефа на агенцията от депутатите. Измененията позволяват също на ДАНС да извършва разследвания в пълния обем на тази дейност по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс.

В пленарната зала присъстваше вътрешният министър Цветлин Йовчев, който подкрепи законопроекта.

„МВР има достатъчно ресурси да организира борбата с престъпността“, категоричен бе Йовчев и допълни, че по тази причина изваждането на ГДБОП от МВР и вливането й в ДАНС не би довело до трайна невъзможност за справяне с престъпността.

Според него в момента функциите на ГДБОП до голяма степен се припокриват с функциите на полицията, а изваждането на дирекцията от МВР би довело да разграничаване на тези функции.

„Стилът и методът на работа на една полицейска и на една разузнавателна служба е различен“, заяви Йовчев. Той изтъкна, че и ГДБОП, и ДАНС са спецслужби и затова сливането им би довело до добро взаимодействие.

„Мога да поема отговорност пред вас, че МВР ще направи всичко възможно една такава промяна да не доведе до сътресение в ГДБОП или някоя друга структура“, заяви Йовчев.

По думите му законопроектът предлага достатъчно гаранции, че никой няма да може да се възползва от ресурса на МВР и ДАНС. МВР шефът твърди, че законопроектът ще позволи НС, МС и президентът да са в състояние да получават информация по различни канали.

 

ГЕРБ единствени се противопоставиха на сливането, което не беше изненада. БСП, “Атака“ и ДПС пък го подкрепиха, основно с мотивите, че трябва да се спре със съсредоточаването на всички правомощия в една дирекция.

„Законопроектът просто възстановява ролята на ДАНС. Обръщам се с молба за подкрепа на този законопроект“, призова Сергей Станишев от парламентарната трибуна.

По думите на лидера на левицата предложените промени връщат парламентаризма, защото предвиждат председателят на ДАНС да се избира от народните избраници. По думите му създаването на ДАНС е било наложително заради членството ни в ЕС и недоверието в правоохранителната ни система от страна на европартньорите ни.

„ДАНС не беше застрахована срещу грешки, включително и в кадрово отношение“, призна червеният лидер.

Според лидера на ДПС Лютви Местан с приемането на този законопроект се отнемат възможностите МВР да продължава да битува като репресивен орган, както и да се разрушат възможностите за авторитарно управление.

„Очаквам категоричната ви подкрепа“, обърна се Местан към депутатите.

Централизацията и концентрацията на властта беше в основата на внесената промяна от ГЕРБ в закона през 2009 година, коментира той.

„Противопоставихме се на свърхконцентрацията на власт в ръцете на един човек, а днес берем плодовете на тази свръхконцентрация“, отсече Местан, връщайки лентата към 2009 година, когато кабинетът на Борисов внесе промени в Закона за ДАНС, които орязаха правомощията й.

„ДАНС, както и някой специфични функции на държавата, не може да бъдат под едноличната опека на който и да било министър на вътрешните работи, независимо как се казва той и независимо от кое Народно събрание е избран“, отсече Местан.

Липсва стратегическа визия за тази реформа, възмути се на свой ред доскорошният зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков, сега депутат от ГЕРБ.

„Внимателно сме прочели всики предизборни програми и никъде подобни промени не можем да открием. Липсват каквито и да било обществени обсъждания“, обясни той.

Според депутата мотивите за промяната са по-скоро политически.

„Тази реформа наподобява греховното раждане на ДАНС“, обясни Вучков. По думите му тогава експертната общност е била изолирана, а сега се прави същото.

„Привнасят се полицейски правомощия на ДАНС. Не може една контраразузнавателна служба да има полицейски правомощия“, обясни още той.

„Господин Вучков, не мога да разбера вашето нахалство да излизате да говорите за полицейщина", отвърна му лидерът на “Атака“ Волен Сидеров.

Според него бившият заместник-министър също е отговорен за скандала в подслушването и се закани, че лично ще се погрижи Вучков да отиде на съд.

Традиционно най-дълго беше изказването на ексвътрешния министър Цветан Цветанов.

От парламентарната трибуна той видя връзка между политическите партии и организираната престъпност. „Искате да ликвидирате ГДБОП? Разбирам вашите атаки чрез мен“, заяви още той.

„Аз знам, че няма да ме уважавате и ще я има тази агресия“, отсече Цветанов. Според него с настоящите промени системата за сигурност се връща назад. „Не го правете“, настоя Цветан Цветанов.

„Константин Казаков вчера си подаде оставката, защото не иска да участва в това, което се опитвате да направите в тази система. Калин Георгиев подаде оставка, защото не иска да участва с вас във фалирането на МВР“, категоричен бе той.

„Те си правят политическа полиция по този начин. Искат разследванията на ГДБОП да бъдат заметени“, отсече Бойко Борисов в кулоарите на парламента по повод предложението шефът на ДАНС да се избира от НС.

По неговите думи с гласовете на БСП, ДПС и “Атака“ тази агенция става на практика неконтролируема и се режат правомощията на президента.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати