26 Април 2024 г. Петък

Полемика и протести съпровождат Световния ден без тютюнев дим в България

2013-05-31 10:12:03
За 25-та година светът отбелязва деня без тютюнев дим. Всяка година на 31 май - Световния ден за борба с тютюнопушенето - Световната здравна организация, здравните институции и съсловните организации припомнят мрачната статистика, с която е свързан вредният навик.

Тази година обаче повод за това в България е и предложението на политически партии да се либерализира забраната за пушене в закрити обществени заведения, която влезе в сила точно преди една година. В отговорпротивници на предложението организират два протеста до Народното събрание днес - в началото и в края на работния ден (9 ч. и 17 ч.).

Мотото на Световния ден без тютюн тази година е "Забрана за рекламиране на тютюневи изделия, промоция и спонсорство", вдъхновено от решението Европейската комисия да въведе тези забрани като следваща стъпка в борбата с никотиновата зависимост.

Статистиката на Световната здравна организация показва, че 30% или повече от 1.2 милиарда човека по света са пушачи. Всяка година това води до смъртта на около 6 милиона човека - половин милион от тях в Европа. В световен мащаб заради вредното влияние на цигарения дим си отиват и още 600 хиляди непушачи (пасивни пушачи).

През 2004 година тютюнопушенето е било причина за смърт при един от всеки седем мъже и при една от всеки 15 жени. Тютюнопушенето е най-разпространеният рисков фактор за повече от 25 заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени, подчертава Българското дружество по белодробни болести. Оттам припомнят и че през 2012 г. попадна на пето място в света по дял на пушачите на глава от населението, а средният брой изпушени цигари на ден - 2822 - ни поставя на второ място в света.

Тревожно е, че голяма част от хората подхващат цигари още в училище, а ранният старт увеличава риска от заболявания, коментира още БДББ. През 2008 г. над половината от учениците ни (58.8%) са експериментирали с цигари, като броят на опитвалите нараства от 47.2% при 13-годишните, до 66.3% при 15-годишните. На пасивно тютюнопушене в дома си пък са изложени близо две трети от всички деца в България.

Ако тютюнопушенето не започне в ученическа възраст, вероятността това да се случи по-късно е много по-малка. Освен това шансът за отказване от цигарите при възрастен пушач е толкова по-малък, колкото по-рано е започнал да пуши, предупреждават българските белодробни специалисти.

През целия месец май Министерството на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции провеждаха различни инициативи, за да отбележат Световния ден без тютюн. Организираха се кампании, дискусии, дебати, безплатни измервания на нивото на въглероден оксид в издишан въздух и др.

Усилията ще продължат и днес като между 14 и 17 ч. пред Народния театър в София ще се правят безплатни измервания на капацитета на белите дробове, а по-рано през деня ще има кръгла маса с представители на ведомства, фирми и неправителствени организации, които имат отношение към рекламирането, промоцията и спонсорството на тютюневите изделия. Вечерта в зала "България" пък ще има концерт със свободен вход - "Експлозия за десет ръце и четири пиана" от 19 ч. (Още инициативи из страната на регионалните здравни инспекции има в прикачения файл) 

БДББ също чества деня като организира безплатни изследвания на дишането и консултации за отказване от тютюнопушенето от 11.30 до 13.30 ч. в сградата на РИОКОЗ Пловдив, както и информационна кампания на централния площад в Плевен от 14 ч. до 18 ч.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати