24 Април 2024 г. Сряда

Депутатите единодушно защитиха лекарите с промени в НК

2013-05-30 20:14:40

В леко трогателен тон премина представянето на предложенията за изменение в Наказателния кодекс, касаещи нападенията над лекари.

От парламентарната трибуна и Мая Манолов, и Десислава Атанасова признаха, че мотор на този законопроект е бил синият Ваньо Шарков.

Червената депутатка обясни, че е попитала лично Шарков дали има нещо против социалистите да внесат неговите предложения. „Д-р Шарков ще липсва и на парламента, и на здравната комисия", обяви Манолова.

Бившият здравен министър Десислава Атанасова изрази задоволството си от факта, „че Народното събрание се е обединило в името на една обща кауза."

„Нека да покажем поведение като парламентаристи, въпреки че в последните дни то доста липсваше в тази зала".

„Атака" също имат свои предложения за изменения, като те настояват да бъдат защитени не само лекарите, но и учителите.
„Аз ще изляза от трогателно-умилителния тон. Добре е, че има съгласия по тази поправка, но не е добре, че става едва сега, а това забавяне е заради ГЕРБ, която го отхвърляше", заяви лидерът на Атака Волен Сидеров.
Той призова народните представители за повече отговорност, виждайки залата полупразна.

„Не виждам основните партии тук, къде са лидерите Борисов и Станишев. Защо тези опоненти или съглашатели, не ги знам какви са, не са тук? Къде са представителите на тези партии? Сега остава да направите номера с излизането от залата, за да покажете колко сте безотговорни, дами и господа от ГЕРБ", недоумява атакистът.

Той изтъкна, че обикновено медицинските екипи са жертва наагресия на пияни цигани и това се знае от всички.
, призова още той.

Депутатите от всички парламентарни групи влязоха внадпревара да защитят лекарите след поредния случай над побой над екип на Спешна помощ.

Законопроектите на ДПС, БСП, ГЕРБ и "Атака" за изменение на Наказателния кодекс са аналогични по своето съдържание и се предлага по-висока степен на закрила на медицинските специалисти по аналогия на квалифицираните състави, отнасящи се до причиняване на телесни повреди на длъжностно лице, съдия, прокурор, следовател и др.

В законопроектите внесени от Мая Манолова и социалистите и на Десислава Атанасова и Цецка Цачева се предлага в приложното поле на закона да попадне и квалифицирания състав, отнасящ се до убийство по чл. 116 на медицинските специалисти.

В законопроекта внесен от Волен Сидеров и националистите се предвижда обект на особена закрила в квалифицирания състав при различните по степен телесни повреди да бъдат и учителите, чрез което се разширява групата на служители подложени на риск при изпълнение на служебните им задължения, като в същото време се гарантира здравето и живота им.

И четирите законопроекта бяха приети единодушно на първо четене. За предложенията на БСП и ДПС гласуваха по 179 народни представители, за тези на ГЕРБ - 183, а на "Атака" - 175.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати