26 Април 2024 г. Петък

Бизнесът гласува за БСП, за да накаже ГЕРБ!

2013-05-30 20:11:26

За БСП гласуват традиционно 800 000 души, но на последните избори за социалистите спечелиха повече избиратели, не защото те харесват червената идея, а като протестен вот срещу ГЕРБ. 

Това бяха хората от малкия и среден бизнес, каза социологът Кънчо Стойчев по време на дискусия, организирана от института „Иван Хаджийски“. 

Причината за това според него е обстоятелството, че по време на мандата на ГЕРБ управляващите са натискали и рекетирали бизнеса и хората изнемогваха. 

„Бойко Борисов беше съборен от власт не от БСП и ДПС, а ключовият фактор беше малкият и среден бизнес и то не по политически, а по икономически причини“, настоя той. 

Кънчо Стойчев смята, че след протестите през февруари вече който и да е на власт, ще трябва да се  съобразява с гражданското общество и да се вслушва в гласа му. 

Според политолога Димитър Ганев политическият фокус вече ще се измести от МС, където традиционно е, към парламента и ще се гледа под лупа кой как и за какво гласува, защото кабинетът няма зад себе си мнозинство.

„Всички сега гадаят доколко и докога ще издържи правителството на Пламен Орешарски, но истината е, че зависи най-вече от това дали ще има социални протести“, коментира той. 

Политологът смята, че така, както е направен кабинетът, цели да търси подкрепа не толкова от избирателите, колкото от Брюксел и най-яркото доказателство за това е изборът на Зинаида Златанова, която оглавяваше представителството на Европейската комисия у нас от 2008 г., за правосъден министър.  Ще се търси гръб за Министерски съвет и по линия на ПЕС, председател на която е Сергей Станишев. 

Освен това рейтингът на главния прокурор Сотир Цацаров нараства през последните месеци и както е тръгнало, може да се окаже скоро, че той е най-харесваната политическа фигура. От години се говори дали от парламентарна да не станем президентска република, но може да се окажем накрая прокурорска, пошегува се Димитър Ганев. 

Политологът Борислав Попиванов обясни, че след тези избори за пръв път най-голямата партия няма да управлява, както и че за пръв път няма нова политическа формация в парламента. Прецедент е и обстоятелството, че партията, която спечели изборите – ГЕРБ, иска касиране на вота. 

Според него служебното правителство на Марин Райков не е успяло да спечели доверието на хората, както това се случи с предишните две, назначавани от президента – на Стефан Софиянски и на Ренета Инджова. 

В края на дискусията Андрей Райчев и Кънчо Стойчев обявиха, че вече няма да правят социологически проучвания. 

Двамата са основатели на „Галъп интернешънъл - България“, която започва работа през 1991 г., но вече ще заработят в института „Иван Хаджийски“, където ще се занимават само с политология. Социологическата агенция „Галъп интернешънъл - България“ пък се разделя на две части - едната ще продължи да се занимава със социология и ще бъде оглавена от Първан Симеонов, а другата ще провежда маркетингови изследвания и ще се ръководи от Марчела Абрашева.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати