29 Март 2024 г. Петък

Майчинството – 310 лв. Въпросът е от юли или от октомври?

2013-05-30 16:38:02

На първо четене в парламента минаха и двата законопроекта за увеличаване обезщетението за отглеждане на дете до 2 години.

Този на ГЕРБ предвижда помощта за майките да скочат на 310 лева от 1 юли, а този на БСП – от 1 октомври, пак със същата сума.

И двете партии предлагат това с промени в Закона за бюджета на Държавно обществено осигуряване.

Въпреки видимите прилики в двата законопроекта народните представители си спретнаха дълга дискусия с много взаимни обвинения, като запазиха традиционните си лагери.

Размениха се и дежурните обвинения между двете парламентарни групи на ГЕРБ и БСП – най-вече в популизъм. Червените не пропуснаха да отбележат, че хората на Борисов в 41-вия парламент отказаха да вдигнат майчинските, а в този парламент започнаха именно с това предложение.

Заседанието не мина и без цитиране на стари стенограми, припомняме на протестите на майките от миналата година и тогавашната позиция на управляващите.

Корнелия Нинова от БСП пък се възмути, че ГЕРБ са хвърлили вината единствено на ексфинансовия министър Симеон Дянков.

Левицата обаче възрази на по-ранно вдигане на майчинството, поискано от ГЕРБ, с мотив за негативния финансов ефект за страната от това увеличение.

Депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов, който е бивш зам.-министър на финансите, категорично отхвърли тази възможност.

"Ние никога няма да предложим и никога няма да подкрепим законодателни решения, които поставят под съмнение фискалната стабилност на държавата", отсече той.

"Обезщетението за отглеждане на дете трябва да ни обединява", намеси се и социалният министър Хасан Адемов, като изрази съжаление, че в последните години не е било така.

Според него това е въпрос на демография, а и на доверие в осигурителната система.

Той посочи, че към 30 април тази година изпълнението на разходите по консолидирания бюджет на ДОО е със 101 млн. преразход.

По думите му 16,7 млн. лева са необходими, ако увеличението на майчинските стане факт от 1 юли, а 8,35 млн. лева, ако е от 1 октомври.

Адемов допълни, че към днешна дата предлагат това да се случи в рамките на стабилизиращите социални мерки за подпомагане на хората за есенно-зимния сезон от 1 октомври.

"Но тъй като става въпрос за майките, с министъра на финансите ще направим всичко възможно "да преровим изтърсените джобове на Министерството на финансите" и да се опитаме да намерим тези пари", зарече се той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати