29 Март 2024 г. Петък

450 лева минимална заплата. Но не сега, а 2017-а

2013-05-30 11:02:05

Премиерът Пламен Орешарски обясни, че правителството му има амбицията минималната работна заплата да се повиши до 450 лева, но не сега, а до края на мандата.

"Не може още от утре да се повишат заплатите, не мисля, че и хората го очакват. И аз няма да имам нищо против да ми се увеличи заплатата, но това ще се случва поетапно, ако има такава възможност. Имаме идея в края на мандата минималната работна заплата да стане 450 лева. И след няколко мандата няма да стигнем Германия, Великобритания", категоричен бе той.

По думите му кабинетът има амбицията да намали и пенсионната възраст. Според него обаче засега ще се ограничат с това тя да не се покача повече.

"За пенсиите - ще се опитаме да възстановим така нареченото "швейцарско правило" - автоматично индексиране на пенсиите", каза още той пред БНТ.

По думите му обществото ни сега се намира в състояние на дезинтегритет и една от първите задачи, които той си поставя, е да работи за по-голяма сплотеност в обществото и за стопиране на нарастващата конфронтация.

"Хората от улицата не могат да се възприемат нито като опозиция, нито като съратници, те са най-активната част от нашето общество, с която трябва да се води диалог", посочи той.

Пламен Орешарски посочи, че е имал едва три дни, за да състави кабинета си.

 

"И макар да заявявах, че имам общи намерения, трябваше през тези три дни да говоря с много хора, с някои от които имах неуспешни разговори. Гледал съм професионалните качества на всеки един. Политическатаотговорност винаги се носи от парламентарните сили, които подкрепят който и да е в правителството. Грешките се носят винаги персонално", посочи премиерът.

Орешарски за сетен път отрече кабинетът да е обвързан с олигархични кръгове.

"За всеки човек с по-дълга биография може да се твърди, че е имал връзка с една или друга фирма. За мен е важно, че тези хора в момента не са зависими от други компании", коментира той.

Премиерът обяви още, че има шанс да бъде рестартиран проектът АЕЦ "Белене".

"Гледам на АЕЦ „Белене” като на икономика, а не като на политика. Ако той има необходимата ефективност, е редно да се мисли за реализация, ако няма - не си струва. Изборът ни не е напълно свободен, има арбитражен иск, не мога да преценя какви са шансовете на страната ни. Искът е за 2,5 млрд. лева.

Като видя дали по-старите анализи са актуални и към днешна дата, като видя как са се променили анализите за ползване на електроенергия, като видя иска, ще мога да внеса обосновано решение в парламента. Ако решим, че си струва, ще се борим и за инвеститор", обясни той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати