26 Април 2024 г. Петък

Правосъдната министърка възхитена от Цацаров

2013-05-30 10:57:29

Новият правосъден министър и вицепремиер Зинаида Златанова изрази възхищението си от работата на главния прокурор Сотир Цацаров.

"Може да напишем 100 стратегии и 1000 закона да променим и няма да постигнем този ефект, който постига новият главен прокурор с действията си на практика. Той получава широка обществена подкрепа, защото си върши работата. Няма стратегия и закон, който да свърши работа, която трябва да върши всеки магистрат и служител по отделно", отсече тя пред bTV.

По думите й за да бъде осигурено върховенството на закона, всяка институция трябва да стои на мястото си.

Спасяването на около 600 милиона лева по оперативни програми ще бъде първата задача на Зинаида Златанова, в чиято "длъжностна характеристика" влезе и усвояването на еврофондовете.

За целта тя обеща максимално бързо да проведе срещи с министрите, които се занимават с оперативните програми на Брюксел.

"Съществува огромна степен на риск да не вземем 272 милиона евро, което е около 600 милиона лева. Не само да не вземем тях, но да останат за сметка на държавния бюджет", обясни тя.

Министърът представи справка на служебния кабинет, която показва, че към момента максималното усвояване по програмите на ЕС е едва 17,7% и има много да се наваксва.

"Първата цел ни е максимално да ограничим загубите, втората – да усвоим колкото се може повече средства до края на годината и паралелно да планираме следващия период", каза Златанова.

Новият правосъден министър сподели още, че предложението й за поста е било отправено от "единствения човек, който може да го направи" – премиера Пламен Орешарски, с когото имали дълга служебна история от 1998 година.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати