24 Април 2024 г. Сряда

Поискаха имунитета на Цветанов, бездействал за СРС-тата

2013-05-30 10:56:20

Прокуратурата поиска снемане на депутатския имунитет на народния представител от ПГ на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. В парламента е внесено искане за разрешение за започване на наказателно преследване спрямо Цветанов.

Той ще бъде обвинен в бездействие, което е дало възможност на подчинените му да извършат незаконни подслушвания, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров преди началото на заседанието на ВСС.

На 15 април прокуратурата образува 4 досъдебни производства срещу бившите началници на СДОТО Цветан Иванов и Камен Костов, както и срещу последния началник на "ушите на МВР" Сергей Кацаров и срещу подчинения му Радко Димитров, станал по-известен като Радко Отвертката. Докато се реши въпросът с имунитета на Цветанов, прокуратурата спря временно делата срещу тях.

Главният прокурор заяви, че ако парламентът даде разрешение или Цветанов се откаже от имунитета си по друг начин, веднага ще бъде повдигнато обвинение, след което ще се внесе обвинителен акт. Проверката показа още в самото начало, че липсата на какъвто и да е контрол над мобилните екипи за негласно наблюдение и подслушване, е пълна предпоставка за извършване на нерегламентирани действия. Имам предвид използването на СРС-та, уточни той.

 

По думите му данни дали някой е извършвал нерегламентирано подслушване може да се получат само ако експертизата на паметовите устройства ги даде. „Ние считаме, че това обвинение за нас е абсолютно доказано”, каза главният прокурор.

Цацаров отрече да е водил Делян Пеевски, в качеството му на депутат, на работна среща с ексвътрешния министър. Главният прокурор призова Цветанов сам да си спомни какви са обстоятелствата и допълни, че когато е отишъл на въпросната среща, Делян Пеевски вече е бил там.

"Не съм толкова невъзпитан или некоректен, за да заведа на служебна среща лице, което не е било поканено, или чието явяване не е било предварително известно на домакина, нито пък пропускателният режим, особено по времето на Цветанов, допускаше такива волности", каза той.

Цацаров отказа да коментира дали Пеевски е останал на срещата, или си е тръгнал. За въпросната среща съобщи вчера Цветан Цветанов от парламентарната трибуна по време на дебатите преди гласуването на кандидатурата на Пламен Орешарски за премиер.

„Когато имах една среща, когато бях министър на вътрешните работи, с главния прокурор, учудващо за мен, дойде и Делян Пеевски, това е силата и стилът, по който решихте изборите на 42-рото НС”, каза бившият вътрешен министър.

Пеевски репликира Цветанов с думите, че "вади много лъжи". 

"Тепърва ще излиза с колко криминални лица сте се срещали. Това ви го обещавам! Но аз няма да се занимавам с вас, правораздавателната система ще се занимава с вас”, заяви Пеевски.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати