25 Април 2024 г. Четвъртък

ГЕРБ бранят Цветанов от "лицето" Пеевски

2013-05-30 10:55:22

Скандал се развихри още в началото на днешното заседание на Народното събрание. ГЕРБ се възмутиха от „гнусния“ акт на “лицето“ Делян Пеевски, след като вчера депутатът от ДПС влезе в остър спор с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов от парламентарната трибуна по време на дебатите преди гласуването на кабинета "Орешарски".

В декларация от парламентарната трибуна Цвета Караянчева възрази срещу “безпрецедентното унизяване и поругаване на българското Народно събрание“. Вчера депутатът от ДПС Делян Пеевски влезе в остра словесна разпра с ексвътрешния министър Цветан Цветанов. Според ГЕРБ Пеевски си е позволил да заплашва български депутат в лицето на Цветанов.

"Лицето Делян Пеевски пропадна дотам, че да отправя заплахи под формата на нецензурни подвиквания от първите редове на българското Народно събрание. Тази гнусна сцена се разигра пред погледите на българския президент, българския патриарх, представителите на вероизповеданията и чуждестранните посланици в България", заяви Караянчева от трибуната.

"Очевидно е, че нервите на новите управленци не издържат на напрежението още в първите дни от тяхното „управление“. Безпрецедентните заплахи, отправяни на висок глас в пленарната зала на парламента, са поредното доказателство колко опасни са тези хора за демокрацията, правовия ред и европейското бъдеще на България", отсече Караянчева.

ГЕРБ се възмутиха и от начина на водене на вчерашното заседание. Групата на бившите управляващи скочи на зам.-председателя Мая Манолова, която според тях не е изпълнила добре функциите си.

Г-жо Манолова, от страх ли позволихте подобно арогантно и гангстерско поведение в парламентарната зала или от някакво чувство на задължение към коалиционния ви партньор ДПС?, попита Караянчева от трибуната.

Тя поиска обяснение от председателя на НС Михаил Миков и другия зам.-председател Христо Бисеров. По нейни думи те също не са били на мястото си при разигралото се вчера в НС.

От ГЕРБ призоваха лидерите на парламентарните групи на БСП, ДПС и "Атака" да вземат отношение за случилото се. Караянчева се обърна и към българската прокуратура.

Призоваваме българската прокуратура да защити достойнството си, като се разграничи от изявленията на лицето Делян Пеевски, което от парламентарната трибуна отправяше заплахи за съдебна разправа, заяви Караянчева.

Тя припомни и скандалите около името на депутата на ДПС и репутацията му в доста емоционалната си декларация.

"Господа прокурори, ще позволите ли един „български депутат“ да се изживява като ваш говорител или адвокат пред българското общество? Господа прокурори, моля да реагирате на словесните изблици на лицето Делян Пеевски, за да разсеете дори и най-малките съмнения, че българската прокуратура е зависима или управляема от едно лице със спорна репутация", ядоса се тя.

След като ГЕРБ приключиха с декларацията си, последва вълна от реакции въпреки призива на шефа на парламента Михаил Миков да не се влиза в серия от лични обяснения. Мая Манолова обаче веднага взе думата. 

"Мога да бъда обвинена във всичко друго, но не и в страхливост. Не съм страхливец и го доказах по време на предишното управление. Неведнъж съм била обект на неговите заплахи. Защо тогава не се разграничихте от господин Цветанов?", заяви Манолова.

Тя обаче обясни, че ще направи “крачка“ и все пак се разграничи от поведението на Делян Пеевски.

"Наистина поведението на господин Пеевски беше неприемливо, но също неприемливо беше и поведението на господин Михов. Какъв е този двоен стандарт?", попита Манолова, визирайки депутата от ГЕРБ Цветомир Михов, който сам си взе думата.

Манолова не си спести и обвиненията към Цветанов, като заяви, че той е обидил прокуратурата.

Делян Пеевски също се почувства длъжен да влезе в лично обяснение.

Аз не говоря от името на прокуратурата, заяви Пеевски. Аз уважавам българския парламент, но вас, господин Цветанов, със сигурност не ви уважавам, заяви депутатът от ДПС.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати