29 Март 2024 г. Петък

BG кабинетът - на нестабилна основа

2013-05-30 10:50:18
След месеци на криза България има ново експертно правителство, отбелязва Франс прес в информация за одобряването на правителството на Пламен Орешарски от българския парламент.

Агенцията подчертава, че новият премиер е изправен пред гигантската задача да действа бързо, за да възвърне доверието на българите в институциите и да подобри техните условия на живот.

АФП се спира върху речта на Орешарски пред парламента, като поставя акцент върху обещанията му да сложи край на конфронтацията в обществото, да се заеме с проблемите на малцинствата, да подобри бизнес климата, да възстанови солидарността и социалната справедливост, да консолидира демокрацията, да привлече инвестиции, да насърчи предприемачите и да създаде работни места.

Франс прес припомня как се стигна до изборите на 12 май в България след вълна от протести тази зима срещу високите сметки на тока, ендемичната бедност и корупцията.

Агенцията се спира и на одобряването за министър на правосъдието на Зинаида Златанова, бивш представител на Европейската комисия в България. Сега тя ще бъде и вицепремиер в кабинета. Тованазначение илюстрира усилията да се вземат предвид критиките на Брюксел за неефективността на българската съдебна система в борбата с корупцията. Златанова ще следи и за управлението на европейските фондове, посочва агенцията.

Новото правителство обаче се крепи на нестабилна основа. Политолози му предсказват между 6 и 12 месеца живот, отбелязва Франс прес. Някои се опасяват от подновяване на социалните протести, ако кабинетът не успее да вземе бързи мерки срещу бедността.

Франс прес представя и портрет на премиера Орешарски. В него агенцията припомня изказването му по времето, когато беше министър на финансите. "Винаги ме е забавлявало архаичното разделение на десница и левица, което съществува в България. В напредналите страни прагматизмът е поставен преди всички идеологии", заяви той.

В. "Файненшъл таймс" посочва, че новото правителство ще набележи цели, които да получат подкрепата и на депутати от опозицията.

Изборът на нов кабинет проправя пътя за България към стабилизирането на енергийния сектор, справянето с ширещата се бедност и насърчаването на заетостта. Всичко това ще успокои силно разочарования електорат, посочва вестникът.

Приемането на състава на правителството слага край на тримесечната политическа безизходица в България, посочват Асошиейтед прес и Ройтерс.

АП обръща внимание на поетите от новия български премиер ангажименти да остави в сила валутния борд, както и плоския данък от 10 процента върху доходите и 10-процентния корпоративен данък. Евентуално намаляване на цените на енергията, реформиране на здравеопазването и увеличаването на социалните помощи за бедните и семействата с деца са също сред дневния ред на Пламен Орешарски. Той смята да намери пари за непосредствените си цели, като преструктурира бюджетните разходи, като в същото време остави непроменен планирания дефицит от 1,3 процента от БВП за тази година, допълва Асошиейтед прес.

Новият премиер обеща стабилност, икономически растеж и нормална бизнес среда в страната, чиято безработицата е 14 процента, средната заплата е най-ниската в Европейския съюз и 22 процента от населението живеят под официалния праг на бедността. Агенцията цитира и призива му пред депутатите за повече солидарност в обществото, разтърсено от отчаяние и чувство на безперспективност.

Ройтерс се спира на въпроса доколко стабилно ще е новото правителство и цитира мнението на политическия анализатор Иван Начев, че ключът към стабилността му ще е балансът между икономическите и политическите интереси. "Очевидно е, че новото правителство се нуждае и от стабилен парламент. Иначе ще се доближим до гръцкия сценарий", посочва анализаторът. 

Ройтерс обръща внимание и на думите на Орешарски, че новото правителство няма да може да направи българите богати и благоденстващи, но че си поставя като минимална задача да им вдъхне по-голяма надежда и увереност, посочва БТА.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати