25 Април 2024 г. Четвъртък

Ако правителството не сполучи, улицата дебне отвсякъде

2013-05-29 07:46:48
Темата за гласуването в парламента на кабинета на БСП с премиер Пламен Орешарски е водеща във всички печатни издания в страната. 

"Ако кабинетът "Орешарски" не сполучи, улицата дебне отвсякъде", коментира в анализ за "Сега" политологът Антоний Тодоров. "Така съставено, правителството изглежда като голяма политическа коалиция с фигури, чиято политическа биография е разнообразна. Въпросът е какво ги е събрало заедно. Несъмнено общото разбиране за това, че ситуацията е извънредна и изисква нестандартни решения. А това правителство е нестандартно - с мандата на БСП, включващо министри социалисти, но оглавявано от бивш "седесар", с няколко министри от различни политически кръгове, с утвърдени непартийни експерти. улицата дебне отвсякъде", подчертава Гълъбов.

Тънки сметки за съдбата на кабинета "Орешарски" правеха депутатите до късно снощи, коментира в днешния си брой "Сега". Последната разстановка на силите показва, че проектоправителството ще бъде одобрено със сигурност от 120 гласа на ДПС и БСП, а 23-мата от "Атака" се очаква да гласуват "против". Парламентарната група на ГЕРБ реши, че ще присъства тази сутрин в пленарна зала, но няма да се регистрира и няма да гласува.

Под заглавие "Атака" решава последна" "Труд"още е неясно. След като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че депутатите му няма да се регистрират в залата, бъдещето на кабинета е единствено в ръцете на шефа на "Атака" Волен Сидеров. Само от неговите избраници зависи дали парламентът ще събере кворум, за да проведе заседание, тъй като отсега е ясно, че новите управляващи от БСП и ДПС ще са довели всичките си депутати под строй.

Депутатски карти стоят под ключ заради днешния вот за кабинета "Орешарски", допълва под глава "Стандарт". След като Бойко Борисов обяви, че ГЕРБерите ще бъдат в парламента, но няма да се регистрират, голямата интрига е дали поне един депутат от "Атака" ще запише присъствие. За да има заседание са нужни 121 депутати, БСП и ДПС имат 120, уточнява изданието. 

"Всеки подкрепил или неподкрепил това правителство ще носи своята отговорност", заявява в интервю за "Труд" депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев. По време на предстоящото гласуване партията ще играе ролята на опозиция. "На заседанието на ПГ решихме да не се регистрираме, но утрото е по-мъдро от вечерта. 

Предстои да видим какви комбинации ще бъдат разиграни в парламента и нашето поведение ще зависи от това", допълва Дончев. Той определя тази тактиката като "конструктивна опозиция, която няма истерично политическо поведение, която не удря управляващите с популистки тези". 

Освен да мине парламентарната процедура по избора на кабинет, трябва да върнем и другата важна тема - за отговорността. Трябва да се види първо кой е майката, бащата и има ли любовник в семейството, което застава зад проекта на правителството. Парламентарното ни поведение ще е в тази посока - да осигурим пълна прозрачност при избора на кабинет", 
подчертава още Дончев.

"Дума"Действията на правителството трябва да бъдат подкрепяни независимо от това, че някои от реформите ще бъдат много непопулярни, много приети с условности, меко казано, от обществото, и тук ангажиментът на политическите партии в парламента става още по-сериозен и отговорността още по-голяма. Но иначе ние ще обречем правителството при първото огъване от страна на която и да е политическа партия за нереализиране на определени реформи с оглед тяхната непопулярност, изходът ще бъде фатален”. 

Използваният до момента подход на терор и рекет на бизнеса доведе не до увеличаване на приходите, а до обратния ефект, заявява в интервю за "24 часа"Смятам за нормално да представя на обществеността достъпна информация за финансово-икономическото състояние на страната. Стриктното прилагане на антитръстовото законодателство, стремежът за обективни обществени поръчки и недопускане на изкуствено монополизиране на цели сектори на икономиката са сред основните ни мерки”.

"Сред приоритетните цели в плана "Орешарски" е електронното правителство. Експерти на ДПС разработват модели за елиминирането на субективния фактор при провеждането на конкурси за обществени поръчки", съобщава в интервю за "24 часа" лидерът на партията Лютви Местан. По думите му така ще се премахнат прословутите "обръчи от фирми". "Това е генерализирана метаморфоза за най-страшната социална изява на българския преход - обвързаността на партиите с определени бизнес интереси", пояснява Местан.

Според челото на "Труд" всесилната Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) вече няма да съществува. Законопроект за нейното вливане в структурата на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са внесли депутатите от БСП и ДПС Сергей Станишев, Михаил Миков, Лютви Местан и Христо Бисеров. Текстът ще бъде вкаран за обсъждане още в четвъртък. 

Така МВР, част от което бе ГДБОП, ще бъде натоварено вече само с полицейски функции, тъй като оттам се очаква да излязат и пожарната, и бедствията. Шефът на ДАНС вече ще се избира от парламента по предложение на премиера, предвиждат предложенията на БСП и ДПС. Целта е агенцията да се отчита пред депутатите с годишни доклади, посочва изданието.

В своя коментар за "Труд"

 "Не можем да минем без истината за управлението на ГЕРБ", е заглавието над интервю в "Преса" с професор Ивайло Дичев.  "Спасителни за държавата ще са махането на Цветанов и намирането на мостове към част от ГЕРБ, защото основното, което ще успокои хората, са постигането на някакво съгласие, прекратяването на класовата борба, която върнаха в политиката последните управляващи (и която продължава да води "Атака", смята Дичев.
 
Опасно сирене от България се продава в Пирот за 1 евро на килограм, алармира на първа страница "Новинар". Според проф. Саша Петрович от Пирот ставало дума за продукт, произведен от изключително съмнителни компоненти. Експертът смята, че той се състои от растителни, а не от млечни мазнини. Българският ежедневник се позовава на информация от сръбския вестник "Глас явности".
 
250 млн. лв. от оперативна програма "Регионално развитие" може да "изгорят", ако не се пренасочат спешно към други проекти. Това се разбира след края на заседанието на Комитета за наблюдение на оперативната програма, алармира "Труд".

България ще получи европейско финансиране за пътищата втори и трети клас, въпреки че преди половин година Брюксел отказа да инвестира в тях след 2014 г. Тази новина извежда като водеща "24часа" от заседанието на Комитета за наблюдение на оперативната програма.

Нови 6.56 млн. лв. забавени плащания по една от най-атрактивните за бизнеса схеми на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" - осигуряване на стаж на младежи без опит по специалността, са се натрупали по време на служебния кабинет, алармира "Сега", позовавайки се на социалния министър Деяна Костадинова.
 
Голяма част от кандидатите за гимназия след VII клас не знаят значението на думата артилерист. Учениците често объркват героите от "Акулата" на Лев Толстой - капитана и артилериста и двете момчета. За това алармират пред "Сега" квестори на изпита по български език и литература за VII клас. 

Задължителната част от изпита се състои от 25 въпроса, а при допълнителния модул, който се решава само от желаещите да кандидатстват, учениците трябваше да преразкажат творбата на Толстой от името на артилериста.

Над 34 на сто от седмокласниците не са писали по втория модул на изпита, допълва "Телеграф". "Това е много висок процент. Отдавам го на нежеланието да се кандидатства в 
профилирана гимназия", коментира в интервю за вестника шефът на Съюза на директорите Нина Чанева.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати