19 Април 2024 г. Петък

Часът на истината: Ще мине ли кабинетът Орешарски в НС

2013-05-29 07:37:42

Народното събрание ще гласува от 9 часа структурата и състава на предложеното от БСП правителство с премиер Пламен Орешарски.

В Парламента е постъпило писмо от президента до председателя на НС Михаил Миков, в което Росен Плевнелиев информира, че в изпълнение на възложения от него проучвателен мандат, кандидатът за министър-председател Пламен Орешарски е предложил структура и състав на Министерския съвет в срок, определен от Конституцията. 

На основание чл. 99, ал. 4 от Конституцията, с Указ 99 от 28 май, президентът предлага на Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател. 

Предвидено е в кабинета да има двама вицепремиери. Бившият ръководител на представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова ще бъде правосъден министър и вицепремиер, а името на другото вице на Орешарски ще стане ясно до месец.

Бившият шеф на ДАНС и бивш началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев - Цветлин Йовчев, става министър на вътрешните работи. За външните работи пък ще отговаря Кристиан Вигенин.

Петър Чобанов поема министерството на финансите, а директорът на болница "Шейново" д-р Таня Андреева става здравен министър. Депутатът от левицата Ангел Найденов, който беше шеф на парламентарната комисия по отбраната при тройната коалиция, ще оглави военното министерство. Колегата му Драгомир Стойнев ще е министър на икономиката и енергетиката.

Анелия Клисарова, бивш ректор на Медицинския университет във Варна и депутат от БСП, е харесана за министър на образованието и науката, Искра Михайлова – на околната среда и водите, а Хасан Адемов – на труда и социалната политика. 
Културен министър ще бъде бившият лидер на "Гергьовден" Петър Стоянович, а Марияна Георгиева – министър на младежта и спорта. Десислава Терзиева ще поеме регионалното министерство.
Министър на земеделието и храните става Димитър Греков, ректор на Пловдивския аграрен университет. Шефът на Пристанище "Варна" Данаил Папазов поема министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

Орешарски предлага и Министерство на инвестиционното проектиране, което първоначално трябваше да поеме Калин Тихолов, но след като той се оттегли, неговото място трябва да заеме Иван Данов.

На заседанието днес са поканени президентът, вицепрезидентът, членовете на служебното правителство, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, ръководители на държавни институции, на граждански организации, на синдикати и работодателски организации, главни редактори на медии. 

Първа точка в дневния ред е избора на министър-председател, след това ще бъде приета структурата на Министерския съвет и после ще се гласува персоналният състав на кабинета. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати