Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Юли 3
Начало arrow Политика arrow Часът на истината: Ще мине ли кабинетът Орешарски в НС

Часът на истината: Ще мине ли кабинетът Орешарски в НС

  Print E-mail
2013-05-29 07:37:42
източник: dnes.bg

Народното събрание ще гласува от 9 часа структурата и състава на предложеното от БСП правителство с премиер Пламен Орешарски.

В Парламента е постъпило писмо от президента до председателя на НС Михаил Миков, в което Росен Плевнелиев информира, че в изпълнение на възложения от него проучвателен мандат, кандидатът за министър-председател Пламен Орешарски е предложил структура и състав на Министерския съвет в срок, определен от Конституцията. 

На основание чл. 99, ал. 4 от Конституцията, с Указ 99 от 28 май, президентът предлага на Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател. 

Предвидено е в кабинета да има двама вицепремиери. Бившият ръководител на представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова ще бъде правосъден министър и вицепремиер, а името на другото вице на Орешарски ще стане ясно до месец.

Бившият шеф на ДАНС и бивш началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев - Цветлин Йовчев, става министър на вътрешните работи. За външните работи пък ще отговаря Кристиан Вигенин.

Петър Чобанов поема министерството на финансите, а директорът на болница "Шейново" д-р Таня Андреева става здравен министър. Депутатът от левицата Ангел Найденов, който беше шеф на парламентарната комисия по отбраната при тройната коалиция, ще оглави военното министерство. Колегата му Драгомир Стойнев ще е министър на икономиката и енергетиката.

Анелия Клисарова, бивш ректор на Медицинския университет във Варна и депутат от БСП, е харесана за министър на образованието и науката, Искра Михайлова – на околната среда и водите, а Хасан Адемов – на труда и социалната политика. 
Културен министър ще бъде бившият лидер на "Гергьовден" Петър Стоянович, а Марияна Георгиева – министър на младежта и спорта. Десислава Терзиева ще поеме регионалното министерство.
Министър на земеделието и храните става Димитър Греков, ректор на Пловдивския аграрен университет. Шефът на Пристанище "Варна" Данаил Папазов поема министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 

Орешарски предлага и Министерство на инвестиционното проектиране, което първоначално трябваше да поеме Калин Тихолов, но след като той се оттегли, неговото място трябва да заеме Иван Данов.

На заседанието днес са поканени президентът, вицепрезидентът, членовете на служебното правителство, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, ръководители на държавни институции, на граждански организации, на синдикати и работодателски организации, главни редактори на медии. 

Първа точка в дневния ред е избора на министър-председател, след това ще бъде приета структурата на Министерския съвет и после ще се гласува персоналният състав на кабинета. 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?