Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Дек 4
Начало arrow Политика arrow Нулев комфорт за кабинета на Орешарски

Нулев комфорт за кабинета на Орешарски

  Print E-mail
2013-05-28 22:45:38
източник: dnes.bg

Труден мандат се очертава пред правителството на Пламен Орешарски, прогнозираха пред Dnes.bg политологът Първан Симеонов и социологът Кънчо Стойчев. 

Въпреки че двамата са на различни позиции по въпроса дали новият кабинет експертен или политически, те са единни в мнението, че на това правителство му се пада сложно време за управление. 

Работата, която предстои да се върши, е много неблагодарна и като че ли в момента са нужни повече десни мерки, а това правителство е подчертано ляво“, коментира Първан Симеонов. 

Според него е необходима оптимизация в социалната сфера, здравеопазването и администрацията, което обаче е свързано „със социална болка, а не със социално задоволство“. 

Трябва да се предприемат непопулярни мерки, а обществото в страната не е готово психологически за това. Така че въпросът пред правителството е дали то ще се опита да прави радикална реформа в някои от тези невралгични места, или ще запушва само социални пробойни в очакване на нови избори, обясни той.

Ситуацията изглежда и още по-сложна заради натрупаното напрежение, което доведе до условия на постоянно надвиснал протест. От друга страна, ще има и силна опозиция в лицето на ГЕРБ, която запазва силно обществено внимание, смята Първан Симеонов. 

Според него всичко това означава, че кабинетът „Орешарски“ ще има нулев комфорт и ще му е нужен много късмет политически.

Социологът Кънчо Стойчев определи като най-важната задача пред правителството да върне нормализацията. 

„България няма нужда от изстрелване на ракети в космоса и извършване на чудеса. За 3,5 години беше разрушено всичко, което можеше да се опише като нормално. Нормално е в една демократична страна да има разделение на властите, да има върховенство на реда и институциите, а това беше погазено, нормално е да има определена степен на управленческа компетентност, такава нямаше, нормално е в една европейска страна да са важни делата на политиците, а не техните приказки, а ние бяхме управлявани с лакардии, циркаджилък, от сутрин до вечер слушахме лъжи, нормално е да не се краде толкова много, а последната власт беше единствената в историята ни, която крадеше организирано, нормално е хората, които ни управляват, да са чели повече от една книга“, коментира той. 

Според него правителството на Пламен Орешарски е по-скоро експертно, но с уговорката, че не може да се прави категорично разграничение между експертно и политическо. 

„За мен кабинетът е изненадващо шарен и пъстър и това показва ясен замисъл да не бъде тяснопартиен и виждам много хора с академични биографии, хора, които са чели много книги“, мотивира се Стойчев. 

За Първан Симеонов обаче е точно обратното и видимо новият Министерски съвет е политизиран още от началото.  

Мотивите му са, че вече се заговори за квота на ДПС, а и има много членове на БСП в ключови министерства. Като пример за това той посочи Драгомир Стойнев, който ще оглави икономическото министерство и въпреки че има експертно излъчване, е от бързоразвиващото се младо ляво крило. 

Според него не е изключено социалното напрежение да ескалира есенните и зимните месеци и това да доведе до нови избори. 

Въпреки това не е изключено и кабинетът да удържи срещу опозицията в лицето на Бойко Борисов и да слезе от сцената, когато то пожелае.

Според Кънчо Стойчев би било добре правителство да работи дотогава, докато е полезно за България. Нека изхождаме от делата, а не от някакви схеми и аритметика, които нямат нищо общо с живота. Лично аз поне половината от тези хора не ги познавам, вероятно и обществото също, така че да мине време да видим, заключи той. 

„Атака“ ще продължи с тази игра да е едновременно протестна и да дава път на този нов управленски блок“, прогнозира Симеонов. 

Той смята, че ГЕРБ ще е ярка опозиция, но при нея опасностите са четири – едната е разпад на партията, след като остана малко по-далеч от властта, втората е прокуратурата, третата са медиите, а четвъртата се оказва назначението на Цветлин Йовчев за вътрешен министър. 
 
„Ясно е, че БСП и ДПС залагат на много сериозен бой по Бойко“, обобщи политологът.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?