16 Април 2024 г. Вторник

Нулев комфорт за кабинета на Орешарски

2013-05-28 22:45:38

Труден мандат се очертава пред правителството на Пламен Орешарски, прогнозираха пред Dnes.bg политологът Първан Симеонов и социологът Кънчо Стойчев. 

Въпреки че двамата са на различни позиции по въпроса дали новият кабинет експертен или политически, те са единни в мнението, че на това правителство му се пада сложно време за управление. 

Работата, която предстои да се върши, е много неблагодарна и като че ли в момента са нужни повече десни мерки, а това правителство е подчертано ляво“, коментира Първан Симеонов. 

Според него е необходима оптимизация в социалната сфера, здравеопазването и администрацията, което обаче е свързано „със социална болка, а не със социално задоволство“. 

Трябва да се предприемат непопулярни мерки, а обществото в страната не е готово психологически за това. Така че въпросът пред правителството е дали то ще се опита да прави радикална реформа в някои от тези невралгични места, или ще запушва само социални пробойни в очакване на нови избори, обясни той.

Ситуацията изглежда и още по-сложна заради натрупаното напрежение, което доведе до условия на постоянно надвиснал протест. От друга страна, ще има и силна опозиция в лицето на ГЕРБ, която запазва силно обществено внимание, смята Първан Симеонов. 

Според него всичко това означава, че кабинетът „Орешарски“ ще има нулев комфорт и ще му е нужен много късмет политически.

Социологът Кънчо Стойчев определи като най-важната задача пред правителството да върне нормализацията. 

„България няма нужда от изстрелване на ракети в космоса и извършване на чудеса. За 3,5 години беше разрушено всичко, което можеше да се опише като нормално. Нормално е в една демократична страна да има разделение на властите, да има върховенство на реда и институциите, а това беше погазено, нормално е да има определена степен на управленческа компетентност, такава нямаше, нормално е в една европейска страна да са важни делата на политиците, а не техните приказки, а ние бяхме управлявани с лакардии, циркаджилък, от сутрин до вечер слушахме лъжи, нормално е да не се краде толкова много, а последната власт беше единствената в историята ни, която крадеше организирано, нормално е хората, които ни управляват, да са чели повече от една книга“, коментира той. 

Според него правителството на Пламен Орешарски е по-скоро експертно, но с уговорката, че не може да се прави категорично разграничение между експертно и политическо. 

„За мен кабинетът е изненадващо шарен и пъстър и това показва ясен замисъл да не бъде тяснопартиен и виждам много хора с академични биографии, хора, които са чели много книги“, мотивира се Стойчев. 

За Първан Симеонов обаче е точно обратното и видимо новият Министерски съвет е политизиран още от началото.  

Мотивите му са, че вече се заговори за квота на ДПС, а и има много членове на БСП в ключови министерства. Като пример за това той посочи Драгомир Стойнев, който ще оглави икономическото министерство и въпреки че има експертно излъчване, е от бързоразвиващото се младо ляво крило. 

Според него не е изключено социалното напрежение да ескалира есенните и зимните месеци и това да доведе до нови избори. 

Въпреки това не е изключено и кабинетът да удържи срещу опозицията в лицето на Бойко Борисов и да слезе от сцената, когато то пожелае.

Според Кънчо Стойчев би било добре правителство да работи дотогава, докато е полезно за България. Нека изхождаме от делата, а не от някакви схеми и аритметика, които нямат нищо общо с живота. Лично аз поне половината от тези хора не ги познавам, вероятно и обществото също, така че да мине време да видим, заключи той. 

„Атака“ ще продължи с тази игра да е едновременно протестна и да дава път на този нов управленски блок“, прогнозира Симеонов. 

Той смята, че ГЕРБ ще е ярка опозиция, но при нея опасностите са четири – едната е разпад на партията, след като остана малко по-далеч от властта, втората е прокуратурата, третата са медиите, а четвъртата се оказва назначението на Цветлин Йовчев за вътрешен министър. 
 
„Ясно е, че БСП и ДПС залагат на много сериозен бой по Бойко“, обобщи политологът.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати