2 Май 2024 г. Четвъртък

"Дюнигейт" взе скалпа на проектоминистър Тихолов

2013-05-28 10:12:21

Кандидатът за премиер от Коалиция за България Пламен Орешарски ще оттегли днес кандидатурата на арх. Калин Тихолов за министър на инвестиционното планиране заради скандала "Дюнингейт".

Лидерът на ДПС Лютви Местан също потвърди информацията на bTV, че архитектът е оттеглил кандидатурата си за министър след разговор с бъдещия премиер Пламен Орешарски.

"Трябва да бъдем коректни – ако инициативата е негова, би трябвало да говорим, че се е оттеглил, а не, че е бил оттеглен, защото във втория случай той е обект на въздействието на външна воля. Ако волята е негова, той трябва да бъде поздравен", заяви Местан пред Нова телевизия.

"Инициативата по отношение на членовете на кабинета е изцяло на министър-председателя Пламен Орешарски. Говоря за министър-председателя още преди гласуването утре, защото съм сигурен, че вторият проучвателен мандат ще бъде успешен", убеден е лидерът на ДПС.

Оттеглянето на Тихолов е заради забърканото му име в скандала "Дюнигейт", който се разрази в началото на тази година и заради който Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България. 

В началото на януари стана ясно, че 29 дка парцел (уж бивш горски фонд, а всъщност пясъчни дюни – бел. ред.) край Несебър ще се превърнат в луксозен туристически комплекс.

Вчера Пламен Орешарски представи структурата и предложенията си за министри в предлагания от него експертен кабинет, който предстои да бъде гласуван в сряда от новоизбраното 42-ро Народно събрание.  

Сега обаче от него изпада Калин Тихолов и все още няма яснота кой ще го наследи предвид факта, че днес съставът на бъдещото правителство ще бъде представен и на президента Росен Плевнелиев.

Висящо остава и още едно име в проектокабинета, то е на втория вицепремиер.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати