Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Фев 17
Начало arrow Политика arrow Ето ги министрите на Орешарски!

Ето ги министрите на Орешарски!

  Print E-mail
2013-05-27 17:38:24
източник: dnes.bg

Бившият шеф на ДАНС и бивш началник на кабинета на президента Росен Плевнелиев - Цветлин Йовчев, става министър на вътрешните работи в кабинета на Пламен Орешарски, стана ясно при официалното представяне на състава на новото правителство, което се очаква да бъде гласувано в парламента утре. 

Бившият ръководител на представителството на Европейската комисия в България Зинаида Златанова ще бъде правосъден министър и вицепремиер.

В кабинета ще има двама вицепремиери. Единият освен за сектор "Правосъдие и вътрешни работи" ще отговаря и за усвояването на еврофондовете. Вторият вицепремиер по думите на Орешарски ще има координационни функции по отношение на икономическия блок министерства, ще координира частните инвестиции и ще прави усилия да привлича външни инвестиции. Експертът, който ще поеме поста, обаче остана в тайна, тъй като по думите на Орешарски ще му трябва време, за да приключи своите ангажименти.

На този етап ще предложа този състав, до месец ще въведа фигурата на втори вицепремиер чрез изменения в структурата и персоналния състав на МС, коментира Орешарски. 

Петър Чобанов  поема министерството на финансите, а Кристиян Вигенин – на външните работи. Директорът на болница "Шейново" д-р Таня Андреева става здравен министър. Депутатът от левицата Ангел Найденов, който беше шеф на парламентарната комисия по отбраната при тройната коалиция, ще оглави военното министерство. 
Колегата му Драгомир Стойнев ще е министър на икономиката и енергетиката.

Анелия Клисарова, бивш ректор на Медицинския университет във Варна и депутат от БСП,  е харесана за министър на образованието и науката, Искра Михайлова – на околната среда и водите, а Хасан Адемов – на труда и социалната политика. 

Културен министър ще бъде бившият лидер на "Гергьовден" Петър Стоянович, а Марияна Георгиева – министър на младежта и спорта.  Десислава Терзиева ще поеме регионалното министерство.

Министър на земеделието и храните става Димитър Греков, ректор на Пловдивския аграрен университет.

Шефът на Пристанище "Варна" Данаил Папазов поема министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.  

Орешарски предлага и Министерство на инвестиционното проектиране, което да поеме Калин Тихолов. 
Всички министри са специалисти в съответната област, някои от тях дори водещи, изтъкна Орешарски при представянето на кабинета.

Обещах, че ще предложа Министерски съвет, който ще е адекватен на състоянието на страната, обясни Пламен Орешарски. Той обясни, че при структурирането на кабинета се е водил основно от приоритетите на програмното правителство. Той беше категоричен, че е искал по-големи промени в структурата, но товане можело да се случи заради готовото бюджетиране на годината.

На пленума на БСП преди обявяването на имената на министрите думата взе и лидерът на левицата Сергей Станишев. Орешарски имаше много по-голяма свобода, отколкото аз по времето на тройната коалиция. В този смисъл благородно му завиждам, заяви Станишев. 

Той обясни, че решението за имената в кабинета са се вземали на база професионални качества, а не на база партийна принадлежност. Според мен се е получил силен екип, който не разделя МС на нечии квоти, категоричен беше Станишев. Той обясни, че по същия начин трябва да се действа и със заместник-министрите и политическите кабинети.

Той отново припомни, че новият кабинет трябва да заложи на потенциала на различни формации и експерти, за да реализира радикална промяна. Той припомни, че още преди началото на масовите протести от февруари, които свалиха управлението на Бойко Борисов, левицата е заговорила за радикална промяна – за социална и солидарна държава.

Соцлидерът повтори тезата си, че ГЕРБ продължават да са на власт чрез назначенията си в администрацията.
Ние сме втора политическа сила на тези избори, но само след един мандат в опозиция, получаваме шанс да трупаме и печелим доверие, заяви лидерът на левицата. Той допълни, че партията му не е получила достатъчна подкрепа, за да реализира цялата си програма, но ще стартира оздравяването на държавата.

В този парламент ще се възстанови силата на Народното събрание, както е в Конституцията, категоричен бе червеният лидер и допълни, че ерата на Борисов, когато депутатите са били подчинени на МС, е приключила. Станишев обаче бе категоричен, че в пленарната зала ще се водят ожесточени дебати, но те ще бъдат с цел приемане на най-доброто законодателство и в полза на гражданите. Трябва да бъдем честни и ясни – ситуацията в страната продължава да бъде извънредна, отсече лидерът на левицата. 

По думите на Станишев ако бъде гласувано, правителството на Пламен Орешарски, ще стъпва по въглените на натрупаното недоволство. Той призова БСП да стоят зад Орешарски и кабинета му, но също и да бъдат твърди и да настояват да се взимат правилните решения. Много трудно се печели доверие, много лесно се пропилява, заяви лидерът на левицата.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Има достатъчно основания да се смята, че има акт на корупция." Това заяви пред Нова телевизия Александър Симов от БСП.Той подчерта, че няма как записът да бъде манипулиран ...
  Новини ГЕРБ са в паника, така че твърдят неистини и глупости. Те са уплашени и усещат, че концертът свършва и си отиват. Това заяви пред bTV заместник-председателят на ПГ на БСП Христо Проданов по ...
  Новини "На мен лампи ми светят винаги, режисьор съм и се занимавам с всичко. Интересува ме мръсотията и ми се налага да се занимавам с нея като човек". Това заяви пред bTV министърът на културата ...
  Новини Конкурсът по избор на изтребители беше опорочен. Това заяви президентът Румен Радев след тържествения водосвет за Богоявление пред Паметника на незнайния воин."Настоявах да се спази процедурата ...
  Новини Европредседателството, както и добрата икономическа конюнктура по света са създали предпоставки за една добра политическа година, но въпреки това есенният политически сезон у нас беше маркиран ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?