29 Март 2024 г. Петък

Цената на тока не може да пада до безкрайност

2013-05-27 15:08:43

За няколко месеца не можем да свършим цялата работа в борбата с монополите и да решим проблемите в енергетиката, призна служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева. Тя, заедно с петима министри, направи неофициален отчет за свършеното от икономическия екип на служебния кабинет. 

Основното предизвикателство пред министрите от служебния кабинет беше дефицитът на доверие към институциите, каза Захариева, цитирана от БТА.

За да върнем доверието на хората, създадохме обществени съвети в някои министерства и те постигнаха немалко резултати. Тези съвети не премахват отговорността на институциите, но създават легитимност пред хората, подчерта тя. 

Окончателният доклад на Световната банка за състоянието в енергетиката ще бъде обявен утре, добави тя. Два са ключовите пункта в тази доклад - либерализация и създаване на независим, силен регулаторен орган.

Предизвикателства обаче са и огромното производство на енергия и енергийната ефективност, добави Захариева. ДКЕВР трябва да е независима, с наистина независим бюджет, каза Екатерина Захариева.

Цените на тока не могат да се намаляват до безкрайност, но може да се повиши енергийната ефективност, каза Захариева. Тук оставяме добро наследство с отпускане на повече пари от европейските фондове и финансиране до 75 процента на много проекти за саниране на жилищни сгради. Отделно, чрез постановление на МС, се създаде възможност най-бедните хора да могат да получат и 100 процента финансиране за саниране на жилищата.

Искаме 20 процента от средствата в новата оперативна програма "Региони в растеж" да отиват за мерки на енергийна ефективност за обществени и жилищни сгради, каза Захариева.

Скоро във всички структури на МРРБ ще има ПОС-терминали за по-лесно плащане на услугите, посочи още регионалният министър.

Има всички шансове магистрала "Тракия" да бъде завършена до края на юни, каза още Захариева. През юни ще бъде готова отсечката от магистрала "Хемус"- Шумен - Белокопитово и лот 1 на автомагистрала "Струма" , както и отсечката между гара Яна и Околовръстното шосе на София, информира още Захариева.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати