28 Март 2024 г. Четвъртък

Да върнат цигарите в кръчмите зове Константин Тренчев

2013-05-23 08:04:13

"Веднага да върнат цигарите в кръчмите", призовава от страниците на "Стандарт" лидерът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. Според него това е нещо, което ще доведе до оживление в сектора на ресторантьорите и до създаване на работни места. Но най-остър и нетърпящ отлагане е проблемът в енергетиката. В България енергийната система беше настроена при недостиг на ел.енергия, а сега се случва обратното - излишък. Трябва бързо да се действа, защото потреблението е ниско и голяма част от  икономиката не функционира.

Заплата 340 лв. още от 1 юли, настоява лидерът на КНСБ Пламен Димитров. Пред "Стандарт" той посочва, че до дни КНСБ ще представи визия какво непременно трябва да се свърши до края на 2013 г. и какво през 2014 г. Според него най-важното е да се осигури нова финансова политика, която да даде стимули за бизнеса да създава работни места, да плаща регулярно и по-високи заплати.

Институтът за пазарна икономика публикува анализ "Успехите и провалите на българските правителства (1998-2012)", в който за четвърти път прави преглед на докладите на Сметната палата. "Дневник.bg" публикува разширено резюме с основните изводи и препоръки. Резултатите от прегледа са обезпокоителни -администрацията се е провалила в над 40% от дейностите си, което е струвало на българския данъкоплатец поне 50 млрд. лв. Общата сума на загубите в изследвания 14- годишен период е 979 454 051лева. Много притеснителен е фактът, че работата на администрацията в сферата на възлагането на обществени поръчки не се подобрява. Според докладите на Сметната палата неефективното управление на финансите и имуществото на администрациите основно се дължи на недобро планиране, липса на ясни отговорности и качествен контрол, недостатъчно подготвен персонал.

"Кворум даден! Кворум приет!", коментира "Сега". Игричките с кворума винаги са били част от арсенала на парламентарните партии. В началото на този мандат обаче те се оказаха най-силното им оръжие. От това дали ще има или няма да има кворум не зависи просто приемането на един или друг закон, а съставянето на бъдещото правителство. Ако съдим по схемата, по която бе избран шеф на НС, то очевидно БСП и ДПС, когато му дойде времето, ще разчитат на "Атака" да им осигури кворум в парламента, след което да не участва в гласуването. "Атака" може да оказва влияние върху приемането или неприемането на един или друг законов текст. Случващото се през последните дни за пореден път показва, че българската демокрация става все по-непредставителна. БСП и ДПС заедно събраха 1 343 007 гласа, което е около 20% от всичките 6 919 260 избиратели. Двете партии нямат 50% плюс 1 мандати в парламента. Но въпреки това се очертава да управляват без никакви проблеми цели 4 години.

Бойко Борисов ще върне още днес мандата за съставяне на правителство, без да внася проектокабинета за гласуване в Народното събрание, съобщи самият той в кулоарите на парламента,пише "Сега". Според него в парламента вече е станала видна новата тройна коалиция между БСП, ДПС и "Атака", така че не виждал смисъл да губи време. Междувременно левицата започна консултации с извънпарламентарни сили за съставянето на програмно правителство. Още след изборите соцлидерът Сергей  Станишев обеща да приобщи към управлението по-малките формации и граждански сдружения. Първите разговори вчера бяха с "Лидер" и "Модерна България".

 "Когато ти отнемат дистанционното", коментира "Труд". Втори  ден Бойко Борисов не само е в заседателната зала на Народното  събрание, но и участва активно в пленарния живот. Но той тепърва ще започне да забелязва, че не всяка негова дума се превръща  във водеща новина. Най-тежкият удар върху ГЕРБ обаче е  отношението на депутатите от БСП. Предишното парламентарно  мнозинство беше арогнтно, грубо и безцеремонно спрямо  опозицията. Абсолютно същото е поведението на новото мнозинство. На депутатите от ГЕРБ им предстои да научат, че толерантността  в политиката е най-важното нещо и борбата трябва да се води с  идеи, а не с мускули. Пред ГЕРБ има два пътя. Обидени от  настървението на вероятните нови управляващи, да се затворят в  параноична защита. Вторият път е нормалното политическо  поведение. Бъдещото правителство ще има достатъчно причини да  бъде критикувано.

Обстановката в парламента изглежда напрегната - от него  извира огромна непоносимост, коментира в "24 часа" социологът  Мира Радева. ГЕРБ очевидно се чувстват ограбени. Но е факт, че  Бойко Борисов беше в парламента като депутат и не си придава  важност. Показва, че ще играе опозиция. "Очаквам от него  поведение от парламентарната трибуна подобно на това, което  демонстрира Сергей Станишев в предишния парламент", казва  Радева. По думите й привидните несъвместимости в 42-то НС не  бива да се смятат задължително за знак за неговата нестабилност.

В този парламент всички играят поддържаща роля, смята  социологът Живко Георгиев. В "24 часа" той коментира, че  безспорно в повечето случаи БСП и ДПС ще преследват сравнително  общи цели. ГЕРБ най-вероятно ще играе ролята на парламентарна  опозиция - роля, която не й е позната. "Атака" в някои моменти  ще бъде конструктивна и ще играе партньор на управляващото  мнозинство, в други моменти ще играе ролята на парламентарна  опозиция, а в трети момент - на извънпарламентарна опозиция.  "Атака" умее и трите роли и сега получава възможността да ги  съвместява.

 "Темите табу раждат протестите", казва в интервю за "Труд" омбудсманът Константин Пенчев. В първите минути на новия  парламент той внесе план за защита на потребителите срещу  монополите. Този план е ангажимент към хората, които излязоха на протести тази пролет. Всичко, което предлагаме е премислено, уверява Пенчев. Не предлагаме някакви чудеса, а прости  практически решения, които могат до голяма степен да облекчат  положението на потребителите. Генералният проблем с доставчиците на обществени услуги е неяснотата на ценообразуването. То води  до съмнение, често пъти основателно за надписване и измама. Това чувство за несправедливост и неяснота изкара хората на улицата.

 "С оттеглянето на Костов последният голям лидер напуска  политиката" - оценката е на Петър Москов, член на Националното  ръководство на ДСБ. В интервю за "24 часа" той посочва, че на  заседанието на националното ръководство миналата седмица за  председател на партията е предложен Радан Кънев. "Всички, които  искат по-добро бъдеще да ДСБ, да гледат на предстоящия избор  като възможност за избор на един екип от съмишленици. На  скептиците ще кажа, че всяко ново нещо трябва да се оценява по  ефективността на конкретните му действия, а не да бъде опаковано в разочарованията и спекулациите на миналото. Няма да допусна  хората да стават свидетели на нови братоубийствени войни в ДСБ",заявява Москов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати