25 Април 2024 г. Четвъртък

62 121 зрелостници на матура по български език и литература

2013-05-21 08:23:58

За втора поредна година днес в един ден ще се състоят държавният зрелостен изпит по български език и литература за 12-и клас и националното външно оценяване по предмета в седми клас.

От 8.00 ч. е матурата по БЕЛ за 12-и клас, а от 10.00 ч. - националното външно оценяване по предмета в седми клас. От всички, подали заявления за участие на матурата по БЕЛ днес, са допуснати 62 121 зрелостници. Сред подалите заявление за полагане на матури са и 152-ма зрелостници със специални образователни потребности.
Държавните изпити от сесията май-юни ще се състоят в 653 училища. Разпределението на зрелостниците по сгради и зали в съответното населено място ще е на случаен принцип.

 

От малко над 11 милиона възможни комбинации е генериран изпитният тест на държавния зрелостен изпит по БЕЛ  рано сутринта днес в 4.30 ч. От 9.00 до 9.15 ч. ще бъде обявен изтегленият автор и творбата за матурата по БЕЛ, но не и темата, по която ще пишат зрелостниците.

Националното външно оценяване в седми клас по български език и литература започва в 10.00 ч. в 1822 училища, като учениците ще се явяват в училището, в което учат. Те ще се разпределят по зали на случаен принцип.. Очаква се да се явят 62 508 ученици.

Външното оценяване по БЕЛ за седми клас е от два модула. Първият от тях е задължителен за всички седмокласници в страната и в него ще има 25 тестови задачи, а във втория модул учениците, които искат да кандидатстват в елитните гимназии, трябва да напишат преразказ по непознат текст с дидактическа задача.
Отново днес в МОМН - от 9.00 до 9.10 ч., ще се изтегли и изпитният вариант /от три възможни/ за изпита по БЕЛ след седми клас, както и за допълнителния модул - за преразказа. Квесторите на матурите и на външните оценявания ще се разпределят по зали - преди съответния изпит. Във всяка изпитна зала ще има по двама квестори, квестори ще има в коридора и на входа на училищата.

Втората задължителна матура за 12-и клас и външното оценяване по математика в седми клас са на 23 май. Държавните зрелостни изпити се организират от 2008 г., без оценките от тях учениците не могат да получат диплома за средно образование.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати