20 Април 2024 г. Събота

Планът "Орешарски" е реалистичен, но пропуска плоския данък

2013-05-20 13:46:18

Планът „Орешарски“ изглежда реалистичен, но в него са пропуснати проблемните точки от предизборните програми като плоския данък и проекта „Белене“. Въпреки това е добра алтернатива“, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR политологът Петър-Емил Митев. Той обаче уточни, че е важно да бъде разграничено дали набелязаните мерки от бившия финансов министър са краткосрочни или обхващат цял мандат.

Според експерта съставянето на кабинет е сложна задача, но не и невъзможна. „Очевидно е, че има нужда от бързи решения, защото в противен случай хората отново ще излязат на улицата, а това ще доведе до изключително тежка политическа криза, от която ще пострадат отношенията между гражданите и институциите“, каза Митев.

По думите му е много важно да бъдат откроени общите проблемни точки за страната, с които ще се сблъскат бъдещите управляващи, без значение от коя партия са.

„Необходимо е например вече да започне работата по бюджет 2014, както и да бъде изградена позицията на България за разчетите на Европейския съюз за следващия отчетен период. Трябва да бъде направена равносметка за управлението на ГЕРБ, за да се вземат нужните мерки“, обясни още политологът.

Кандидатът за премиер на левицата Пламен Орешарски предлага краткосрочeн план със спешни мерки в икономиката, по-високи помощи за отделни социални групи и намаляване на цената на тока от 1 юли.

Пакетът от мерки ще бъде представен днес на Национален съвет на БСП и ще бъде предложен за дебати с партии, представители на бизнеса и неправителствени организации, пише в. "Сега". 

Планът покрива първите 100 дни на евентуален кабинет с мандата на БСП, партията е подготвила отделно и едногодишна, и 4-годишна програма. 

Като спешна мярка за подобряване на икономическата среда планът "Орешарски" предвижда изплащането на забавения ДДС на бизнеса. От БСП твърдят, че забавеният данък за фирмите всъщност е 1 млрд. лв., а не обявяваните през април от НАП 280 млн. лв.

Минималното ниво за размера на фискалния резерв към края на годината от 4.5 млрд. лв. ще бъде спазено, уверяват от БСП. 

От левицата ще настояват еднократната помощ за учениците, записани в първи клас, която е определена на 150 лв., да бъде завишена на 310 лв. Ще бъде разширен и достъпът до енергийни помощи чрез завишаване на максималния доход, под който се полага помощта. 

В БСП има желание и за увеличаване от есента на майчинските за втората година на гледане на дете. Идеята е сумата, която в момента е 240 лв, да бъде увеличена до размера на минималната заплата - 310 лв. Затова обаче е необходима промяна в закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, който е обвързан и със закона за държавния бюджет. 

До края на годината със сигурност не се планира вдигане на минималната работна заплата, каквото предлагат както от БСП, така и от "Атака". За нейното увеличение ще се мисли при приемането на бюджет 2014. БСП е амбицирана още от 2014 г. да въведе нулева ставка за подоходния данък за работещите на минимална работна заплата. Идеята за облагане на доходите над определен горен праг с по-висок данък, която категорично се отхвърля от ДПС, отпада.

Темата АЕЦ "Белене" засега се отлага, потвърдиха пред "Сега" от "Позитано" 20.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати