Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Фев 24
Начало arrow Икономика arrow КНСБ обяви стачна готовност след 10 дни

КНСБ обяви стачна готовност след 10 дни

  Print E-mail
2013-05-18 22:36:17
източник: news.bg

КНСБ заплаши да започне подписка за ефективни стачни действия, ако не бъде подготвена програма за развитие на енергийния сектор.

Ако в срок до 10 дни не бъде изготвена и съгласувана със синдикатите балансирана програма за развитие на енергийния сектор, гарантираща работните места, то структурите на синдиката ще започнат подписка за ефективни стачни действия, предупредиха от КНСБ в съобщение на официалната си страница.

Според синдикатите в момента НЕК (Националната електрическа компания) налага свои виждания на ключови предприятия за количествата изкупувани български въглища, структурата на енергийния микс и участието на българските производители в регулирания и свободния пазар на електроенергия.

За КНСБ е не само прибързано, а категорично неприемливо да се определя бъдещето на енергийните предприятия по административен път, без да са направени необходимите разчети и без те да са обсъдени със синдикатите", отбелязват от конфедерацията.

От КНСБ настояват за прекратяване на едностранните действия на НЕК.

Според Конфедерацията на независимите синдикати в България в най-кратък срок трябва да бъде изготвена съгласувана програма за развитие на сектора, водеща до устойчиво финансово състояние на енергийните предприятия и запазване на работните места.

Припомняме, имаше опасност някои от ТЕЦ-овете да бъдат спрени, ако се промени миксът на тока за населението и топлоцентралите намалят дела си в него.  Също така, поради намаленото потребление на ток, намаляват обемите изкупен ток от ТЕЦ.

Сред исканията на въгледобвния бранш са още държавата да поеме дълговете на НЕК за АЕЦ „Белене" и „Цанков камък"; Да отпадне добавката за невъзстановяеми разходи; Да се създаде държавен фонд „зелена енергия", чиято основна роля е да намали дела на зелената добавка в цената за потребителя.

Освен това, се настоява да бъде променена и драстично намалена таксата на НЕК за износ на електроенергия от 17,5 евро, която спъва износа на електроенергията, произведена в България.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Темата за изплащането на първите три дни болнични стои на дневен ред, но към настоящия етап държавата не подкрепя идеята тя да изплаща първите три дни болнични. Това заяви социалният министър ...
  Новини "Бащата" на валутния борд Стив Ханке смята, че България не трябва да се присъединява към единната европейска валута и разкритикува законовите промени, предложени от председателя на ...
  Новини Изоставаме съществено от Румъния и от другите страни от Източна Европа. Това обяви макроикономистът проф. Ганчо Ганчев, който е преподавател в Югозападния университет."Има ...
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?