25 Април 2024 г. Четвъртък

Новият парламент с шеф Янаки Стоилов

2013-05-18 09:59:46

 

С указ президентът Росен Плевнелиев ще свика парламента във вторник (21 май). До това решение се стигна, след като президентът се срещна с лидерите на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака" вчера. Четирите партии единодушно са избрали датата 21 май. Другата предложена дата била 23 май, информира "Труд".

 

Анализът на ежедневника тълкува "Парадоксите на едно предизвестено касиране". В интервюта за "Труд" лидерите на ГЕРБ и БСП изразяват своята теза за "времето напред" и политическата реалност след вота. Според Борисов, лидер на ГЕРБ: "По-добре е да има нови избори!". Лидерът на БСП и ПЕС - Сергей Станишев е убеден, че: "Кабинетът ще е стабилен, ако върши работа.

 

Формулата "тройна коалиция" е дискредитирана, търсим хора, които могат да свършат работа". "24 часа" допълва: "Парламент от вторник с председател Янаки Стоилов". Орешарски сам сондира министри, не канят нито един от служебните. Сергей Станишев, лидер на БСП, е категоричен, че разговори с Волен не са водени. "Ще правим програмно правителство на истината. Никой не желае да разговаря с Борисов", обясни Станишев.

 

Пред "24 часа" Таньо Киряков, депутат от БСП, коментира обществените настроения, така както той ги е усетил. "Хората поискаха само едно - да могат да отзовават депутатите си. По време на кампанията видях беднотия и страх, когато задавах въпроси, хората не смееха да си казват имената."

 

Скандалът с 350 000 допълнително напечатани бюлетини, беше поредният, който свали доверието и в институциите, и в политическите партии", убеден е водачът на листата на КБ в 23 МИР. Илияна Йотова, евродепутат и водач на листата на КБ в Пазарджик, прогнозира пред изданието, че: "Още едни избори ще пратят ГЕРБ окончателно в историята. За първи път чувам победители от изборите да искат касирането им. Кого плаши Борисов с касиране на вота? Ние от БСП страхове нямаме, защото сме чисти пред съвестта си и планираме повишаване на доходите, преди всичко на пенсионерите, и гаранции за младежка заетост. Не го ли свършим това, България ще започне да затъва все повече в калта, там, където ни остави партия ГЕРБ", заключи Йотова.

 

"Сега" разяснява как скандалът с откритите в Костинброд 350 хил. незаконни бюлетини е оказал сериозно влияние върху нагласите на избирателите. Около 11% от тях са променили решението си под негово влияние, показва проучване на социолозите от "Сова Харис". От данните се разбира, че това са около 20% от гласувалите за "Коалиция за България", 7 на сто от подкрепилите ГЕРБ, 12% от пусналите бюлетина за друга формация и около 13 процента от негласувалите.

 

Едва 23% са на мнение, че изборите са били честни, докато 40% смятат, че вотът е бил опорочен от нарушения и търговия с гласове. Цели 56 процента считат, че откритите бюлетини са щели да бъдат използвани, за да се фалшифицират изборите.

 

"Сега" препоръчва в анализационния си коментар: "ЦИК да се раздели с чиновническото мислене". Крайно време е това да стане факт, защото този орган олицетворява за обществото изборния процес и представителната демокрация. Практиката на членовете на комисията "да си измиват ръцете" с празнотите в законодателството при всеки по-засукан казус е вредна за държавността и подрива авторитета на институцията. За повечето от членовете на комисията партийният интерес е над обществения.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати