29 Март 2024 г. Петък

БСП иска НС да заработи на 21 май

2013-05-17 12:37:19

Първото заседание на новия парламент да е на 21 май, иска БСП. Предложихме да е на 21 май, тогава е хубав християнски празник - Св. св. Константин и Елена. Важно е парламентът да се свика и да започва работа по проблемите, които хората поставиха на дневен ред и по време на протестите. Това обяви лидерът на социалистите Сергей Станишев след консултации при президента Росен Плевнелиев.

Държавният глава нито се е съгласил, нито е отказал тази дата. Институциите трябва бързо да се захващат за работа. Страната има нужда от програмно правителство с ясни приоритети, от хора, които ще работят прозрачно, настоя за пореден път Станишев.

Според него обаче не може да се говори за коалиция всички срещу ГЕРБ. Формулата  "тройна коалиция" е дискредитирана обществено и не може да проработи. В тази тежка ситуация, до която ГЕРБ докараха хората и страната, държавата не може да се решава на базата на просто партийни сметки, отговори той на упреците, че се готви коалиция между БСП, ДПС и „Атака”.

Имаме експерти, ще водим разговори с всички, важното е парламентът да започне ефективна работа и да се формира правителство, обобщи Станишев.

Никой не желае да разговаря с ГЕРБ, каза още Станишев, попитан дали БСП и ДПС имат договорка с "Атака" за подкрепа на кабинета Орешарски.

ГЕРБ да престанат с театралните представления, призова още соцлидерът, като отново заяви, че бившите управляващи си противоречат в действията и намеренията - "хем ще правят правителство, хем ще жалят изборите", удиви се Станишев.

ГЕРБ искат да хвърлят страната в хаос. Искат още едни избори, защото не им излиза сметката, заключи председателят на соцпартията.

„Българите искат правителство, което да се захващане с реалните проблеми, с мизерията, с липсата на работа, на поминък, доходи и със спешните неща, които засягат майките и децата, здравеопазването, цените на лекарствата и цените на тока. Трябва да се действа!”, категоричен беше лидерът на БСП по-рано на влизане при президента. 

Ще търсим най-кадърните хора с решителност, с отговорност. В тази ситуация България се нуждае от програмно правителство, заяви Станишев. 

„Всички трябва да бъдат много солидни експерти, не да бъдат търсени по кръстовища на републиканската пътна мрежа, както правеше Бойко Борисов, и да се сменят през няколко месеца“, изтъкна соцлидерът.  „Ще търсим не работа за хора, а хора за работата“, обобщи той. 

Сергей Станишев определи като абсурдна ситуацията, при която партията, която е победител, иска касиране на изборите. „Всъщност кой иска касиране на изборите – тези, които ги правиха! И шефовете на МВР по места и служебното правителство като цяло и областните управители – всички са на ГЕРБ”, заяви лидерът на БСП. 

По думите му мотивът, който бе изтъкнат на вчерашната пресконференция на ГЕРБ, е нелеп. „Вече се произнесе ЦИК. Вярвам, че никоя институция, която има право да внесе такова искане до КС, няма да се ангажира, защото това е неуважение към българите, които гласуваха”, категоричен е Сергей Станишев.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати