19 Април 2024 г. Петък

Не ме е страх, изпълних си дълга, твърда е Мая Манолова

2013-05-15 20:41:06

Социалистката Мая Манолова, която подаде сигнала до прокуратурата за бюлетините в печатницата в Костинброд, няма никакви притеснения и смята, че е изпълнила дълга си.

На няколко пъти съм била наблюдател на това как се прилагат в употреба предварително напечатани бюлетини. Който иска честни избори, трябва да направи всичко възможно да предотвратява фалшификациите своевременно. Още в момента, в който тази печатница спечели за пореден път процедурата да печата бюлетините, ми беше ясно, че там се подготвя фалшификация, този номер бившите управляващи го играят няколко пъти, заяви тя.

Манолова уточни само, че е получавала сигнала за допълнителните 350 000 бюлетини на няколко пъти, но не коментира как или от кого. Тя каза само, че снощи е била обект на телефонен тормоз в късните часове и смята да сигнализира прокуратурата, за да бъдат установени авторите на тези обаждания. Ако се страхувах, нямаше да подам този сигнал, беше категорична социалистката, която посочи, че в противен случай би съдействала на готвещите фалшификация.

Според писмото на „достойните прокурори“, разпространено до някои редакции снощи, Манолова „също беше наемник, трепереше докато пускаше сигнала, защото отдолу, както е видно, стои нейният подпис“. На няколко пъти обаче тя заяви, че е изпълнила дълга си на гражданин, юрист и политик.

До днес се чудех откъде Цветан Цветанов в изборната нощ знаеше, че аз съм подала сигнала за готвената фалшификация на изборите в печатницата в Костинброд. Днес разбрах от пресконференцията на прокуратурата, че най-вероятно го е научил от ДАНС и че така наречените „достойни прокурори“ са най-вероятно от или в ДАНС, заяви Манолова.

Тя уточни, че не дава брифинг, за да се оправдава, и не разбира истерията около подаването на сигнала. Това е все едно да знам за подготвян банков обир, да сигнализирам и след това обирджията да ме обвинява, че не е станал милионер, заяви тя.

Що се отнася до твърдението, че този сигнал и проверката на прокуратурата са отнели проценти от изборния резултат на ГЕРБ, аз няма да споря с Бойко Борисов. Щом той преценява, че тези допълнително напечатани бюлетини са щели да му осигурят 5 или 6%, очевидно е прав, допълни Манолова. Според нея стои въпросът какво са донесли на Борисов „допълнително напечатани и предварително изнесени от печатницата бюлетини“.

 

Според Михаил Миков писмото на „достойните“ прокурори е поредното доказателство за крайната политизация на службите за сигурност по време на управлението на ГЕРБ. По думите му в случая в Костинброд става въпрос за нарушение на Изборния кодекс и ЦИК също трябва да упражни правомощията си.

От БСП заявиха, че ГЕРБ сами са се идентифицирали като политическата сила, която стои зад готвената фалшификация на изборните резултати.

Социалистите коментираха, че е абсурдно и нечувано действие да ходиш да си вадиш бюлетини от печатницата когато и колкото ти потрябват. Това означава, че не е имало абсолютно никакъв контрол, че администрацията на МС е нарушавала закона, заяви Манолова.

Петър Курумбашев предложи иронично така да се работи и с БНБ – „когато трябва да се напечатат някакво количество банкноти, да държат няколко палета там, които трябва да се експедират по някои РИК-ове, МИР-ове или предприятия“.

Той заяви, че само една политическа партия се чувства засегната и не е чул никоя друга партия да се оправдава за тези бюлетини.

Според БСП „сюжетната линия“ с подаването на сигнала нарочно се раздухва с цел отклоняване публичното внимание от по-важни теми, включително искането за сваляне на имунитета на Цветан Цветанов в следващия парламент.

Това не е първият случай, в който се готвят и се извършват фалшификации с допълнително отпечатани бюлетини, но веднъж стомна за вода, втори път стомна за вода и третият път стомната се счупи, заяви Манолова.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати