Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Фев 26
Начало arrow България arrow Чакат ни нови избори през май догодина

Чакат ни нови избори през май догодина

  Print E-mail
2013-05-14 22:59:17
източник: dnes.bg

Като че ли никой не остана доволен от резултатите от предсрочните изборите на 12 май. Основните играчи ГЕРБ и БСП се припознаха като победители, първите защото за втори път се оказаха политическата сила с най-много гласове, вторите защото удвоиха резултата си в сравнение с предишните парламентарни избори през 2009 г. Излъгани обаче се оказаха 25% от българи, защото партиите на които симпатизират, не прескочиха бариерата от 4 процента за влизане в парламента. 

Така се оказа, че една четвърт от хората не са доволни от състава на новия парламент и са готови за нови избори. 

Най-вероятно така и ще стане, коментираха пред Dnes. Bg социолози. В същото време те признаха, че е много трудно да се прогнозира дали Бойко Борисов ще се опита да състави правителство или направо ще върне мандата, който ще бъде взет от БСП. Като най-вероятният вариант обаче се очертава да ни управлява програмно правителство за една година. 

„Разумната позиция в този случай е Бойко Борисов да върне мандата и това е единственият умен ход. Ако той иска да запази някакво лице пред българската публика с оглед бъдещо участие в политическия живот, най-разумното е изобщо да не прави опит и да върне мандата“, каза Кънчо Стойчев от „Галъп“. 

В същото време обаче той не очаква да има и правителство на БСП. Социологът вижда червеният Пламен Орешарски, когото БСП номинира за премиер още преди изборите,  като министър-председател на експертен-програмен кабинет, лимитиран във времето. 

„Най-добрият вариант е отсега да се планират нови  парламентарни избори заедно с тези за евродепутати през май следващата година, за да се спестят и пари“, смята той. 

Според него за тази една година кабинетът трябва да изпълни няколко жизненоважни приоритета. 

„Номер едно е възстановяване на демокрацията, което означава напълно изчистване на МВР и законодателно уреждане на нещата, така че никога повече да не може да има срастване на политическа с полицейска власт, както се случи с ГЕРБ, втората основна задача е отваряне на възможностите пред бизнеса и премахване на рекета върху икономиката, третото е борбата с монополите и четвъртото са спешни и неотложни мерки във връзка с жизненото равнище на най-бедните хора“, обобщи Кънчо Стойчев. 

„Ще се върви към кабинет „всички срещу ГЕРБ“, коментира от своя страна Мира Радева от МБМД. 

Нейните очаквания са за кабинет в център-ляво, защото Бойко Борисов е поставен в практическа невъзможност да направи правителство.

Според Радева сега важното е на каква цена лидерът на „Атака“ Волен Сидеров ще изтъргува гласовете си, защото ще постави доста тежки условия. 

„Цялата рабата е в това, че има много силна лична неприязън и противоборсво между Борисов и Сергей Станишев. Наистина в България нещата са много на лична основа, за ляво и дясно не може да се говори, всичко е лично и няма значение какви са фактите“, коментира тя. 

Мира Радева обаче призна, че е трудно отсега да се правят прогнози за нови предсрочни избори, макар че и тя не изключи тази хипотеза. 

„Хората, които са симпатизанти на дясното пространство, са доста разочаровани от този резултат, гласовете на т. нар. широка периферия решават изборите, а тези хора се оказаха наистина много объркани, с усещането, че изборите нямат смисъл и възпроизвеждат едни и същи партийни и олигархични клики, и нямаха мотивация да гласуват“, обясни тя.

Ако хората не усетят стабилност при управление на новото правителство особено през зимата, вероятно пак ще избухнат конфликти и ще има нов вот, смята Радева. 

Според Живко Георгиев от „Сова Харис“ не е изключено Бойко Борисов да се опита да състави правителство, но няма да успее. 

След това БСП ще взема мандата и вероятността тя да успее е 50 на 50, което означава, че скоро е възможно пак да имаме избори.

„Ако все пак социалистите успеят да излъчат програмен кабинет, което е единствената опция на този парламент, то той ще е с кратък период на работа. Само че временните правителства имат склонност да остават повече и от трайните, така че е възможно и догодина, и по догодина заедно с местните, да има и парламентарни избори“, каза той. 

Очакванията на Юрий Асланов от „Афис“ са ГЕРБ дори и да не опита да съставят правителство и да върне мандата, защото ако излъчат кабинет, той ще се провали. 

В същото време обаче той не е убеден, че консултациите между останалите три парламентарно представени партии - БСП, ДПС и „Атака“, ще са успешни. 

„Ако все пак се опитат да се споразумеят, би трябвало да има програмно правителство и да е с ограничен мандат, за да извърши спешни действия за стабилизиране на икономическата и социална обстановка в страната и догодина да отидем на нови изори 2 в 1 през май, защото хората няма да изтърпят нещо, зад което стои неясна и размита политехническа отговорност, а ако се опитат да направят коалиция, улицата ще ги помете много бързо“, обясни той.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?