24 Април 2024 г. Сряда

Чакат ни нови избори през май догодина

2013-05-14 22:59:17
Като че ли никой не остана доволен от резултатите от предсрочните изборите на 12 май. Основните играчи ГЕРБ и БСП се припознаха като победители, първите защото за втори път се оказаха политическата сила с най-много гласове, вторите защото удвоиха резултата си в сравнение с предишните парламентарни избори през 2009 г. Излъгани обаче се оказаха 25% от българи, защото партиите на които симпатизират, не прескочиха бариерата от 4 процента за влизане в парламента. 

Така се оказа, че една четвърт от хората не са доволни от състава на новия парламент и са готови за нови избори. 

Най-вероятно така и ще стане, коментираха пред Dnes. Bg социолози. В същото време те признаха, че е много трудно да се прогнозира дали Бойко Борисов ще се опита да състави правителство или направо ще върне мандата, който ще бъде взет от БСП. Като най-вероятният вариант обаче се очертава да ни управлява програмно правителство за една година. 

„Разумната позиция в този случай е Бойко Борисов да върне мандата и това е единственият умен ход. Ако той иска да запази някакво лице пред българската публика с оглед бъдещо участие в политическия живот, най-разумното е изобщо да не прави опит и да върне мандата“, каза Кънчо Стойчев от „Галъп“. 

В същото време обаче той не очаква да има и правителство на БСП. Социологът вижда червеният Пламен Орешарски, когото БСП номинира за премиер още преди изборите,  като министър-председател на експертен-програмен кабинет, лимитиран във времето. 

„Най-добрият вариант е отсега да се планират нови  парламентарни избори заедно с тези за евродепутати през май следващата година, за да се спестят и пари“, смята той. 

Според него за тази една година кабинетът трябва да изпълни няколко жизненоважни приоритета. 

„Номер едно е възстановяване на демокрацията, което означава напълно изчистване на МВР и законодателно уреждане на нещата, така че никога повече да не може да има срастване на политическа с полицейска власт, както се случи с ГЕРБ, втората основна задача е отваряне на възможностите пред бизнеса и премахване на рекета върху икономиката, третото е борбата с монополите и четвъртото са спешни и неотложни мерки във връзка с жизненото равнище на най-бедните хора“, обобщи Кънчо Стойчев. 

„Ще се върви към кабинет „всички срещу ГЕРБ“, коментира от своя страна Мира Радева от МБМД. 

Нейните очаквания са за кабинет в център-ляво, защото Бойко Борисов е поставен в практическа невъзможност да направи правителство.

Според Радева сега важното е на каква цена лидерът на „Атака“ Волен Сидеров ще изтъргува гласовете си, защото ще постави доста тежки условия. 

„Цялата рабата е в това, че има много силна лична неприязън и противоборсво между Борисов и Сергей Станишев. Наистина в България нещата са много на лична основа, за ляво и дясно не може да се говори, всичко е лично и няма значение какви са фактите“, коментира тя. 

Мира Радева обаче призна, че е трудно отсега да се правят прогнози за нови предсрочни избори, макар че и тя не изключи тази хипотеза. 

„Хората, които са симпатизанти на дясното пространство, са доста разочаровани от този резултат, гласовете на т. нар. широка периферия решават изборите, а тези хора се оказаха наистина много объркани, с усещането, че изборите нямат смисъл и възпроизвеждат едни и същи партийни и олигархични клики, и нямаха мотивация да гласуват“, обясни тя.

Ако хората не усетят стабилност при управление на новото правителство особено през зимата, вероятно пак ще избухнат конфликти и ще има нов вот, смята Радева. 

Според Живко Георгиев от „Сова Харис“ не е изключено Бойко Борисов да се опита да състави правителство, но няма да успее. 

След това БСП ще взема мандата и вероятността тя да успее е 50 на 50, което означава, че скоро е възможно пак да имаме избори.

„Ако все пак социалистите успеят да излъчат програмен кабинет, което е единствената опция на този парламент, то той ще е с кратък период на работа. Само че временните правителства имат склонност да остават повече и от трайните, така че е възможно и догодина, и по догодина заедно с местните, да има и парламентарни избори“, каза той. 

Очакванията на Юрий Асланов от „Афис“ са ГЕРБ дори и да не опита да съставят правителство и да върне мандата, защото ако излъчат кабинет, той ще се провали. 

В същото време обаче той не е убеден, че консултациите между останалите три парламентарно представени партии - БСП, ДПС и „Атака“, ще са успешни. 

„Ако все пак се опитат да се споразумеят, би трябвало да има програмно правителство и да е с ограничен мандат, за да извърши спешни действия за стабилизиране на икономическата и социална обстановка в страната и догодина да отидем на нови изори 2 в 1 през май, защото хората няма да изтърпят нещо, зад което стои неясна и размита политехническа отговорност, а ако се опитат да направят коалиция, улицата ще ги помете много бързо“, обясни той.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати