20 Април 2024 г. Събота

Преговори още не сме водили, тези дни почваме!

2013-05-14 19:12:41

Преговори досега с никого не са водени, като този процес стартира тези дни, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Веднага след края на изборния ден в неделя левицата заяви, че ще води диалог с всички политически сили без ГЕРБ за формиране на програмно правителство. 

Станишев обясни, че БСП ще се опита да сформира политико-експретен кабинет с ясна програма – за първите 100 дни, за първата година и за целия мандат. Според лидера на левицата ГЕРБ водят задкулисни разговори за разлика от БСП, които щели да водят всички преговори прозрачно. 

ГЕРБ обещават златни планини и постове, предположи Станишев и допълни, че бившите управляващи най-вероятно ще прибягнат до всички средства, за да си осигурят мнозинство. 

Формирали сме работни групи, обясни червеният лидер за начина, по който ще се провеждат преговорите. Такива разговори ще се проведат с всички парламентарно представени партии, но и с тези, които не успяха да прескочат 4-процентовата бариера, и с граждански структури. Станишев обяви, че левицата вече има заявена готовност за разговори и с някои от протестиращите.

"Аз искрено съжалявам и мисля, че това е един от греховете на ГЕРБ – че те съвсем ясно разбиха и разградиха много партии", заяви Станишев и даде като пример традиционната десница и разбиването на парламентарната група на “Атака“.

Той отхвърли възможността подобна съдба да сполети парламентарната група на левицата. Не вярвам това да стане, коментира Станишев възможността ГЕРБ да успеят да привлекат някои от народните избраници на левицата в следващото Народно събрание.

 

По негови думи има огромен брой проблеми, които са взривоопасни и трябва спешно да се започне работа по решаването им. 

"Час по-скоро президентът трябва да свика новото Народно събрание", поиска Станишев и допълни, че следващото правителство ще започне с много ниско доверие и трябва да направи всичко възможно, за да го спечели. По негови думи трябва да се започне работа по нов правилник за работа на НС, за който БСП вече има идеи. 

Станишев заяви още, че вече се е чул с президента Росен Плевнелиев, който по думите на лидера на левицата разбирал, че не бива да се протака свикването на следващия парламент.

От левицата отхвърлиха категорично идеята в програмното правителство да се включат хора от ГЕРБ, защото те са показали „кадрова немощ“. Освен това Станишев посочи, че към момента не може отново да се използва модела на тройната коалиция, защото ситуацията е различна. 

Станишев коментира и думите на бившия депутат и министър от левицата Румен Петков, който вчера призова лидерът на БСП да си подаде оставката. „Искам да кажа много категорично и ясно, че подобни изявления означават две неща – тотално неразбиране пред какво е изправена България или другата версия - за предварителен сценарии за постигане на сделка с ГЕРБ и запазване на ГЕРБ във властта“, заяви Станишев. 

По негови думи не случайно Цветанов бил намекнал по време на кампанията, че в БСП има много свестни хора, с които ГЕРБ били готови да работят. Този сценарий няма да сработи и ще срещне отпор в партията, защото аз знам какви за настроенията, заяви категорично лидерът на левицата.

Служебното правителство се провали в основния си ангажимент за провеждане на честни, прозрачни и демократични избори, коментира още Станишев.

Такъв хаос на избори България не е виждала, допълни той. По думите му това е било повторение в по-големи мащаби на това, което се е случило на президентските избори. 

Служебното правителство трябва да понесе своята отговорност, поиска лидерът на БСП. Той допълни, че на първо време става въпрос за политическа, а по-нататък и за друг тип отговорност.

Беше осуетен един мащабен заговор срещу демокрацията чрез залавянето на тези 350 000 бюлетини, припомни още случаят от деня на размисъл с разбитата печатница в Костинброд.

Според лидера на левицата Министерският съвет се е държал абсолютно неадекватно при случая. По думите на Станишев трябва да се изясни дали създаденият хаос на вота в неделя е от некомпетентност или умишлен. 

Той за пореден път обвини МВР, че не са реагирали на сигналите за купен и контролиран вот. Лидерът на БСП обясни, че СИК-овете и РИК-овете също са предизвикали хаос. На много места се гласуваше до 22-23 часа, заяви Станишев. 

Ние не можем да признаем ГЕРБ нито за политически, нито за морален победител, отсече той. По думите му никой не може да каже каква част от подадените от тях гласове са действителни и кои купени. 

БСП постигна като резултат в мандати повече от двойно увеличаване спрямо 2009 година, похвали се Станишев. "Ние сме единствената политическа силва в парламента, която увеличава подкрепата си“, обясни той и допълни, че левицата печели 200 000 гласа, а ГЕРБ губят 500 000. Тази подкрепа и доверие няма да бъдат предадени, отсече той. 

По думите на Станишев за първи път БСП има представителство в парламента от всички райони. На много места постигнахме надмощие над ГЕРБ. При реален честен вот БСП щеше да бъде първа политическа сила, заяви още той.

За нас би било безотговорно сега да се иска касиране на изборите, въпреки че има немалко юридически основания. Касирането би означавало оставане на ГЕРБ на власт чрез служебното правителство, допълни той.

Според Станишев България има нужда от прочистване от “заразата“ ГЕРБ, която е проникнала години наред във всички институции. 

"Ние сме напът да постигнем първата ни и основна цел – сваляне на ГЕРБ от власт", заяви още лидерът на левицата.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати