29 Март 2024 г. Петък

Кой кого бие в депутатските битки по региони

2013-05-14 15:34:14
Освен че трябва да дадат отговор на въпроса за бъдещето управление на страната, парламентарните избори предложиха и доста интересни сблъсъци между политиците по избирателни региони. Партийни лидери, бивши министри, хора на изкуството и спорта тръгнаха преди месец на старта на предизборната кампания да печелят любовта и доверието на народа. Ето кои обаче от тях успяха.

По традиция най-интересно беше в трите МИР-а в София, където се съсредоточиха повечето от партийните лидери. В "дербито" в 25 МИР листата на ГЕРБ, водена от бившия премиер Бойко Борисов, печели категорично 36.68% срещу 29.14% на "Коалиция за България", начело на които в избирателния район застана лидерът на БСП Сергей Станишев. Трети в битката на лидерите в 25 МИР остава Волен Сидеров, чиято партия "Атака" събира 7.63% от гласовете.

В 23 МИР в София отново победата е за ГЕРБ. Водачът на листата на доскорошната управляваща партия Ивайло Московски побеждава своя опонент Жельо Бойчев от БСП с 34.21 срещу 27.04%. Подалият оставка лидер на ДСБ Иван Костов, който е водач на листата на своята партия в избирателния район, пък остава трети с доста високите за вота на неговата партия 8.87%. След него пък се нарежда Меглена Кунева от „България на гражданите“, чиято листа събира 5.75% от вота в 23 МИР. 

Интересното в същия избирателен район е и шестото място за листата на партия "Глас народен", водена лично от Светослав Витков, която събира 3,4% от вота.

В последния столичен 24 МИР листата на ГЕРБ, водена от бившия зам-финансов министър Владислав Горанов, събира 35.58% срещу 25.90 за БСП с водач Петър Курумбашев.

На фона на категоричната победа на ГЕРБ в столицата доста по-разнообразни и шарени са нещата в останалите областни градове. Четири от емблематичните имена на доскорошната управляваща партия - Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Искра Фидосова и Цецка Цачева, губят от БСП на изборите. 

В 4 МИР във Велико Търново листата на ГЕРБ с водач Цветан Цветанов губи изборите категорично с 27.86% срещу 32.4% на листата на „Коалиция за България“, водена от далеч по-неизвестната Мариана Бояджиева, която е общински съветник в местния парламент.

В един от другите големи сблъсъци в страната лидерът на БСП Сергей Станишев победи в 27 МИР в Стара Загора срещу министъра с най-висок рейтинг от кабинета "Борисов" – Лиляна Павлова. Листата на „Коалиция за България“ получава подкрепата на 31.16% от гласувалите жители на областта срещу 29.86% за ГЕРБ. Малко изненадващо в областта като трета политическа сила се нареди ДПС, чиято листа с водач Делян Пеевски събра 8.15% от гласовете.

В Плевен забележителна победа постига листата на БСП с водач Стефан Данаилов, която събира 32.72% срещу 26.69% на втория ГЕРБ с водач председателя на 41-ото Народно събрание Цецка Цачева. В Монтана пък най-силният човек на ГЕРБ в парламента – Искра Фидосова, губи с близо 5% от листата на левицата, водена от Младен Червеняков. За БСП в региона са гласували 32.05% от пусналите бюлетина, а за ГЕРБ – 27.36%.

На фона на тези загуби обаче ГЕРБ печели в Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

В морската столица загубилата в Стара Загора Лиляна Павлова взима реванш срещу БСП в лицето на посочения за бъдещ премиер Пламен Орешарски. Листата на ГЕРБ във Варна печели със смазващото 34.64% срещу 22.96%, сочат данните на ЦИК. Трета остава „Атака“ с 9.42%, чийто водач за морския град бе Волен Сидеров.

Със сериозна разлика бившият премиер Бойко Борисов побеждава актьора Стефан Данаилов в 16 МИР–Пловдив град. За листата на ГЕРБ, водена от Борисов, са гласували 38.34% от пловдивчани срещу 25.51 на "Коалиция за България". 

С над 10% доскорошната управляваща партия печели и в 2 МИР в Бургас. Там листата с водач Ивелина Василева, която е бивш заместник-министър на околната среда и водите, взима 33.89% от гласовете на бургазлии срещу 23.20% за БСП с водач Димчо Михалевски. 

В Русе ГЕРБ печели с 29,89% срещу 25,33% за БСП. Водачи на листите на двете партии са съответно Пламен Нунев и Янаки Стоилов.

След загубата във Велико Търново, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов взима реванш в Благоевград срещу листата на БСП, водена от Емил Костадинов. 

В 29 МИР в Хасково листата на ГЕРБ с водач бившият икономически министър Делян Добрев печели с 28.98% срещу 28.28% на тази на БСП с водач Драгомир Стойнев. Тук трета остава листата на ДПС с водач лидера на партията Лютви Местан с 15,06%. Местан обаче печели категорично в Кърджали с 59.77% от вота на избирателите срещу 16,38% за ГЕРБ и 11,51% за "Коалиция за България".

Точно 1 процент в полза на ГЕРБ е изборният резултат в Перник. Водач на листата на доскорошната управляваща партия е ексминистърът на икономиката Делян Добрев, който победи с 32,01% срещу 31,01% за БСП с водач на листата Ангел Найденов.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати