Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Четвъртък
Септ 23
Начало arrow България arrow Най-вероятното правителство - БСП, с подкрепа на ДПС и "Атака"

Най-вероятното правителство - БСП, с подкрепа на ДПС и "Атака"

  Print E-mail
2013-05-13 23:06:11
източник: dnes.bg

ГЕРБ и “Атака“ събират общо 120 депутатски места, толкова мандата получават и БСП и ДПС заедно, това пресметна математикът проф. Михаил Константинов, член на борда на директорите на „Информационно обслужване” пред “Фокус“.

По негови думи по тази причина най-вероятния сценарии след изборите вчера, при които място в 42-то НС намериха тези 4 партии, е да се състави правителство с мандат на БСП, което да бъде подкрепяно “явно или неявно“ от ДПС и “Атака“. Това е вариант на Тройната коалиция, която ще бъде наречена програмно правителство, правителство на национално спасение и т.н. Допускам, че към тази комбинация ще бъдат поканени и специалисти извън упоменатите три партии, което може да бъде само приветствано, ако се използва експертният потенциал на страната”, заяви проф. Константинов.

Мнозинството българи остават без политическо представителство в парламента, заяви Лидия Йорданова, директор на Националния център за изучаване на общественото мнение пред “Фокус“. По нейни думи това е водещата констатация от проведения вчера парламентарен вот и закономерно следствие, след като центърът на кампанията се изместил още от самото начало.

"Вместо да тече дебат за бъдещото развитие на страната, станахме свидетели на ескалиращо напрежение в битките между политическите елити. Битки, в които самите елити се обезсилиха взаимно и отблъснаха допълнително избирателите-не само от периферията си, но и по-убедени свои симпатизанти", коментира Лидия Йорданова.

По думите й при подобна кампания е логично се стигнало до патова ситуация, в която да няма бъдеща работеща управленска конфигурация. "Поне в едно отношение протестите от началото на годината със сигурност имат успех - хората показаха, че няма да търпят управление, което си е самодостатъчно и не се съобразява с тях", коментира Лидия Йорданова.

От самото начало на протестите беше ясно, че протестният вот не отива към основния опонент на управляващите - БСП, а се изразява в повишена подкрепа за националистическите формации. По нейни думи  вчера това е проличало особено ярко от резултатите, които са постигнали Атака, НФСБ и ВМРО.

По нейни думи случаят с намерените 350 000 бюлетини в деня на размисъл е помогнал на левицата в известна степен като е пренасочил част от  от конформисткия вот към БСП, но голяма част от гласовете на тези избиратели са се прелели към националистическите формации и на малките извънпарламентарни партии.

Целият ресурс от политически тактики и хватки, който бе използван в предизборната борба, днес вече е безполезен, защото основният въпрос е ще има ли правителство излъчено от този състав на парламента или не.

Има симптоми, че амбициите на големите партии все още пречат превес да вземе отговорното държавническо мислене. Още повече, че тези амбиции преминават и през вътрешнопартийни борби, каза Лидия Йорданова.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?