26 Април 2024 г. Петък

Борисов, не протакай, върни мандата, зове Станишев

2013-05-13 10:56:58

Тезата за кабинет на малцинството е просто несъстоятелна. Възможното правителство е програмно правителство - на разума, със силно експертно участие, с ясна програма за упарвление, която може да излезе страната от кризата и агонията. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в НДК след изборния ден. 

Ако имат достойнство, ГЕРБ трябва да спестят време и да не приемат мандата от президента за съставяне на правителство, смята Станишев. Според него България не може да си позволи протакане в решаването на проблемите.

В тази тежка криза няма време за отлагане и бездействие, за пазарлъци. България се нуждае спешно от силно правителство, което да започне да разрива оборите на ГЕРБ, отсече соцлидерът. 

Той обясни, че БСП не може да прави коалиция с ГЕРБ, защото това би било предателство към каузата на социалистите и към хората, които на изборите са ги подкрепили. Спешно от утре трябва да започнем консултации, на първо място за необходимата програма за извеждане на България от кризата, изтъкна Станишев.

Той разясни, че БСП започва разговори  с ДПС и „Атака“, които влизат в парламента, с партиите, които са получили немалка подкрепа, но не са успели да влязат в Народното събрание, както и синдикати, работодатели и неправителствени организации.

„Ще поемем отговорността за формиране на правителство“, подчерта Станишев. 

"Формулата на правителството е свързана с програмата от необходими спешни мерки, около които ще търси обединение и подкрепа в НС и извън НС в диалог. Ситуацията е драматична, всяка партия, която действително иска да промени нещата, трябва да покаже, че това не са празни думи. Ще търсим диалога, допирните точки, общите цели, които ще помогнат на страната да излезе от ситуацията, да започне оздравителен процес, процес на пречистване. За всяка позиция в изпълнителната власт ще търсим хора, които ще имат капацитет, които могат да вършат работа, да не бягат от отговорност, които имат решимост", обеща соцлидерът.

„Не знаем каква част от резултата на ГЕРБ е честен и каква е купен. Ако не беше контролираният вот, ГЕРБ щяха да са втора сила. В следващия парламент ГЕРБ не може да състави правителство, това е очевидно“,  убеден е Станишев.

„БСП със сигурност е ощетена от контролирания вот. Но да кажем, че изборите са нелегитимни, би означавало ГЕРБ да останат на власт, да продължат с безобразията“, подчерта Станишев. 
 

Той обяви, че партията му няма да отстъпи от някои ключови неща, като даде за пример незабавно спиране на рекета на дребния и среден бизнес, подготовка на програми за младежка заетост, защита на децата на България в кризата, спешни мерки по отношение на сметките за ток, така че да станат поносими за българските граждани. Трябва да има по-активно участие на държавата в икономиката, за създаване на работни места, посочи той. 

Станишев акцентира и върху политиката за цялостен преглед на антимонополното законодателство, здрав контрол във всички регулатори, наред с това демонополизация на всички монополи и картели, които са били сформирани в последните 4 г.

Ще се стремим към максимално съгласие, ще търсим максимално широка парламентарна подкрепа от всички без ГЕРБ, и от извънпарламентарните сили, за да генерираме обществена енергия, изтъкна Станишев. Той подчерта, че ще търсят подкрепа  и от „Атака“, която по думите му е получила солиден резултат.

„По немалко теми те проявиха последователност, по тези теми има общи или близки позиции. По демонополизацията на икономиката ще намерим общ език, също така за засилената роля на българската държава в икономическия процес, за други въпроси, свързани например със здравеопазването“, изреди лидерът на БСП.

Станишев изтъкна, че партията ще следва апела на д-р Петър Дертлиев за „управление с ума и таланта на цялата нация“.

"Днес в България беше денят на протеста срещу статуквото, денят на промяната. Две трети от хората, които гласуваха, казаха „Не“ на ГЕРБ. Днес България се разделя, вярвам завинаги, с най-арогантното, най-недемократичното, най-некомпетентното правителство", каза още Станишев.

Икономиката и финансите на страната се намират в състояние на свободно падане, коментира от своя страна Пламен Орешарски, когото левицата номинира за премиер. 

„Най-неотложната мярка е стопиране на прилагането на административно-силов натиск върху бизнеса, разплащане от страната на държавата на всички неразплатени задължения към частния сектор, подобряване на събираемостта на приходите и борба с контрабандата“, посочи Орешарски. 

Според него са необходими силни икономически действия, които да спрат негативните тенденции в страната и да изведат страната от това състояние и да се формират темпове на растеж.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати