26 Април 2024 г. Петък

Избрахме ялов парламент

2013-05-13 10:54:24
"България избра ялов парламент", пише "Преса". Политиците - след извънредните избори - са изправени пред невъзможността да  съставят работещ кабинет. Изданието цитира думите на протестиращи, обградили късно снощи Изборите не бяха честни и те ще получат война". За първи път управлявала  партия печели втори избори, но няма да може да управлява. 

Червените структури обвиняват Станишев, лидер на БСП, че е водил лидерска кампания, която е чужда за столетницата. На „Позитано“  се чудят кое е наложило безпартийният Пламен Орешарски да бъде  номиниран за премиер. В ДПС са доволни от постигнатите  резултати, движението запазва позицията си на трета политическа  сила. За националистите 12 май се превърна в нощта на триумфа. Сидеров заяви, че партията му няма как да подкрепи ГЕРБ. Разединената десница окончателно се самоуби политически.

„, гласи заглавието на „Труд“. Предизборната коалиция "Всички срещу ГЕРБ" математически може да прерасне и в кабинет. Това е най-вероятният вариант за бъдеща власт, коментиран от политиците след първите прогнозни резултати от предсрочния парламентарен вот тази нощ. Обединение срещу ГЕРБ е най-възможно, при условие че се запазят данните на социолозите, според които в парламента влизат едва 4 партии - ГЕРБ, "Коалиция за България", ДПС и "Атака".

Въпреки че засега имат най-много депутатски мандати, хората на Бойко Борисов не могат да направят самостоятелно правителство. А двете по-малки партии в бъдещата пленарна зала - ДПС и "Атака"Да изметем ГЕРБ от властта!" "Не може някой, който те е излъгал и измамил, да направиш коалиция с него. Няма как такъв да получи подкрепа", коментира снощи лидерът на "Атака" Волен Сидеров след първите резултати, попитан дали е готов на съюз с ГЕРБ.

В 20,30 ч снощи лидерите на ГЕРБ и БСП Бойко Борисов и Сергей Станишев заявиха пред "Труд", че няма да коментират бъдещите си намерения за кабинет, докато не видят окончателните резултати от предсрочния вот.

При тази конфигурация ГЕРБ вероятно ще са принудени или да върнат мандата за съставяне на кабинет, или да не получат подкрепа в парламента за свой кабинет. Следващата сила по брой гласове - БСП, има по-големи шансове за коалиция. Тя вече даде сигнал, че е склонна да покани в бъдещ кабинет широк кръг формации - даже такива, които нямат парламентарно представителство. Така хората на бившия премиер Бойко Борисов, които отдавна се оплакаха, че останалите партии са в коалиция "Всички срещу ГЕРБ", може да станат опозиция именно на такъв широк програмен съюз. Той вече има излъчен и премиер - Пламен Орешарски.

Всички тези спекулации са с уговорката, че в парламента не влезе пета политическа сила. Шансовете към 22 ч не бяха напуснали напълно "Движение България на гражданите". Тяхното поведение не е толкова ясно предсказуемо въпреки многократната заявка по време на кампанията, че в коалиции с ГЕРБ, БСП и ДПС няма да участват.

"Изборите свършиха, кризата продължава", анонсира  резултатите от вота на 12 май "Сега". Само четири партии влизат  в 42-рото народно събрание - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака", и никоя  от тях няма мнозинство за съставяне на кабинет. Това сочат  прогнозните резултати на социолозите след вчерашните предсрочни  парламентарни избори, в които участваха 38 партии и 7 коалиции. Партиите на протеста не направиха значителен пробив, а "Движение България на гражданите" на Меглена Кунева до последно ще се  надява да прескочи бариерата от 4%. Вотът бе предшестван от  шумни скандали и белязан от изненадващо ниска избирателна  активност. Следващият парламент ще е със силно подронена  легитимност, тъй като половината гласоподаватели не упражниха  правото си на глас, а 20% от гласувалите останаха без  политическо представителство. Малките партии разпиляха  протестния вот на българите. 

"Битката за властта започва от днес", подчертава "Капитал Daily". При очерталата се изборна активност от около 50%, цитираните през целия ден, под различни форми данни на  социологическите агенции от гласуването (exit polls), потвърдиха прогнозите за четири сигурни партии в новия парламент - ГЕРБ, БСП, ДПС и "Атака". Формалната победа за ГЕРБ, може да се окаже  пирова. Резултатите, заплашени от оспорване, неясната  конфигурация от политически сили в 42-ото Народно събрание, от  гледна точка на неизбежното коалиционно управление, предопределят подобно предположение. Изборните резултати дават  на партиите над 4-процентовата бариера само стартови позиции при преговорите за коалиция. В тази ситуация на помощ може да дойде лансираната от Сергей Станишев идея за "програмно" правителство. От стратегическа гледна точка лидерът на БСП в  момента има предимство пред ГЕРБ, защото той вече има  предложение за формула, която да примири иначе доста далечните  партии.
 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати