23 Април 2024 г. Вторник

Изборният ден в развитие

2013-05-12 15:16:52
Предсрочните парламентарни избори днес ще определят депутатите в 42-ото Народно събрание.

Очакването за напрегнат изборен ден се потвърди от безпрецедентния ден на размисъл вчера, когато прокуратурата обяви, че е открила бюлетини извън вече доставените по секциите, а партиите нарушиха ограничението за политически изяви.

В тази статия можете да проследите накратко всичко най-важно от изборния ден, обобщено от редакторите и репортерите на "Дневник" (най-отгоре са последните новини).



15:05 ч. - Застъпници на политическите партии в пет секции в Белене в Основно училище "Васил Левски" подадоха жалба, че им е отказана информация за избирателната активност. В момента жалбата се разглежда.


14:58 ч. - Пет партии от разградско поискаха засилена охрана на чувалите с бюлетини след вота. Временно изпълняващият длъжността областен управител на Разград Галина Георгиева е решила преброените вече бюлетини да се съхраняват в четириетажната сграда на КНСБ в града. Според щабовете на БСП, ДПС, ДСБ, Атака и ДБГ съхранението там не е безопасно, защото има много офиси на частни фирми и институции и движението на хора там е интензивно.


14:42 ч. - Районната избирателна комисия /РИК/ в Кюстендил сигнализира прокуратурата за нарушение, съобщи председателят на комисията Михаела Крумова, цитирана от БТА. Сигналът е заради жалби от 40 членове на секционни избирателни комисии от една политическа партия, сменени с решение на РИК от 10 май, след заявления от тяхна страна за отказ от участие в секционни комисии.

Част от заменените членове обаче са подали жалби до Централната избирателна комисия /ЦИК/, че не са подписвали заявления, че се отказват от участието си в комисии.

ЦИК е установила, че подписите в жалбата и в заявленията са различни. Ще се назначи графологична експертиза. 

13:33 ч. Централната избирателна комисия уважи жалбата на ГЕРБ от вчера, в която се посочва, че ТВ7 в нарушение на закона в деня за размисъл е излъчила интервю с лидера на БСП Сергей Станишев. комисията е установила, че в 1:46 ч. в нощта на 10 срещу 11 май телевизията е излъчила повторно сутрешния си блок от предишния ден, в който попада и интервю със Станишев. Предстои на медиата да бъде съставен административен акт за нарушение по чл. 133, ал.6 от Изборния кодекс. Според посочения текст не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден.

13:30 ч. Мъж от Плевен е осъден на пет месеца затвор за купуване на гласове, съобщиха от районната прокуратура.

13:15 ч. - Водят се две разследвания за "ръководене на група за извършване на престъпления против политическите права на гражданите". Това съобщиха от Върховната касационна прокуратура.

13:00 ч. В Афганистан изборният ден започна в 7 ч. местно времe (5.30 българско време). Избирателните секции в Кабул и Кандахар започнаха работа при нормални условия, съобщиха от Министерството на отбраната.

326 военнослужещи от състава на българския контингент в Афганистан са заявили намерението си да гласуват за народни представители. Освен тях, своето право на глас могат да упражнят и всички желаещи военнослужещи от контингента, който е в състав от 422 души.

12:57 ч. - Малко след 12:30 ч. в изборния ден на работа вече са 18% от екипа на "Дневник". На еднакъв успех сред работещите в "Дневник" се радват "Можем да си върнем..." и "Строим си и си откриваме"  с по 30 процента.


12:45 ч. Читатели на "Дневник" съобщават за огромни опашки от желаещи да упражнят правото си на вот в Лондон. Заради разкриването на само две секции опашката е голяма от сутринта. Както още в събота "Дневник" съобщи, избирателните секции в Лондон ще трябва да посрещнат още по-голям брой гласоподаватели, отколкото през 2009 г., тъй като са само две.

12:17 ч. - Ще направим всичко възможно и невъзможновсякакви опити да се манипулира вота да бъдат
преодолени. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, който упражни правото си на глас в Националното музикално училище "Любомир Пипков " София.

12:00 ч. - Избирателната активност към 10:30 часа средно за страната е 12.17 на сто, съобщи ЦИК.
В 26-и избирателен район /София-област/ избирателната активност е 16 на сто и към този момент това е най-високата активност за страната. Това каза говорителят на ЦИК Ралица Негенцова, като уточни, че цитира непълната справка от данните за гласуването в страната към 10.30 часа.

В Бургас и в Търговище са гласували около 15 на сто, а средно за страната активността във вота е около 10 на сто. Най-ниска активност се отбелязва в Благоевград и в София-град - около 9 на сто.

11:30 ч. - Полицията в Перник е иззела копия на печати, които млад мъж се е опитал да изнесе от 88 избирателна секция в 6-то училище тази сутрин. Това каза пред "Дневник" председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Денислав Захариев.

11:00 ч.- "Като президент, няма да допусна някой друг да решава вместо българския народ", коментира президентътРосен Плевнелиев след като гласува. Той отнова призова хората да дадат вота си.

10:30 ч. - Няма манипулация, която да бъде осъществена, ако хората упражнят правото си на глас. Това каза пред журналисти премиерът Марин Райков след като гласува в 32-ра секция в столичния кв. "Княжево", цитиран от агенция "Фокус". Категорично заявявам, че това правителство ще изпълни докрай ангажимента си за провеждането на честни и демократични избори, посочи премиерът. 

10:25 ч. - Има риск изборите да бъдат опорочени и оспорени, коментира пред журналисти лидерът на ДСБ Иван Костов. Той, придружаван от съпругата си и двете им дъщери, гласува тази сутрин в 50-то ОУ
"Васил Левски" в столичния квартал "Драгалевци".

Факт е, посочи Костов, че компетентните институции не се съобразиха нито с вчерашните призиви на ДСБ, нито с тези на ДПС.

10:25 ч. - До 09.00 ч. 523 български граждани са упражнили правото си на глас в чужбина. Това съобщи за говорителят на Министерството на външните работи (МВнР) Димитър Япраков, цитиран от агенция "Фокус". Най-много от гласувалите са в Кандахар, Афганистан, където са гласували 115 български граждани.
227 са секционните избирателни комисии, в които могат да гласуват българите по света. Най-много секции има в Република Турция, където са 83 броя.

10:15 ч. - Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган гласува днес в 08:00 часа в район "Красно село", 36 СОУ, съобщиха от пресцентъра на партията.

10:15 ч. - Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите, съобщиха от пресцентъра на МВР. За осигуряване охраната на избирателните секции са ангажирани 14 450 полицаи, които отговарят за реда и спокойствието в страната. Броят на секционните избирателните комисии е 11 635, на изборните места - 744, а на подвижните избирателни секции – 82.
Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на разкрита телефонна линия и на електронна поща.

Сигналите, получени на откритата линия в МВР за периода от 17 часа на 10 май до 17 часа на 11 май 2013 г. са 21. От тях свързаните с дейността на МВР са общо 16. Те са обработени, регистрирани и предадени до съответните компетентни структури на МВР.

На тел. 112 вчера до 17 часа са получени 47 сигнала, свързани с изборния процес, всички са предадени на съответните полицейски структури.

Дирекция "Български документи за самоличност" издава лични карти и удостоверения (за изгубени/ откраднати/ повредени/ унищожени лични карти и документи с изтекъл срок), за да могат гражданите да упражнят правото си на глас.

До събота са издадени са 358 удостоверения.

В изборните помещения не се допускат въоръжени и носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.

Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване.


7.00 ч. - Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви официално началото на гласуването. Всички избирателни секции в страната са отворени за гласуване, съобщиговорителят на ЦИК Ралица Негенцова. Няма проблеми, които да са свързани с откриването на секциите, каза Негенцова.

11 676 са секционните избирателни комисии в страната, като в тях не са включени подвижните избирателни секции. Изборните секции в чужбина са 227 в 57 държави. 38 политически партии и 7 коалиции от партии ще участват в предсрочните парламентарни избори. 8148 са кандидатите за депутати в листите.

Охраната на изборните помещения през изминалата нощ е протекла нормално, съобщиха от пресцентъра на МВР. Към 7.30 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на РИК и СИК.

Няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. Не са регистрирани груби нарушения на обществения ред, случаи на националистически прояви и екстремистко поведение, които могат да породят конфликти или ескалация на напрежение. Не са регистрирани нарушения на Изборния кодекс.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати