24 Април 2024 г. Сряда

"Галъп": Паритет между ГЕРБ и БСП, "Медиана": основните политически опоненти са наравно

2013-05-10 16:53:40
Разликата в електоралната подкрепа за ГЕРБ и БСП вече е под половин процент. Ако изборите бяха днес, за партията на Бойко Борисов биха гласували 24% от избирателите, а за социалистите - 23.6 на сто. Това показва проучване, изготвено и финансирано от агенция "Галъп" между 23 април и 1 май и публикувано в днешния брой на поръчителя в. "Преса".

За ДПС биха гласували 7.1% от пълнолетните граждани, за "Движение България на гражданите" - 3.7 на сто, а за "Атака" - 3.6%. Партията на Волен Сидеров е отбелязала спад от 2.1% през последния месец, показва графика към изследването. Следват РЗС и НФСБ с 1.6%, ДСБ с 1.4%, а малко под една трета - 30.9 на сто са заявили, че няма да гласуват.

Според "Галъп" доверието в бившия министър-председател Бойко Борисов е се е запазило на ниво от 27% в началото на май, а Сергей Станишев е одобряван от 28 на сто от анкетираните, или с 3% повече от миналия месец.

Изследването на "Галъп" е възложено, финансирано и проведено от "ББСС Галъп интернешънъл", с право на първа публикация във в. "Преса". Направено е от 23 април до 1 май 2013 г., представително е за пълнолетното население на страната и обхваща 993 пълнолетни българи чрез пряко интервю по домовете. Максималното  статистическо отклонение  50-процентните дялове е ±3%.
"Емпиричните данни ни дават основание да очакваме около 3,5 милиона българи да гласуват предстоящата неделя", пишат социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев в "Преса". Така основният въпрос на предстоящите избори ще е активността на т.нар. мек електорат на ГЕРБ. "Твърдият е около милион, което задава вероятния минимум", обясняват социолозите и уточняват, че регистрират още близо 300 хиляди души,които имат симпатии към партията на Борисов, но не са сигурни дали ще упражнят правото си на глас.

"Процесът на мобилизация на електората на БСП е видим и тази партия е в кондиция да защити традиционния си максимум от един милион гласа", твърдят авторите. Според тях БСП има потенциал за победа на изборите, но тя зависи не само от мекия електорат на бившите управляващи, но и от броя на хората, които ще гласуват за социалистите само за да свалят ГЕРБ.

ДПС е с традиционно стабилно присъствие, което му гарантира участие в следващия парламент с обичайната му позиция на бронзов медалист.

"Атака" бележи отчетлив ръст след началото на протестите, което я прави сигурен участник в новото Народно събрание, макар и не със заявената от Сидеров големина на парламентарната им група, пишат социолозите от Галъп". Движение "България на гражданите" има потенциал да влезе в парламента, но това ще изисква сериозна мобилизация на симпатизантите му, отбелязват авторите.

Прогнозите на "Галъп"млн. ± 100 хил. гласа

БСП 28-32%, или около 1,05 млн. ± 100 хил.

ДПС 10-12%, или около 385 хил. ± 25 хил.

"Атака" 7-9%, или около 280 хил. ± 25 хил.

"Движение България на гражданите" 3-5%, или около 140 хил. ± 25 хил.

Вероятността ГЕРБ да бъде участник в следващото управление на страната е крайно малка, пишат Райчев и Стойчев. "Или казано позитивно, направо е невероятно ГЕРБ да управлява Искаме да предупредим, че прогнозата ни е под въпрос, защото, ако ГЕРБ е внушил страх на значима част от населението, то е възможно да има съществен декларативен (кух) вот. Тоест реалният резултат на доскоро управлявалите да е по-нисък. Но тук никой социолог нищо не може да направи. Анкетните методи работят само в страни, където хората не се страхуват от властта", завършват социолозите на "Галъп".

Съотношението между двата основни политически опонента е практически изравнено, пише социологът Кольо Колев от агенция "Медиана" в днешния брой на в. "Труд". Той цитира проучване на агенцията, изготвено по поръчка на "Труд" между 6 и 8 май. Според него, ако изборите са днес, ГЕРБ получава 32% от гласовете в урните, "Коалиция за България" - 31.5 на сто, ДПС - 11.6%, "Атака" - 8 на сто. Партията на Меглена Кунева е на границата на влизането в парламента с 4% от гласовете. Прогнозите са при 3.3 млн. гласували.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати