29 Март 2024 г. Петък

Меглена Кунева: Движение БГ е антипод на политическия картел в страната

2013-05-10 16:35:06

Г-жо Кунева, обявихте, че "Движение България на гражданите" няма да влиза в коалиции. Как тогава ще реализирате целите от предизборната си програма?

В коалиции няма да влизаме и няма да съучастваме на ГЕРБ или БСП. Едната е неприличната партия, а другата е неправилната. Двете страни на една и съща монета. За тези партии е изключително удобно да продължават политическия мач на "пинг-понг", в който гражданите остават безучастни зрители. Движение "България на гражданите" е качествено нова гражданска платформа, антипод на политическия картел в страната. Безусловно считам, че програмата ни предлага най-добрите антикризисни мерки и решения на българското общество в момента. Тези решения биха могли да се материализират, ако има достатъчно широка обществена подкрепа за тях. Ние търсим подкрепата на гражданите, а не самоцелни коалиции на всяка цена. С други думи, ще реализираме целите на програмата заедно, а не въпреки гражданите. Намирам за много грозни опитите на опонентите ни да внушат, че правителството след изборите ще е нестабилно, ако не е съставено от голяма коалиция. Аз не мога да си представя по-нестабилно правителство от това, чийто премиер и министър са привиквани в прокуратурата.

Бихте ли участвали в правителство на националното спасение, програмно, експертно и т.н.?

Воденото от мен "Движение България на гражданите" е готово да поеме собствен мандат за съставяне на правителство. В случай че такъв му бъде връчен, аз имам конкретен план за целите и непосредствените му задачи. Няма по-важни приоритети в момента от спешното изваждане на партиите от бизнеса, защита от своеволията на монополите, ръста на доходите и ефективната защита на гражданските права. При смазана икономика със стотици хиляди закрити фирми и 400 000 нови безработни 1/3 от децата ни, които не могат да си позволят да имат месо на масата вкъщи и нямат нови обувки, защото родителите им не могат да им купят - нещо нечувано в друга европейска страна, не може да има други приоритети. Като родител и жена намирам това за отвратително и далече от всякаква нормалност. По този начин ние се отдалечаваме от Европа всеки ден. Така че няма да допусна участие или подкрепа в правителство с друг мандат. За мен е важно да има ясна отговорност за действията на едно правителство и ясни и реалистични цели.

Социолозите се колебаят в това дали ще преминете 4-процентната бариера. Имате ли собствени проучвания, които да ги опровергават?

Нееднократно съм заявявала, че оставям социологията на социолозите. Мисля, че всеки трябва да се концентрира върху своите собствени задачи и предизвикателства. Моите задачи включват личните срещи с максимален брой хора в различните краища на страната, изслушването на гражданите и техните искания и формулирането на решения и план за действие. Задачата ми е да обединявам, а не да разделям, да знам какво може и трябва да се направи на следващия ден. Аз гледам отвъд 12-и, когато започва, а не завършва походът за нормалност в България.

Как очаквате да се отразят на активността на хората последните скандали?

Всичко, което чухме в изтеклите записи, се знае отдавна и ние говорим за тези дефицити от самото създаване на партията ни - че ГЕРБ се опитваше да мачка дела, че кадруваше в съдебната система, че оказваше натиск върху съдии и прокурори. Ние знаем, че икономиката ни е на това дередже и заради начина, по който се провеждаха обществени поръчки в България - с "наши фирми и за наши хора". Честно казано, надявам се скандалите да подействат отрезвяващо. Това, което ме притеснява, са тонът и методите, потапянето на кампанията със скандали, от които не можаха да се чуят идеите за управление, за изваждане на страната от кризата. Струва ми се, че подобна тактика за отвращаване на гражданите от изборния процес обслужва именно партиите с т.нар. "твърди ядра" и цели лесна служебна победа за картела ГЕРБ-БСП. Именно затова използвам възможността да отправя апел към гражданите да имат смелостта и съвестта да участват в изборите със своя глас в подкрепа на нормалността.

Защо участвате в инициативата за паралелното преброяване, още повече че Йонко Грозев изказа съмнения към някои от партиите, които се подписаха под споразумението?

На фона на безпрецедентните скандали в хода на кампанията и на опасните рецидиви по отношение на изборния процес и неговата честност ние подкрепяме инициативата на нейното политическо равнище. В настоящата ситуация просто нямаме солидни гаранции, че изборите няма отново да бъдат откраднати или манипулирани. Сами виждате, че Борисов и останалите около него няма да се спрат пред нищо и за тях институциите наистина нямат никакво значение. Всичко е лично, както е при мафията. Прокуратурата обяви, че Цветан Цветанов е извършил престъпление, но той продължава да е начело на щаба на ГЕРБ. Нашето включване в инициативата е опит за контрол и прозрачност при изборния процес. За разлика от останалите партии обаче ние подкрепяме инициативата само на политическо ниво, без да участваме в избора на фирмата и заплащането на паралелното преброяване. Ние искаме максимално широко участие на български неправителствени организации в този процес. За разлика от останалите ние не използваме привилегии или субсидии, ние струваме нула стотинки на българския данъкоплатец.

Кои са първите неща, с които трябва да се заеме следващото управление?

Приоритет на следващото правителство е изваждането на партиите от бизнеса и държавните поръчки, защитата на гражданите от монополите и драстичното свиване на сивия сектор. Само така бихме могли да генерираме нови работни места и съответно доходи за хората. В последните години се убедихме, че в държавната администрация първо прилитат калинките,а после ни налазват бръмбарите. Всичко това се използваше за икономически шантаж и натиск върху тези, които генерират добавена стойност. Ще ви дам няколко примера - 25% от животновъдите са фалирали през мандата на ГЕРБ не заради кризата, а защото ГЕРБ подкрепяше монополите и олигарсите, които съсипаха сектора. В сектор енергетика е страшно - липсва базова прозрачност и не знаем кой, как, какво купува и на каква цена. Само едно е ясно, че крайната завишена цена на фона на свръхпроизводството я плащаме ние, редовите данъкоплатци. Именно затова ние искаме мораториум върху повишаването на сметките за ток, докато няма яснота върху договорите и механизмите за ценообразуване. Всичко това показва, че България се отдалечава от Европа с всеки изминал ден.

Докато в Европа и Турция драстично увеличават своите бюджети за наука и иновации, ние стоим на кота 0.6% с тенденция за намаление. Докато навсякъде в Европа състезателният принцип при назначения е постулат, в България настояваме на братовчедското начало. Докато в Европа всички се стремят към овластяване на обикновените граждани, при нас има МВР за частно ползване. Пълен абсурд отвъд нормалността. Връщането на страната в коловоза на нормалността и растежа са абсолютна необходимост пред новото правителство.

Имате амбициозна програма. Откъде, например, ще дойдат 150 хил. работни места за две години?

Ако искането за връщане на растежа и нормалността в икономиката и политиката е амбициозно, то нека тогава бъде наричана амбициозна. Нови работни места могат да бъдат генерирани тогава, когато бизнесът не бъде подлаган на партиен рекет и мачкан чрез нелоялна конкуренция. За следващите две години имаме нужда от радикална промяна на средата, в която малките и средните фирми оперират. Тази среда трябва да бъде предвидима, стабилна и свободна от данък "несигурност" и такса "шантаж". Задачата е много трудна, но не и непостижима. Изваждането на партиите от пазарните отношения, създаването на справедливи правила и подкрепата на малкия и средния бизнес, иновативните отрасли и възстановяването на земеделието в страната ще компенсират шока от управлението на г-н Борисов, измерван чрез загубата на 400 000 работни места.

Как ще изградите и ремонтирате повече пътища от предходните правителства - все пак процесът е дълъг и не е въпрос на само един мандат?

Колкото и странно да ви звучи, няма да е трудно. Хърватия построи 400 км за 4 години, без да е член на ЕС и без да тръби непрекъснато за това. При всичкото тупане в гърдите на г-н Борисов за неговите успехи обективната статистика показва, че при неговото управление са построени само 115 км. Тоест с шест километра по-малко от предишното. И всичко това за три години под непрекъснатия грохот на фанфари и мегаломанско рязане на ленти на всеки километър с обяснения за личен принос и жертва с нашите пари. Благодарим, както се казва, но можем и по-добре и повече и без наличие на приятелски кръгове, формирани на тенис кортовете на Банкя.

Ако се състави кабинет с ваш мандат, кой ще бъде премиер?

Намираме се в необичайна ситуация, в която никой не иска да поеме ясна отговорност. Г-н Борисов избяга през страничния изход, а г-н Станишев се скри зад гърба на г-н Орешарски. С други думи, едните не могат, а другите не искат да управляват. Търсят се оправдания. За разлика от тях аз имам план и съм готова да поема отговорността за неговото прилагане. Както споменах, коалиции не търся, търся широката подкрепа на гражданите. Стигнахме буквално до там, че търсим спасителен вариант за страната и в тази ситуация всички партии трябва да отстъпят една крачка назад и да подкрепят важните национални приоритети.

източник: segabg.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати