23 Април 2024 г. Вторник

Не съм влиял върху делото срещу Найденов, отсече Борисов

2013-05-10 10:48:12

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че не е влиял върху делото срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Бившият премиер отрече пред bTV да е имал и изпреварваща информация от прокуратурата за проверката за незаконно подслушване в МВР. 

Борисов отново отказа да коментира по същество разпространения анонимен запис на разговор в медиите между него, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и бившия вече градски прокурор Николай Кокинов с аргумента, че не коментира нещо, което е незаконно. 

„Не го знам този запис, не го слушам, не чета. Който иска да го слуша – това е свободата. Мога да уверя само, че никаква информация по никакъв начин не е препятствано нещо с дело”, каза бившият премиер. 

"Категорично не е имало опит за смачкване на дело и никаква информация не съм получавал от Кокинов", заяви няколко пъти Борисов. Той обясни, че не е имал предварително информацията, изнесена от главния прокурор Сотир Цацаров за нерегламентирано подслушване в МВР по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев. 

Борисов обаче не пожела да си спомни дали наистина е имало такава среща в дома му с Найденов и Кокинов с аргумента, че всеки ден идвали десетки хора. Той отбеляза, че вече не заемал никакъв пост и бил обикновен гражданин. 

„Като съм обикновен човек, никой не трябва да се интересува какво правя и кого каня в дома си", отсече Борисов. 
„При мен са идвали много хора, включително и Кокинов, и други прокурори, и други съдии“, добави той.   
Репликата „Ти си го избра”Ако съм избрал главния прокурор, защо ще викам Кокинов? Кокинов ми е приятел има много тежко болна съпруга и аз съм му помагал”. 

Борисов за пореден път обяви, че вярва на заместника си Цветан Цветанов. 

”Не съм виждал толкова бърза прокуратура и в мечтите си. Учудващо е, че в последната седмица на кампанията толкова активно се работи само по хора на ГЕРБ“, отсече Борисов. Аз съм им важният човек. Той е моторът на партията, занимава се със структурите, но ако мен ме няма, партията няма да е същата”.

Той отново настоя като „обикновен гражданин” да научи отговор на въпроса „кой си позволява да влиза в домовете на хората да ги подслушва”.

Един от последните записи, в които Борисов обяснява за нагласяне на обществени поръчки той обясни със свое участие на семинар, по време на което е коментирал разпределението на обществените поръчки по време на тройната коалиция. 

"Това е сценарият - да се говори за подслушванията, а не за програмите за управление на страната", допълни още Бойко Борисов. 

„Получихме доста удари, понаучих доста неща. Това е нещо, което се надявам да избегнем за в бъдеще. Ще бъда много по-внимателен, пестелив в оценките”, закани се бившият премиер.

Ако партиите в център-дясно са в парламента и имаме възможност да направим с тях правителство, ще направим, заяви Борисов по повод предстоящите избори. 

„Ако има малки партии, които влязат в парламента, би могло да разговаряме с тях. Като видим какви са ни силите, тогава правим правителство. Ако не ни достигат, връщаме мандата, идва втората партия, третата”, все пак уточни той.

Бившият премиер обаче отново потвърди позицията си, че не иска коалиция, защото партията получава държавни субсидии, за да бъде самостоятелна. „Иначе защо не се обединим всички и не управляваме”, попита Бойко Борисов.

„Нека да обмислим резултатите, да видим какви хора по възраст, професии, региони са гласували за нас – това също има значение. За разлика от другите всеядни партии, аз не искам да бъда на власт на всяка цена. Властта не ни е самоцел”. Така отговори той на въпроса дали е възможна коалиция между ГЕРБ и партия „Атака”, или Движение България на гражданите на Меглена Кунева.

Бившият премиер призна още, че винаги е бил в концентриран в управлението и му е досадно да върши партийната работа. В същото време той уточни, че „партията е монолитна,  знае кой е лидерът, знае кой е заместникът, дава дължимото на всеки един от нас“.

„Аз съм щастлив, че днес всички социологически агенции, дори и няколко червени дават предимство на ГЕРБ. След 4 години управление хората продължават да вярват най-много на нас. Нека минат изборите, хората да се произнесат, да си направят изводи защо само нас мачкат”, допълни Бойко Борисов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати