18 Април 2024 г. Четвъртък

БСП почти настига ГЕРБ, 8 партии с шанс за влизане в НС

2013-05-08 16:30:08

С  наближаването на предсрочния вот БСП вече е внепосредствена близостдо основния си съперник ГЕРБ и изостава с по-малко от 3 пункта, но при много по-висока мобилизация на твърдото си ядро.  
Този извод става ясен от изследване на социологическа агенция "Афис" на базата на проучване, изготвено в периода 26 март - 3 май по поръчка на Центъра за развитие на регионите.

Като част от него са интервюирани 1050 пълнолетни български граждани с избирателни права.

Скоростта, с която ГЕРБ губи привърженици, както и по-слабата мобилизация на неговите поддръжници, прави развръзката за вота непредвидима. Възможно е до късната вечер на 12 май победителят в изборите да остане неизвестен,прогнозират от „Афис".

Следващото Народно събрание със сигурност ще бъде съставено от 5 партии, но е възможно техният брой в последните дни на кампанията да нарасне до 8.

Според изследването електоралната подкрепа за ГЕРБ през май е 31, 6%, за БСП е 28,3%, ДПС взима 8,7%, Атака - 8,4%, Движение „България на гражданите" - 4,9%,  РЗС печели 5,2%, ДСБ - 3%, а Национален фронт за спасение на България - 4,8%.

След като събитията от последните месеци „възкресиха" партия Атака, кампанията изведе на печеливша позиция още една партия - РЗС. Това сочат данните, получени на откритияелекторален въпрос, при който на интервюираните лица не са посочвани имена на партии и коалиции и респондентите са отговаряли свободно на въпроса без насочващи отговори, поясняват от „Афис".

Стабилна и нарастваща е подкрепата за ДПС, която  стартира кампанията си сравнително неубедително. За разлика от нея първоначално високата подкрепа за партия Атака спада, но основният фактор за това развитие е кампанията на Националния фронт за спасение на България, който сякаш се е скачил с Атака и я източва, поделяйки националистическия вот, коментират от агенцията.

При ДБГ - обратно, кампанията снижи подкрепата, която преди месец правеше тази партия да изглежда сигурен участник в следващия парламент.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати