28 Март 2024 г. Четвъртък

Меглена Кунева: ГЕРБ и БСП са в боксов клинч

2013-05-08 09:14:19

Г-жо Кунева, вече сме в последната седмица от кампанията. Как сюжетът с подслушванията се отразява на хода ? Отвличане на вниманието от проблемите на икономика, доходи и т.н. ли е този скандал, както твърдят бившите управляващи?

Засегнати бяха основите на правовата държава. През мандата на бившите управляващи МВР се превърна в министерство за частно ползване. Парите, които вземат от нашите данъци за работата на МВР, не отиват за опазване на домовете ни, на реколтата на земеделските производители. А отиват за лично ползване на управляващата партия, за да се бори вътре сама със себе си, една група срещу друга група. За всички нас е важно МВР да работи за това, за което е създадено - да гарантира сигурност и защита на реда. Спешно, след изборите, трябва да спасим МВР от това да бъде министерство за частно ползване.

Извън сюжета с подслушването случва ли се нещо в тази кампания? Например лидерски дебати отсъстват - защо?

За да има лидерски дебати, трябват лидери. Виждаме, че БСП и ГЕРБ са в клинч. Това е термин от бокса. При него съперниците са прегърнати и само се правят, че си нанасят удари. Затова хората заговориха и за партийния картел, а ние го казахме на глас. Никога няма да забравя думите на бившия премиер Борисов, когато каза, че в Плевен ГЕРБ и БСП са работили заедно в изборите за местна власт.

Социолозите дават резултат около 4-те процента на "Движение България на гражданите", това се разминава доста със заявката ви за самостоятелно управление. Данните не са точни или не сте убедителни, въпреки протестите на гражданите? Защо не ви припознават за алтернатива?

"Движение България на гражданите" е алтернатива, това се вижда както от хората, които ни подкрепят, така и от тези, които ни нападат. В живота и в работата е важно не само кои са ти приятелите, но и кои са враговете ти. Ако погледнете вторите - ще видите хора зависими, хора, за които властта е на всяка цена, но не мислят за това какво трябва да направят за държавата. Забелязахте ли, че в записите между бившия премиер, бившия земеделски министър и вече бившия градски прокурор нито веднъж не стана дума за държавата, разговорът за хората при тях липсва.

Много пъти съм го казвала - няма да коментирам социологията. Но е добре да припомним за големия процент анкетирани, които отказват да дадат отговор на въпросите. Намираме се в светлата седмица, дано да я завършим светло. Изборите се падат в деня на Тома Неверни. Дори да трябва да сложим пръст в раната, нека да го направим и да се уверим ние живи ли сме... Има ли тази частичка на съзиданието у нас, която на 12-и трябва да ни осигури 20 секунди смелост, за да направим нормален избор, защото страната ни е прекрасна, но държавата ни изглежда толкова пуста, сякаш ни няма в нея.

Отричате възможност за коалиция с ГЕРБ и БСП, но неотдавна казахте, че е възможно от Движение БГ да зависи съставянето на кабинет. Как тези две неща се връзват едно с друго с оглед на прогнозите дни преди вота?

Така е, убедена съм, че "Движение България на гражданите" има потенциала да поеме мандат и да състави правителство с ясни приоритети за решаване на най-неотложните проблеми пред страната. Що се отнася до ГЕРБ, те не искат партньорство, а съучастничество. БСП сами не се харесват. Г-н Станишев не харесва партията си, той се опитва да я придърпа към центъра, като използва за това г-н Орешарски. Това е тяхна вътрешнопартийна задача, с която обаче няма нужда да занимават целия народ.

Президентът предупреди за риск след вота да няма стабилно мнозинство, което да излъчи правителство. Това ли е най-големият риск, как ще реагира Движение БГ, ако се наложи коалиционен компромис, за да не се задълбочи политическата криза?

Не е честно и не е нормално да правим предварителни прогнози. Изборите са точно за това - хората да имат правото да избират, иначе спокойно предварителните прогнози можеха да ги заместят. Толкова ли не си вярваме, нима смятаме, че хората не могат да решат свободно извън твърдите партийни ядра? Защо всичко да минава през страха от политически инженеринг? Нека чуем гласа на хората.

Бихте ли подкрепили програмно правителство, с чий мандат, при какви условия? БСП обяви експерт, а не партийна фигура за премиер - Пламен Орешарски. Бихте ли подкрепили?

"Движение България на гражданите" няма да подкрепя правителство с друг мандат. Имаме готовност да съставим кабинет с ясен дневен ред, посветен на неотложните реформи в икономиката, развитие на малките и средните предприятия, образованието, здравеопазването, енергетиката, правораздаването и вътрешния ред. Това правителство плътно ще следва заложеното в програмата на Движение БГ. За нас е важно да е ясно кой ще бъде отговорен за действията на подобно правителство.

Лидерът на ДПС Лютви Местан предупреди за друго - ниска избирателна активност и сблъсък на "твърди ядра". По думите му това е най-опасният сценарий за България - така ли е и как се противодейства?

Партийният картел наистина има интерес да сваля избирателната активност, ако прецени, че не може да я контролира изцяло в своя полза. Участниците в него имат интерес от сблъсък на "твърдите партийни ядра", по възможност без участието на останалите граждани. Така могат да играят на политически пинг-понг до безкрай. На подобен сценарий може да се противодейства, ако има друга разумна алтернатива, каквато е Движение БГ.

Казвате, че не сте си позволили популизъм. Идеите ви за промяна в конституцията за намаляване на броя на депутатите и на партийните субсидии обаче хем са неща, които много хора искат да чуят, хем едва ли решават наболял проблем - сметки, работа, монополи. Как наричате тези предложения?

Те са едно добро начало. За да бъдат решени проблемите със сметките за ток и парно,липсата на работата и монополите, трябва радикално подобряване на обществената среда, поемането на отговорност. А това може да стане само чрез мерките, които споменавате. Не виждам защо подобни решения да работят в Скандинавието, в други части на Европа, без да бъдат наричани популизъм, но у нас това да не става. Защо да не намалим субсидиите? В Германия на един депутат се падат 85 евроцента държавна субсидия, докато в България тя е 6 евро. Как в Швеция народните представители могат да имат 1-2 служебни автомобила, а у нас да са стотици и най-важното да е периодичната им подмяна? Защо на всяко нормално предложение се гледа с подозрение?

Част от икономическите ви предложения са близки с тези на ГЕРБ, те твърдят, че са дясна партия, вие също, на този терен е и традиционната десница - ДСБ, СДС. Как ще си поделите дясното?

За разлика от предишните управляващи, аз изпълнявам своите обещания и не замитам нерешените проблеми под килима. Не желая да влизам в разговори за подялби. Движение БГ е дългосрочен проект, чиято цел е да положи основите на гражданска платформа. Като алтернатива ние предлагаме тази платформа, на която могат да стъпят опитни политици и хора без политически опит, готови да работят, за да поведат страната напред.

Част от хората в ръководството на Движение БГ, вие също, бяхте в други партии. Какво казвате на онези, които биха питали защо сте се "пребоядисали"?

Движение БГ се създаде от хората, за да обединява, а не да разделя. При нас няма тирета. Имаме кауза и тя е България да стане отново нормална европейска държава, да влезе в своя коловоз на развитие и да следва посоката на своя естествен културен път. В същото време сме свидетели как БСП се отрича от себе си. Привличат се хора, които 20 години са заявявали своята принадлежност към дясното. Същото направи и ГЕРБ. Имаше момент, в който и начело на държавата бяха бивши членове на БКП. Смятам, че ГЕРБ и БСП и по това си приличат.

Кой е по-добрият вариант - влизането на повече партии в НС или на "заподозрените пет"?

Най-добрият вариант на вота е да имаме честни избори и разумът, а не емоциите да вземат връх. Време е за нормалност и излизане от хипотезата да бъдем заложници на обърканите мисли на един объркан и арогантен човек. Време е и да затворим фабриката за ляв и националистически популизъм също.

Ако мандатът попадне все пак в Движение БГ, кой е кандидатът ви за премиер?

Когато това се случи, бъдете убедени, че ще съставим работещо и отговорно правителство, имаме план какво то трябва да свърши. Аз нося отговорността за съставянето и функционирането на това правителство.

Програма минимум на Движение БГ като брой гласове?

Целта ни е с гласове ни да се постигнат максимални гаранции, че страната няма да бъде разглеждана повече като размирен заден двор на Европа, където цари бедност и беззаконие. Ако това бъде постигнато, можем да се поздравим, че сме изпълнили минимума от нашите политически приоритети.

източник: grajdani.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати