29 Март 2024 г. Петък

"Време за избор": 26,4% все още не са решили за кого ще гласуват

2013-05-08 08:50:54
84,8% от потребителите, посетили платформата "Време за избор", са настроени критично към състоянието на демокрацията в България, съобщи БГНЕС.

Проучването е проведено сред 5400 потребители, попълнили изцяло въпросника на "Време за избор", създадена на 12 април от екипа на Европейския институт, Центъра за електронна демокрация в Арау, Швейцария и Виртуалната лаборатория за публични политики на НБУ.

43,3% не са особено удовлетворени от състоянието на демокрацията у нас, а 41,5% се определят като напълно неудовлетворени от развитието й.

Повече от една четвърт (26,4%) от попълнилите въпросника, все още не са решили за кого биха гласували на предстоящите избори на 12 май 2013 година. Съществена част от попълнилите въпросника (18,8%) са посочили, че предпочитат да не споделят партийните си предпочитания, а едва 6,0 % са отбелязали, че няма да гласуват.

Готовността за повторение на вота си от парламентарните избори през 2009 година са изразили: 37,2% от онези, които са гласували за ГЕРБ; 55,7% от гласувалите за Коалиция За България; 50,8% от гласувалите за Атака и 52,2% от гласувалите за Синята коалиция. Най-съществен е относителният дял на онези, които все още не са решили за кого да гласуват сред избирателите от 2009 година на ГЕРБ (28,9%) и на Коалиция За България (20,3%).

Водещо значение при определянето на предпочитаната политическа партия или коалиция има близостта на политическите идеи – 44,1% от попълнилите въпросника са отбелязали този отговор. Най-рядко посочваната причина е очакването партията да окаже лична подкрепа или да помогне на семейството на анкетираните – едва 2,4% от българските избиратели са посочили това като мотивация за партийния си избор.

В Румъния, през декември 2012 година, резултатите от проведеното изследване показват отново на първо място близостта до политическите идеи, (23,9%) но на второ място като причина е посочено неодобрението към опонентите на съответната политическа партия (16,2%), а очакване за лична и семейна полза от партията са изразили 12,2%. Най-рядко посочвания аргумент за партийни предпочитания е харесването на партийния лидер – 2,6% от всички, отговорили на въпросника.

Независимо от съществените различия в политическия контекст в Гърция, проведеното през май 2012 година изследване там показва, че в най-голяма степен избирателите се идентифицират с политическата програма на партията, (33,9%) на второ място с убедеността за ефективното решаване на проблемите, (31,3%) а най-рядко определящи за избора им са личните им отношения с партията – 1,2%.

Профилът на избирателите, посочили отношението си към 30-те твърдения на платформата "Време за избор", се доближава до характеристиките на активната и високо образована част от българските избиратели. Това са хора с политическа позиция и ясно изразен интерес към развитието на политическия процес в България.
източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати