19 Март 2024 г. Вторник

Ще има безкомпромисна битка между основните опоненти!

2013-05-07 15:28:32

От днес навлизаме в последните четири дни от предизборната кампания, които могат да променят много картината на обществените настроения и на избора на хората за кого да гласуват. През тези четири дни има голям залог за една безкомпромисна битка между основните политически опоненти. Това заяви директорът на Националния център за изучаване на общественото мнение Лидия Йорданова пред БНР.

Тя припомни, че през лятото на 2009 година, когато беше предишният парламентарен вот, 10% от избирателите са взели решението си за кого да гласуват в последните три дни преди изборите.

Като посочи, че кампанията е била много трудна, напрегната и негативна, тя цитира данни на НЦИОМ от миналата седмица, според които расте делът на хората, които се чувстват разочаровани от кампанията и не биха желали да гласуват. Нараства и делът на онези, които в изследванията твърдят, че се колебаят за кого да гласуват. Вероятно част от тях изобщо няма да отидат да гласуват, смята Йорданова. Според нея към този момент, без да се отчита ефектът от последните 4 дни, не може да се твърди, че електоралната активност е стимулирана и че хората са мотивирани да излязат да гласуват.

Йорданова открои тенденция към по-рязък спад на желанието да се гласува при хората от големите градове - столицата, областните центрове, както и при младите хора на възраст под 30 години и високообразованите българи. При тях колебанието да се гласува е много силно изразено. „Това са елитни обществени прослойки, които реагират чувствително и адекватно на тона, който се провежда, на дебата в тази кампания. Те определено се отдръпват засега или поне не желаят да се ангажират публично със своя вот, когато отговарят на въпросите на социолозите.

Към момента има 4-5 малки партии, които са на границата за влизане в следващия парламент, каза директорът на НЦИОМ. По нейни думи има една партия, която "с единия крак е минала границата, а с другия - не". За следващия парламент има сигурни 4 партии, почти сигурна една, както и още 1-2, които имат някакви шансове, смята тя.

„Стабилността на бъдещия парламент едва ли зависи от броя на партиите. Има други важни фактори за това - например доколко тези партии ще държат за решаване на проблемите на хората, да бъдат решавани с летяща скорост още в първите месеци на новия парламент и други, които са заявка за добро управление.

На въпрос за купуването на гласове Йорданова отговори, че както при всички избори и сега купените гласове ще имат своята роля. „Не само купените гласове, но и формата на протест, ако такъв има и ако е сериозен, представляват голяма неизвестна, посочи тя и обясни, че може да се протестира и чрез невалидни бюлетини, а може да се протестира и чрез вот за малки партии, по-малко вероятно е протестът да прелее във вот за партии, които доскоро са били в опозиция.

Очаквам нещата да не влизат в добрия тон, а напротив, обобщи Йорданова. И допълни, че до три дни НЦИОМ ще има конкретни данни за ефекта от скандалите, свързани с подслушването.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати