16 Април 2024 г. Вторник

Нужни са тежки битки с монополите, смята Костов

2013-05-07 14:40:35

В момента няма върховенство на закона, имаше върховенство на един или двама политици, на монополистите, на мафията и заради това е нужна радикална реформа на съдебната власт. Това каза пред bTV лидерът на ДСБ Иван Костов. 

Според него трябва да се направи промяна на Конституцията и прокуратурата да мине към изпълнителната власт. 

Основната тема в предизборната програма на ДСБ е сигурността, с която са свързани много политики, стана ясно от думите на лидера на партията

Първият проблем е чувството за несигурност на хората за здравето им, за образованието на децата, за пенсиите, чувството за изоставеност на цели етнически  и социални групи, за изолацията им в гета. Всичко това води до демографска катастрофа, отбеляза той.  

Втората причина, поради която няма икономически климат и предпоставка да излезем от кризата, е обстоятелството, че престъпността и полицията, както работи сега, създават страх и несигурност за инвестициите на хората, бизнесът сега е рекетиран, изнудван, малтретиран и то не само от монополите, но и от МВР, от контрабандния внос, добави Костов. 

Според него доходите могат да се повишат само ако се спре свиването на пазара. По думите му пазарът сега е в колапс  и от него се откъсват големи части и отиват в чужбина. Това се  дължи на унищожаване на работни места, което се получи заради злоупотребяваща с властта си местна и централна администрация.

Нужни са войни с монополистите, с мафията, с чиновническата прослойка, тежки битки, сериозни и в тях трябва да се влезе с цялото си сърце и душа и с компетентност, обобщи лидерът на ДСБ. 

Той е убеден, че ако на 12-и май хората направят информиран избор, ще помогнат да излезем от кризата, ако обаче останат безучастни и апатични, резултатът ще е съвсем друг. 

Най-важно е за какво ще се прави правителство и за какво се отива в парламента, отговори Костов на въпрос дали тъмносините биха подкрепили евентуално нова правителство на ГЕРБ.

Той беше категоричен, че ДСБ ще застане зад кабинет, който е компетентен и има пакет от антикризисни мерки. Ако не застанем зад правителство, значи сме напълно сигурни, че то не може да ни извади от кризата, уточни Костов. 
 
„Национален консенсус може да изкара страната от кризата, но приказките, че изборите не са важни вкарва апатия и изкарва хората от политическия процес”, коментира още той.

 

На въпрос дали ще застанат зад кабинет на Пламен Орешарски, той отговори отрицателно, идентифицирайки го с проекта АЕЦ „Белене” и с политика, за която няма пари в България.

„Това се казва от човек, който национализира парите на Здравната каса, който прибра пари от доброволното пенсионно осигуряване, който реабилитира Тодор Живков, който въведе полицейщината и страха в България наново, който си подслушваше министрите и си го признава, който възстанови най-грозната милиционерщина. Делата на хората говорят най-ясно”, с тези думи Костов коментира изказване на Бойко Борисов, в което е посочен като „пръв приятел на комунистите”.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати