20 Април 2024 г. Събота

Борисов не дава МВР на Цветанов, ако има незаконно подслушване

2013-05-07 09:07:50

"Борисов обеща да не дава МВР на Цветанов, ако се докаже незаконно подслушване", цитира в заглавие думите на бившия премиер "Сега". Навръх Великден бившият премиер министър потвърди подкрепата си за Цветан Цветанов и не се отрече от него, въпреки скандала с подслушванията, разтресъл ГЕРБ точно преди празниците. В интервю Борисов отбеляза, че ако данните на прокуратурата за извършени от Цветанов престъпления бъдат доказани, заместникът му "си заминава".

"Казал съм му в очите, че ако това е вярно, си заминава. Гледал съм го в очите и съм му го казал. Ако това, което той казва, не е истина, сам ще се разделя с него... Цветанов е мотор в партията и той си има своето място в нея. Партията го обича и го зачита. Ако като вътрешен министър е допуснал грешка, той няма да бъде повече вътрешен министър, ще си понесе наказанието. Точно и ясно. Но той с цялата си душа ми е обяснявал, че това не е вярно, че това не е истина. Цял месец чувам обвинения и все още - търсене на доказателства. Чакам деня, в който ще го обявят", бяха точните думи на Борисов.

"24 часа"Цветанов е машина за купуване на гласове". ГЕРБ разчитат много на апатията на българите и разпиляване на протестния вот. Единствената гаранция, че този вот срещу ГЕРБ ще се реализира, е БСП. Така формулира предизборното статукво председателят на БСП в Петрич. Той изтъкна, че само левицата е била последователна в поведението си.

"Днес има много самопровъзгласили се за спасители. Немалка част от тях подкрепяха Борисов и Цветанов. Само ние не направихме сделка с Борисов и Цветанов и не отстъпихме от принципите си. Още преди началото на протестите само ние казахме че България се нуждае от радикална промяна", допълни Станишев. Активистите на БСП вдигнаха Паметник на ушите пред централата на ГЕРБ в София. В интервю за вестника Томислав Дончев, кандидат за депутат от ГЕРБ, предлага чиновниците да остават без заплати, ако не работят бързо.

Пред "Телеграф" говорителят на ЦИК Бисер Троянов напомня, че изборният ден ще свърши в 20 часа, а не в 19, както беше досега. "Ако сбъркате бюлетината, може да поискате втора", обяснява Троянов. Раздялата между Иван Костов и Надежда Нейнски може да не е окончателна. Двамата не успяха да се явят заедно на изборите, но има вероятност да се съберат след вота. "Обещали сме си да продължим да вървим заедно след 12 май", призна лидерът на ДСБ в интервю за "Стандарт".

Ежедневникът цитира и Волен Сидеров, лидер на националистите, който смята, че компроматът с подслушването е изместил дебата за монополите и доходите. "Повярвахме на анонимките. За да няма слухтене, трябва да се разпусне СДОТО. Дават ни 4-то място на 12 май, но можем да вземем повече", прогнозира Сидеров. "ГЕРБ вече няма полезен ход", убеден е бившият президент Георги Първанов. Пред "Преса" той изразява становище, че "Цветанов е другото аз на Борисов", съветва настоящия президент Плевнелиев "да не парадира с ролята си"Има моменти, в които не може да делим България - всички участници в изборния процес не трябва да забравят това. По-важно е да се оттласнем от дъното, до което с общи усилия сме докарали страната."

Външно реабилитира част от посланиците с досиета в ДС, проследява развоя на проблема "Телеграф". С встъпването си в длъжност служебният премиер и дипломат номер едно е назначил като координатори и посланици шестима бивши шефове на мисии в чужбина, които бяха сред хората, обявени от предшественика му за персона нон грата в МВнР. Освен с оставката си Николай Кокинов е потвърдил уличаващия разговор с Бойко Борисов и Мирослав Найденов в Банкя и в своите показания пред Върховната касационна прокуратура, съобщава "Преса"Много хора от МВР ще проговорят. Ние нямаме доверие на новия вътрешен министър. ГЕРБ никога повече няма да управлява България." 

"Прокуратурата все още търси престъпници в ЧЕЗ, ДКЕВР и НЕК", информира "Сега". Въпреки заканите на главния прокурор Сотир Цацаров, че държавното обвинение има воля да доведе докрай разследванията в ЧЕЗ, Националната електрическа компания и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, до момента Софийската градска прокуратура не е повдигнала нито едно обвинение по шумно обявените преди месец пет разследвания. Това съобщи пред изданието Румяна Арнаудова - говорител на прокуратурата.

"Дума" известява за "Рекордно ниско натоварване на енергийната система". Отчетен е най-ниският досега товар на електроенергийната система на страната на 5 май в 5 часа сутринта, съобщават от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). През почивните дни на минимален товар са работели всички топлофикационни и заводски централи с комбиниран цикъл на производство. Във връзка с невъзможността за поддържане на баланса между производство и потребление, по искане на Електроенергийния системен оператор вчера бе ограничена максималната работна мощност с 40% за производители на електрическа енергия от фотоволтаични и вятърни електроцентрали между 10 и 17 часа.

"Над половин милион българи работят, без да се осигуряват", съобщава "Сега" на първа страница. В същото време по-малко осигурени - 100 работят за 80 пенсионери, тъй като заради кризата и страха, че ще пострадат от пенсионната реформа на ГЕРБ, много българи в предпенсионна възраст са потърсили пробив в системата, за да си осигурят ранна пенсия, показват данните на НСИ за заетите и тези на НОИ за макроикономическите показатели за 2012 г. 3 281 900 души са били заетите в страната ни през 2012 г. Това са и българите, които произвеждат нещо за българската икономика.

"Гаф с лекарствата". Илачите за рак може да поскъпнат заради пропуск на касата, алармира "Стандарт". Здравната каса си отвори врата за поскъпване на лекарствата срещу рак в болниците, които тя плаща. Начинът е заложен в новата методика за договаряне на отстъпки, която бе приета преди празниците. В нея липсва един от механизмите, които задържат цените на тези лекарства да не се увеличават с времето. Близо 460 са търговските марки на лекарствата за рак, за които касата ще дава пари на болниците. През миналата година тя им плати 116 млн. лв. Парите се увеличиха заради реалните потребности на хората. За тази година за тези медикаменти са отпуснати 90 млн. лв. Реално за тях ще се дадат повече средства.

Проф. Генчо Начев, директор на Университетската болница по кардиохирургия "Света Екатерина", обобщава за "Монитор"Болниците у нас са много, разпиляват средства. Не може в Австрия да има 80, в Белгия - 90, а у нас - 400 здравни заведения. Крайно време е да се въведе контрол на качеството на лечението. Убеден съм, че диагностично свързаните групи ще подобрят здравеопазването." 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати