20 Април 2024 г. Събота

Имаме нужда от нови изтребители, вземаме 9-10

2013-05-06 15:05:52

Армията има нужда от нови изтребители, категоричен бе президентът Росен Плевнелиев след края на парада за 6 май.  

"Аз съм много за това да купим няколко изтребителя за армията“, посочи държавният глава в отговор на въпрос как вижда възможностите за технологично обновяване. По думите му не бива да разчитаме само на старите самолети, които притежаваме от доста време.

По думите му се очаква до месец да се навлезе във финалната фаза на предварителната подготовка на процедурата и тя да приключи до три месеца. След това ще бъде необходимо решение на новия парламент и правителство.

Плевнелиев подчерта, че армията ни трябва да има високо самочувствие, а нацията ни има нужда от силна и ефективна армия. Президентът припомни ролята на военните в тяхната мисия в помощ на населението при бедствия.

На въпрос какви изтребители можем да си позволим да купим, президентът припомни, че има няколко различни модела, които са в полезрението на експертите и отбеляза, че не би могъл да предреши крайното решение, което по думите му ще дойде след около три месеца. 

Президентът припомни някои от вариантите - употребявани Ф-16 или машини от европейски производители - "Грипен" или "Юрофайтър" - употребявани или нови.

"Нашата армия не може да очаква безграничен лимит и финансиране, така че те, в рамките на ограничените възможности, трябва да вземат най-доброто решение", допълни Плевнелиев. 

На въпрос колко изтребителя можем да си позволим, президентът коментира, че това отново е въпрос на преценка, като предварителните разчети показват от 9 до 10 самолета. 

"Нямам нищо против този брой и вярвам, че нашата армия наистина има нужда от превъоръжаване и технологично обновление", коментира Плевнелиев. 

След края на днешния военен парад за 6 май президентът поздрави много присъствали на парада българи и чужденци, разговаря с тях и се снима с деца и възрастни.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати