19 Април 2024 г. Петък

Честито Възкресение Христово

2013-05-05 08:42:59
"Христос воскресе! Воистина воскресе!" Тези сакрални думи прозвучаха  трикратно точно в полунощ във всички православни храмове по света. Камбанен звън възвести възкресението на Исус Христос - най-великото събитие в християнската история и най-почитания празник на Православната църква.

Този възглас ще продължи през следващите 40 дни до празника Петдесетница.

Заедно с българите, празнуват християните в Русия, Украйна, Гърция, Сърбия, Грузия, Армения и множество други по-малки православни общности в цял свят. Това е единственото богослужение, което православната традиция повелява да се служи нощем.

За пръв път в България Възкресение Христово беше възвестено от новоизбрания по-рано тази година патриарх Неофит, който оглави богослужението в катедралния храм "Св. Александър Невски". На церемонията присъстваха президентът Росен Плевнелиев и министър-председателя Марин Райков.

Да пазим вярата, да я преумножаваме в сърцето си, да творим дела на милосърдие и правда, пожела на православните християни патриарх Неофит.  "Тогава нашият живот и животът на обществото ще бъде друг, и Христос - възкръсналият, победилият дявола и смъртта - ще е с нас"А ако Той е с нас, кой ще е против нас?"

"Нека възкръсналият Спасител вдъхне в нашите души твърда решимост да преуспяваме в доброто и укрепваме във вярата, надеждата и любовта! Да не допускаме злото, унинието и скръбта да ни завладяват! Нека с усмивка, топлина и жест на внимание да съгряваме сърцата на тези, които страдат и изпитват лишения, защото не е нужно много, за да се върне радостта в живота им!", призова патриарх Неофит.

Той отправи пасхално приветствие към всички духовни чеда и всички хора с добра воля с пожелание до всеки да достигне светлината на Христовото Възкресение и надеждата! "Да възнесем горещи молитви към Господа, да дарува живот в мир и благоденствие на нашите близки и целия български народ", заяви Негово светейшество в пасхалното си приветствие към православния български народ.

Великден въплъщава основната християнска догма – вярата във възкресението на праведниците в един по-хубав свят, който те ще наследят след земната си смърт и бъдещия Страшен съд.
Днешният празник слага края на 40-дневния Велик пост, утвърден в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и последната седмица от земния му живот, страданията на Спасителя и на смъртта му на кръста.

След празничното богослужение християните отнасят запалените свещи вкъщи.

На празника деца и възрастни се чукат с червени яйца, като гледат чие яйце ще излезе победител. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината. Редът на тези практики обаче идва след като християните са приели причастие, а не по време на богослужението веднага след полунощ, както все по-често се прави, поясни БНТ.

Имен ден на Великден празнуват Велико, Величко, Велика, Величка, Въскресия. Велко, Велка, Празнуват и всички с имена Ирина, Мира, Мирослав, Мирослава, защото днес - 5 май, църквата почита и света мъченица Ирина.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати