Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Май 25
Начало arrow България arrow Свещеният Благодатен огън е вече в България

Свещеният Благодатен огън е вече в България

  Print E-mail
2013-05-04 19:46:37
източник: actualno.com

В навечерието на може би най-светлия християнски празник Великден православният свят е готов да посрещне Възкресението Христово.

Благодатният огън, символизиращ неръкотоворната светлина на Възкресението Христово, слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим. Всички свещи и светилници в храма са били предварително загасени. Огънят се е появил при молитвата за послание на чудо на Йерусалимския патриарх Теофил III и хилядите поклонници изпълнили храма, площада пред него и околните улици. Подробностите около източника на огъня са грижливо пазена от векове тайна.

Ритуалът на Благодатния огън се практикува от най-малко 1200 години. Той е особено рисков, понеже пещерната, ветровита църква на Божи гроб има само един изход, а медицинските автомобили не могат да достигнат района, пише Агенция "Фокус".

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината и разрушаването от Спасителя на ада. Сутринта на Велика събота във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Василиева Света Литургия.

В някой епархии като Варненска и Великопреславска Благодатния огън ще бъде донесен от Варненския митрополит Кирил. Причината - заради частното финансиране на пътешествието на Пловдивския митрополит някои негови колеги се възпротивиха. Затова и митрополит Кирил собственоръчно ще донесе Благодатния огън и за пръв път в историята ни някои епархии в България няма да получат огъня от София.

Мерките за сигурност

Засилено е полицейското присъствие на пътя Асеновград – Пловдив, и на пътя за летище Пловдив, заради посрещането на Благодатния огън от Йерусалим, каза инспектор Радослав Начев, началник на КАТ “Пътна полиция”-Пловдив. Полицейско присъствие ще има и в района на митрополията и Катедралния храм в Стария град за гарантиране на сигурността на миряните, които ще искат да получат Благодатния огън довечера. От КАТ съветват хората да се качат пеша до храма, да не се трупат с автомобили, защото ще се получат големи задръствания.

Засилени мерки за сигурност предприема СДВР за опазване на обществения ред по време на Великденските празници. Полицейските екипи ще бдят за сигурността и спокойствието на гражданите, които ще присъстват на многобройните празнични инициативи и богослуженията в 117-те църковни обекта. В районите на храмовете и църквите ще бъде засилен и пътният контрол. Поискано е съдействието на Столичната община за промяна на движението с цел предотвратяване струпването на превозни средства около православните храмове в централната градска част.

Непосредствено преди Великденските празници пожарникарите провериха 1465 църкви, манастири, параклиси и други православни храмове, в които ще се провеждат тържествените ритуали. В 359 от тях са били констатирани 680 нарушения на изискванията за пожарна и аварийна безопасност. Най-честите пропуски са били свързани с липсата на уреди за първоначално пожарогасене, поставяне на горими материали по стълбищни клетки и в близост до източници на запалване, заключени или препречени евакуационни изходи, неправилна поддръжка на електрически табла и други. На управителите на съответните обекти са връчени близо 360 писмени разпореждания за отстраняване на установените нарушения. Осигурена е и готовност на дежурните екипи за осъществяване на ефективни пожарогасителни и спасителни действия. На местата, където се очаква струпване на хора, ще дежурят 168 пожарникари с 35 пожарни автомобила.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  Новини Силен взрив е избухнал в завод “Арсенал”. - - Експлозията е станала около 11,20 часа. - - Към мястото на инцидента са се отправили коли на полицията, предаде БГНЕС. - - За момента няма ...
  Новини Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на ...
  Новини Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?