23 Април 2024 г. Вторник

Очакваме Благодатния огън, 6 или 7 партии влизат в парламента, трима служители на СДОТО уличават Цветанов...

2013-05-04 09:37:24

Очакването на Благодатния огън, дене преди Възкресение Христово, е сред акцентите в електронните издания на вестниците.

„Благодатният огън за българските православни християни ще бъде донесен около 19 часа на Велика събота от пловдивския митрополит Николай. Самолетът от Йерусалим ще кацне на летището в Пловдив, съобщиха от местната митрополия.
Дядо Николай е избран за тази задача на заседанието на Светия синод на 5 март т. г. Той ще вземе участие в Последованието на слизането на Благодатния огън, което се води от патриарха на Йерусалим Негово Блаженество Теофил Трети..." - в. „24 часа".

Митрополит Николай ще донесе Благодатния огън на християните в България ..
Митрополит Николай ще пътува с частен самолет, за разлика от предишните години, когато държавата отпускаше правителствения „Фалкон". Разноските се поемат от дарители от Пловдивска епархия.
В делегацията заедно с митрополит Николай ще пътуват областният управител на Пловдив Здравко Димитров и основният спонсор на пътуването Иван Михайлов." - в. „Труд".

Разрастващият се скандал около бившия вътрешен министър Цветан Цветанов също във фокуса на медийното внимание.

„Трима от четиримата обвиняеми за скандала с незаконното подслушване шефове на спецдирекцията  "Оперативно-технически операции" (СДОТО-МВР) са признали пред разследващите, че са използвали мобилните станции за незаконно подслушване с устно разпореждане на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов...
Това прави Цветанов главен подбудител на незаконното подслушване. Прокуратурата обаче не може да му повдигне обвинение, защото той не се отказа от предизиборния си имунитет. 
На 30 април прокуратурата обяви, че за Цветан Цветанов са събрани достатъчно данни по разследването за незаконното подслушване...
Признанията на трима от четиримата висши полицаи не ги освобождава от наказателна отговорност, но съдействието на правосъдието може да смекчи наказанията им, уточнява изданието.
На 15 април прокуратурата образува четири досъдебни производства срещу бившите началници на СДОТО Цветан Иванов и Камен Костов, както и срещу Сергей Кацаров и подчинения му Радко Димитров. Трима от тях са разказали подробности за използването на мобилните станции за подслушване..." - в. „Дневник".

„Когато избухна скандалът, бившият министър прехвръли отговорността изцяло на своите подчинение. На 30 април прокуратурата го опроверга, като обяви, че Цветанов е извършил престъпление. Според магистратите срещу бившия вътрешен министър от кабинета „Борисов" и заместник-шеф на партия ГЕРБ са събрани достатъчно данни по разследването за незаконно подслушване. Като министър той съзнателно е допуснал подчинените му да извършат престъпления и не е контролирал използването на СРС, макар че е бил задължен по закон.. Досега се смяташе, че Цветатов ще отговаря само за неупражнения контрол за ползването на специалните разузнавателни средства. От показанията на бившите му подчинени става ясно, че той им е нареждал незаконното слухтене, с което става съучастник в престъплението. В този случай наказанието е като за извършеното от полицаите престъпление - от 1 до 8 години лишаване от свобода.
На 15 април прокуратурата образува четири досъдебни производства срещу бишите началници на СДОТО Цветан Иванов и Камен Костов, както и срещу последния началник на „ушите на МВР" Сергей Кацаров и срещу подчинения му Радко Димитров, станал по-известен като Отвертката.
Притиснати от разследващите по време на разпитите, трима от тях са разказали подробности за използването на мобилните станции за подслушване, известни още и като кетчъри. Докато се реши въпросът с имунитета на Цветанов, прокуратурата спря временно делата срещу тях. Те ще бъдат възобновени веднага след като Цветанов остане без имунитет в следващи." - в. „Сега".

Предстоящите парламентарни избори също са сред актуалните теми във вестниците.

„В сегашната кампания се увеличава броят на колебаещите се, а намаляват решилите дали и как да гласуват.
Относителният дял на хората, които изобщо не знаят към момента на изледването как ще гласуват на 12 май, е около 16% - към 1 милион избиратели.Изследването е правено преди последните скандали, свързани с ГЕРБ и СРС.
За коя партия или коалиция ще гласувате на изборите на 12 май:

март април
ГЕРБ 25,3% 25,6%
БСП 20,2% 22,3%
ДПС 14,0% 12,3%
Атака 9,9% 9,0%
ДБГ 6,0% 7,2%
ДСБ, БДФ 4,1%
НФСБ 3,3%
РЗС 2,6%
СДС 2,1%
ВМРО-БНД 2,0%
Нова алтернатива 1,8%...
Според Цветозар Томов на пръв поглед в предпочитанията на хората няма особена динамика. Но, предвид огромния брой колебаещи се, резки промени са възможни до последния момент..." - в. „Сега".

„Съдът във Враца постанови най-тежката мярка - постоянно задържане под стража - за мъжа, който беше задържан от местната полиция за купуване на гласове вчера. Причината да се наложи най-тежката мярка е криминалното минало на врачанина, както и опасността да се укрие, съобщи Нова телевизия.
Вчера след ареста му полицията обяви, че мъжът е криминално проявен и е лежал в затвора за кражби. Според анонимни източници на БНТ при ареста у него са намерени списъци с имена и ЕГН-та на стотици хора. Имало и седем свидетели, които потвърдили незаконната търговия с гласове, както и че "изкупуването" е започнало през април.
Още свидетели от местни партийни представители разказват пред "Нова", че мъж, който пасва на описанието на арестувания, е дошъл с оферта за гласове и попитал "Колко гласа ви трябват - 1000, 1500, 2000?". Съобщават и че имат още сигнали за събиране на платен вот от две населени места в региона на Враца - село Баница и Малорад.  
За установена търговия с гласове по изборите законът предвижда наказание с лишаване от свобода до шест години и глоба от 5000 до 20 000 лв." - в. „Дневник".

Общественият ред по време на празниците също е сред темите на вестниците.

„МВР предприе мерки за охрана на обществения ред по време на християнските празници, съобщиха от пресцентъра на вътрешното ведомство.
Проведени са срещи с органите на местното самоуправление, местната администрация и местните комисии за обществен ред и сигурност за координиране на действията по опазване на обществения ред и сигурността на гражданите. Полицейските служители ще обръщат особено внимание на лица със съмнително, провокативно поведение или в нетрезво състояние в районите на местата, където се провеждат публични прояви.
Приоритетно на обществени места с концентрация на големи групи хора (летищни комплекси, гари, автогари, пристанища, големи търговски обекти, църковни храмове и други) ще има засилено полицейско присъствие. Осъществена е и координация за постоянен обмен на информация с охранителните фирми и звената за самоохрана.
Създадена е организация за установяване на лица и места, свързани с нелегална търговия на живи животни, сурови и храни от животински произход и акцизни стоки..." - в. „24 часа".

„Полицай пострада, докато разтървава участниците в масов бой между две ромски фамилии в плевенското село Радомирци. Инцидентът станал около 15:00 часа на 2 май по време на традиционния годишен събор в селото, съобщиха от пресцентъра на МВР.  
Повод за боя бил скандал между двама мъже на 18 и 23 години, единият от които дължал на другия 50 лева.  
И двамата участници в свадата имат дълги криминални досиета...  
Първоначално скандалът между тях бил прекратен от полицаите, които охранявали събора. 15 минути по-късно обаче роднини и приятели на двамата младежи, заедно с тях, започнали масов побой в центъра на селото.  
Въпреки опита на униформените служители да се намесят, тълпата се съпротивлявала. Членовете на двете фамилии тръгнали едни срещу други, въоръжени с дървета, колове, лопати.
Това наложило да бъдат изпратени допълнителни полицейски сили, а един от служителите на реда е получил охлузни рани на лявата ръка..." - в. „Стандарт".

Вестниците съобщават и за ремонт на пети блок на АЕЦ „Козлодуй".

„От вчера - 2 май 2013 г., в 23 часа и 27 мин. 1000-мегаватовият пети блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за планов годишен ремонт, съобщиха от управата на централата.
В рамките на престоя ще бъдат извършени планираните ремонтни дейности и профилактика на оборудването и системите на блока. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво. Предвижда се ремонтната кампания да приключи през първата десетдневка на юни.
Другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ "Козлодуй" - шести енергоблок, работи с натоварване съгласно разрешението на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).
На 14 април пети блок на АЕЦ "Козлодуй" беше спрян заради възникнал технически проблем и беше пуснат отново в експлоатация на 20 април." - в. „Дневник".

„Над 20 млн. лева ще плати АЕЦ "Козлодуй" за годишни ремонти на двата си работещи блока - 5-и и 6-и, тази година. Изпълнител на голямата поръчка е българската "Атоменергоремонт", а подизпълнители - "Енпро консулт", "Атоменергомонтаж", "Атоменергостройпрогрес-С" и "Краностроене-инженеринг".
По план годишните ремонти на двата блока са през април на 5-и и през октомври на 6-и блок. Тази година обаче ремонтът на пети блок ще започне със закъснение, защото АЕЦ "Козлодуй" се забави при сключването на договорите с изпълнителите на обновяването.
Междувременно ядрената централа обяви, че търси още един консултант за бъдещия седми блок. Избраната фирма ще трябва да анализира рисковете пред новата мощност и да изготви рамка за управлението им..." - в. „Труд".

Състоянието на българската икономиката и прогнозите за развитието й отново са сред актуалните теми.

„ЕК намали прогнозния растеж на България с 0,5%...
0,9% е очакваният икономически растеж на България за тази година в прогнозата на Европейската комисия. През февруари ЕК предрече 1,4% растеж, но за два месеца предвиждането се е понижило драстично, с 0,5%. 
Официалната прогноза на предишното правителство на ГЕРБ беше за 1,9%, но все пак бюджетът за тази година е разчетен при 1,2%. След встъпването си в длъжност като служебен финансов министър Калин Христов обяви, че очаква икономиката да нарасне през тази година с между 1% и 1,5% и то при условие, че ситуацията в еврозоната покаже признаци на възстановяване през втората половина на 2013 г.
За следващата година Брюксел очаква икономическият растеж на България да достигне 1,7%..." - в. „Стандарт".

„Европейската комисия преразгледа към понижение оценката си за икономическия растеж на България за 2013 и 2014 г. съответно до 0,9 на сто и 1,7 процента. Това показват представените днес в Брюксел пролетни прогнози на ЕК за икономическото развитие на страните от ЕС...
В първите месеци на 2013 г. нестабилните икономики в чужбина и слабият пазар на труда са спирачка за икономическата активност в България, пише още в доклада на ЕК. Според наблюдателите от Брюксел гражданските протести, довели до смяната на правителството имат слабо влияние върху икономическите процеси в страната. Очакванията са през цялата 2013 г. инвестициите да се движат главно от проекти с публично еврофинансиране. Очаква се също така и инвестициите в частния сектор да нараснат постепенно в съответствие с икономическото възстановяване и облекчаващите се условия за финансиране.
Европейската комисия обаче прогнозира продължаващо отслабване на пазара на труда. Очакванията са безработицата да се увеличи с още 2 процента през настоящата година и да се стабилизира едва през 2014 г. Очаква се безработицата да достигне максимално равнище от 12,5 процента през 2013 година и само слабо да се понижи през 2014 година..." - в. „Дневник".

„Според данни на статистическата служба към Европейската комисия (Евростат) повече от 1.5 млн. българи живеят в бедност, а всеки втори е заплашен от живот в мизерия.  
Евростат прави и някои примерни изчисления...  
Така излиза, че разходите на средностатистическото българско семейство са около 1534 лева при приходи в размер на 1254 лева. Т.е. не стигат 300 лева дори, без да се включват разходи за почивка, култура, професионално усъвършенстване, забавление, цигари, алкохол, ипотечни кредити, лизинги и каквито и да било разходи за бяла и черна техника, мебели и други несвързани с оцеляването стоки.  
За да стигнат парите за оцеляване, работещото средно българско семейството със средна работна заплата трябва да се лиши от автомобила си и всички разходи за него или да има едно, вместо две деца. Статистиката показва, че средните българи решават да имат по едно дете. Сметката сочи, че така оцеляването става почти възможно, но само при условие, че няма никакви непредвидени разходи, болести, инциденти и други. Така средностатистическото българско семейство, вече с едно дете, може да оцелява с известни компромиси с качеството си на живот, но само при още едно условие - че има наследено собствено жилище...
Около 40% от работещите българи живеят в бедност. Това прави социалните проблеми на нашата страна твърде различни от европейските. Докато в Европа борбата с безработицата означава борба с бедността, най-мащабният социален проблем на България са работещите бедни. Те са три пъти повече от безработните." - в. „Сега".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати