24 Април 2024 г. Сряда

ЕК понижи прогнозата си за икономическия растеж в България

2013-05-04 08:12:24
Европейската комисия преразгледа към понижение оценката си за икономическия растеж на България за 2013 и 2014 г. съответно до 0,9 на сто и 1,7 процента, съобщи БТА. Това показват представените днес в Брюксел пролетни прогнози на ЕК за икономическото развитие на страните от ЕС.

През февруари в зимните си прогнози Брюксел очакваше българската икономика да нарасне с 1,4 процента тази година и 2 процента през 2014 година. Тогава бяха потвърдени есенните прогнози от ноември, уточнява БТА.

В първите месеци на 2013 г. нестабилните икономики в чужбина и слабият пазар на труда са спирачка за икономическата активност в България, пише още в доклада на ЕК. Според наблюдателите от Брюксел гражданските протести, довели до смяната на правителството имат слабо влияние върху икономическите процеси в страната. Очакванията са през цялата 2013 г. инвестициите да се движат главно от проекти с публично еврофинансиране. Очаква се също така и инвестициите в частния сектор да нараснат постепенно в съответствие с икономическото възстановяване и облекчаващите се условия за финансиране.

Европейската комисия обаче прогнозира продължаващо отслабване на пазара на труда. Очакванията са безработицата да се увеличи с още 2 процента през настоящата година и да се стабилизира едва през 2014 г. Очаква се безработицата да достигне максимално равнище от 12,5 процента през 2013 година и само слабо да се понижи през 2014 година.

Прогнозира се, че увеличението на брутния вътрешен продукт (БВП) ще се засили към края на тази година в съответствие с очакваното възстановяване в ЕС. Очаква се вътрешното търсене да продължи да бъде двигател на икономическото възстановяване, подпомагано от сравнително силен финансов сектор и леки фискални стимули през 2013 година.

Потреблението на домакинствата ще нарасне през 2013 и ще продължи да се засилва през 2014 година, като се предполага, че ще има постепенно възстановяване на доверието на домакинствата и на трудовия пазар.

За 2013 година комисията прогнозира за България умерена инфлация от 2 процента, но през 2014 година темпът й ще се ускори до 2,6 процента. Очаква се основната инфлация (при която се изключват цените на енергията и необработените храни) постепенно да се ускори предвид очакваното възстановяване на вътрешното търсене и продължаващото хармонизиране на вътрешните цени със средните за ЕС, отбелязва ЕК.

Бюджетният дефицит ще бъде 1,3 процента през 2013-2014 година. Предвид планираното изплащане на много държавни облигации брутният държавен дълг се очаква да намалее леко през 2013 година спрямо предишната, но да се увеличи до 20,3 процента от БВП през 2014 година.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната ще се свие с 0,4 на сто тази година, пише още в прогнозите на ЕК. Комисията посочва още, че през 2014 година икономиката на валутния съюз ще се възстанови, нараствайки с 1,2 на сто. В предишната си оценка от февруари Брюксел очакваше за тази година свиване от 0,3 процента и растеж от 1,4 процента за догодина.

За целия ЕС оценките също са понижени. В новите си прогнози ЕК залага на свиване на БВП с 0,1 процента през 2013 година и увеличение от 1,4 на сто през 2014 година.

В зимната прогноза ЕК очакваше икономиката на ЕС да нарасне с 0,1 на сто през 2013 година и с 1,6 на сто идната година.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати