16 Април 2024 г. Вторник

Меглена Кунева: Борисов се държи като Кръстника

2013-05-02 08:53:08

- Г-жо Кунева, какво показва поредният СРС скандал у нас? Каква е диагнозата, която бихте сложили на властта след него?

- Поредният скандал показа следното: г-н Борисов и неговите приятелски кръгове, както и т.нар. партия ГЕРБ окончателно разрушиха политическото. Те успяха да нанесат истински варварски удар по институциите и държавността. В името на частното си оцеляване жертваха общото благо. Забележете, че вече не говорим за институции, закони или правила. Говорим за това, как един лейтенант се кълне на Кръстника си в потайна доба в дома му. Всичко е лично, точно както е в мафията. Иначе диагнозата е много тежка - властта е приватизирана и отвлечена. Тя е далеч от гражданите и се използва за частно разчистване на сметки. Трагедията се състои в това, че се върнахме в едно домодерно състояние на кланови отношения. Вече е въпрос на цивилизационен избор на 12 май да спрем тези безобразия. 

- Бойко Борисов твърди, че има паралелна структура за СРС, смятате ли, че е така? А кой управлява тогава държавата?

- Борисов цял живот е бил или охранител, или охраняван, така че оставям на него да нищи спецификата на подобни структури. Ако обаче е вярно, че действат подобни частни структури, си задавам въпроса как е управлявана страната изобщо от този човек? Изумително е как е възможно в един момент да имаш самоуверени претенции за тотален контрол и в следващия да твърдиш, че си жертва. Но това е типичен Борисов - само той може да оглави бунт срещу себе си.

- Има ли жертви и палачи в скандала, кои са те?

- Жертви има - това са обикновените граждани и потъпканите им свободи. Жертвани са и всички постижения на българската демокрация. Жертва е и нормалността в нашия живот. Искат да ни внушат, че в тази абсурдна ситуация има добри и лоши. Всъщност има само две страни - нормална и ненормална. Има частен сговор за съсипването на правилата и милиони потърпевши. Има умишлено разделение - граждани срещу властимащи, подслушвани срещу подслушвачи, работещи срещу пенсионери, лекари срещу пациенти и много подобни. Това просто е стилът на мускулестото управление - разделение и хаос. Крайно време е този хаос да бъде прекратен. Ние, гражданите, потърпевшите, трябва да почистим и подредим своя дом сами.

- А герои? Смятате ли, че Сотир Цацаров се е опитвал да изпълни закона, или е бил нечий "главен"?

- Главният прокурор трябва да свърши работата, за която е избран. Г-н Цацаров сега разследва престъпление, а когато успее да предаде на съда уличените, тогава работата ще бъде свършена. В този смисъл всяко действие, което е насочено към разкриване на престъпления - дори и извършени от първия човек в държавата, е нещо, за което бих поздравила всеки главен прокурор, включително и Цацаров.

- Адекватни ли бяха реакциите на президента и на служебния премиер?

- Налагането на правила изисква воля и характер, а не надежди. Разследване трябва да има и нещата трябва да излязат наяве докрай. От замитане под килима и благи приказки относно добри намерения се докарахме дотук. В нормалните и зрели общества при подобен скандал участниците в него сами биха напуснали публичния живот и биха били предмет на разследване. Просто защото подобни практики нямат място в едно нормално общество.

- Това не са ли същите власти от записите? В състояние ли са те да разследват нещо честно, а да осигурят честни избори?

- Притеснена съм по отношение на коректността на изборния процес, защото сме свидетели на абсолютен сговор по потъпкването на всякакви правила. Явно, че става дума за запазване на властта на всяка цена и страх от промяна. Вероятно има хиляди причини да се страхуват - това вероятно е само върхът на айсберга. Апропо страхът е запазена марка на ГЕРБ - те се опитват да накарат всички да вдишват страх и да издишват подчинение. ГЕРБ и техните производни създадоха едно мрачно общество - обществото на страха.

- Кой е в основата на този скандал според вас - героите на записите или техните поръчители, или някой трети?

- Герои тук няма - има ужасяващ сговор срещу демокрацията и нейните порядки. Завесата е леко повдигната и ние станахме свидетели на една отвратителна и порочна действителност, която съсипва живота ни не от вчера. Който и да стои в основата на този скандал и каквато и цел да е имал предварително, не си е давал сметка за истинските последствия. На всички ни стана ясно, че нормалността в нашия живот е изтикана в ъгъла, от което губим всички ние.

- Кой е най-потърпевш от скандала? Ще понесе ли някой политическа отговорност и каква?

- Потърпевши сме всички ние, гражданите. Ние разбрахме, че ред и закони не се спазват. Подслушването е служило като лост да се разбива бизнесът. Надявам се, че все пак ще има проявено някакво мъжество и ще има понесена политическа отговорност от Борисов и Цветанов. За морал отдавна и дума не може да става, но ако има установено престъпление, следва да бъде понесена и наказателна отговорност. Надявам се най-потърпевш да бъде извършителят на тези престъпления. Ако виновните бъдат наказани, тогава бихме спечелили като общество.

- А за кого работи този скандал най-много?

- Вероятно всеки е зает с някакви теории на конспирацията, които изтормозват и изтощават духа на нацията. Ние в Движение "България на гражданите" трябва да се съсредоточим в даването на решения за това, МВР никога повече да не се превръща в заложник на един човек, на една партия. Аз започнах президентската си кампания с тезата за граждански контрол и сега целият първи стълб на нашата програма е посветена на тази тема.

- Очаквате ли ново пренареждане на партиите в предизборните социологически проучвания? Какви?

- Оставям социологията на социолозите. По време на нашия "поход на нормалността" виждам и усещам, че Движение "България на гражданите" набира скорост. Всеки ден съм сред хората и това ми дава увереност за нашето добро представяне на изборите на 12 май. Ние сме алтернативата на всичко това, което политическия картел ГЕРБ-БСП предлага на българите. Аз продължавам да работя за възвръщането на нормалността и след 12 май. Битката за връщането на държавата започва, а не завършва на 12 май, тогава е само началото.

- А реално ново пренареждане в изборните резултати, какво?

- Това непрекъснато повтаряне и предричане на резултата на 12 май граничи с цинизъм. Има толкова малко дни дотогава, а на хората непрекъснато им се казва как да гласуват. Не може ли да се прояви малко приличие и да не се правят спекулации зад гърба им с бъдещи проценти и коалиции. Нека проявим малко повече уважение към всички, които ще гласуват, за да може да се възстанови доверието към политиците и обратното.

- Ще имаме ли правителство след изборите, на кого ще е то според вас?

- Правителство след изборите ще има и се надявам то да е на и в полза на гражданите. Бъдете убедени, че ако мандатът бъде връчен на воденото от мен Движение "България на гражданите", което е много вероятно, то кабинет ще бъде съставен.

- Вие бихте ли се коалирали с някого? А някоя политическа сила би ли подала ръка на ГЕРБ след тези СРС?

- Не знам защо непрекъснато ме питате за коалиции, и то точно с ГЕРБ. Мисля, че много хора, след като чуха и прочетоха записите, могат да си зададат въпроса искат ли да са в една стая с този човек. Коалиция - каква? Да участвам в записан разговор с прокурор, бивш министър и премиер, и да участвам в престъпления срещу правосъдието ли?! Представяте ли си ме на такава сбирка?! Защото за г-н Борисов коалиция означава съучастие, нищо по-малко.

- Очаквате ли ваденето на още "мръсни ризи" до изборите? Как си обяснявате липсата на компромати досега за БСП, а за ДПС?

- Не знам, аз не съм на ти с компроматите. Но имаме притеснения за честността на изборите. Какво направи служебното правителство за изчистването на "мъртвите души"? Нищо! Дори даде печатането на бюлетините на общински съветник от ГЕРБ.

източник: standartnews.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати