20 Април 2024 г. Събота

Народът се отказва от изборите, отчитат социолози

2013-05-01 00:39:23

Скандалите с подслушванията намаляват очакваната избирателна активност, отчете социологът Юлий Павлов от Центъра на анализи и маркетинг. 

Той прогнозира, че това може да помогне на някои малки партии да прескочат бариерата и в парламента да влязат повече от петте напълни сигурни засега партии. 

Според него не е изключено дори под 50% от гласоподавателите да отидат до урните, а част от разочарованата периферия на ГЕРБ ще отиде към негласуващите или ще се насочи към по-малки партии. 

Последното проучване на института показва, че засега 51,8 процента заявяват, че със сигурност ще гласуват на 
предстоящите избори, 17,5 на сто ще дадат вота си, но още не са решили за кого, 15,1 процента са колебаещите се дали да отидат до урните, а 14,4 на сто са категорични, че няма да гласуват.

Според изследването 27 процента знаят за скандала с подслушването на видни политици и бизнесмени и го следят с голям интерес, 39,3 на сто са чули за това, но не се интересуват особено, 30,3 процента отговарят, че въобще не ги интересува. 

80,9 процента са категорични, че скандалите не влияят на избора им за кого да гласуват, 3,7 на сто отговарят, че са променили решението си заради това, а 5,4 процента са започнали да се колебаят за кого точно да гласуват. 

Ако изборите бяха днес, за ГЕРБ биха гласували 23 на сто, за Коалиция за България - 17,8 процента, за ДПС - 6,1 на сто, за "Атака" - 5,8 процента, за "Движение България на гражданите" - 4,7 на сто.

НФСБ би получил 1,9 на сто, коалиция СДС - 1,6 процента, ДСБ-БДФ - 1,5 на сто. Либерален алианс на Марешки, поръчител на изследването, според данните има 1,3 на сто. 

30 процента биха посочили Бойко Борисов за премиер, ако това зависеше от тях, 17,9 на сто намират за подходящ Пламен Орешарски, по 5,9 процента - Меглена Кунева и Волен Сидеров. Три процента посочват Лютви Местан, а 1,6 на сто - Сергей Станишев.

Първите трима по рейтинг според данните са Кристалина Георгиева - 54,8 на сто й имат доверие, Росен Плевнелиев - 53,3 на сто, и Йорданка Фандъкова - 38 процента, следвани от Бойко Борисов - 33,1 на сто, и Марин Райков - 32,3 процента. 

Като най-важни проблеми на страната 74,2 процента посочват безработицата, 60,3 на сто - ниските доходи, 38,8 на сто - корупцията, 32,3 процента - здравеопазването.

Възложител на изследването е "Либерален алианс" на Веселин Марешки.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати