23 Април 2024 г. Вторник

Изслушват Кокинов след изборите

2013-04-29 15:01:24

Подалият оставка градски прокурор ще бъде изслушан от Етичната комисия към Висшия съдебен съвет след изборите, това стана ясно след днешното заседание на комисията. Николай Кокинов ще бъде поканен на изслушване на 13 май, заяви председателят на Етичната комисия Ясен Тодоров.

В петък до медиите бяха разпратени записи на разговор между Кокинов, експремиера Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. В тях се обсъждаха магистрати и се използваха обидни епитети по техен адрес, а Кокинов даваше информация на Найденов за досъдебното производство срещу него и хода на делото.
Часове по-късно Кокинов подаде оставка като ръководител на СГП чрез главния прокурор до ВСС.

Тодоров обясни, че още в петък е образувал преписка по случая със записите на бившия премиер, министъра на земеделието и градския прокурор. Беше взето решение да се самосезира комисията, да направи проверка и да се съберат всички данни по случая, каза Ясен Тодоров.

По думите на председателя на етичната комисия изслушването на Кокинов се отлага за след изборите, защото в следващите дни няма да има необходимия кворум.

Цялата тази история има и много голям политически оттенък, каза Ясен Тодоров. По негови думи трябва да се изслушат мотивите на градския прокурор за действията му.

По думите на Тодоров “нищо фатално“ нямало да стане, ако оставката на Кокинов се гласува другата или по-другата седмица.

Председателят на Етичната комисия беше категоричен, че Кокинов няма как да бъде освободен като редови магистрат, тъй като в моментна срещу него вече върви дисциплинарно производство. То е за допуснати нарушения при случайното разпределение на преписките в прокуратурата. 

До изслушването на Кокинов на 13 май Етичната комисия ще изиска и всичко събрано от прокуратурата по проверката. Попитан защо ВСС не действа бързо, Ясен Тодоров обясни, че не е необходимо да се действа като пожарна команда, а нещата трябва да бъдат изпипвани. 

Единственият коментар, който Ясен Тодоров допусна от себе си, е, че не би отишъл на подобна среща, каквато е записана между Бойко Борисов, Мирослав Найденов и Кокинов. Ясен Тодоров се аргументира, че такава била ценностната му система.

Днес от 14.30 ВСС ще заседава извънредно. Все още не са ясни причините. Малко преди да се появи съобщението обаче Тодоров заяви, че комисията е направила предложение до министъра на правосъдието да свика заседание на ВСС.

По-рано днес председателят на етичната комисия каза, че ВСС ще направи всичко възможно оставката на Кокинов като ръководител на СГП да се разгледа в най-кратък срок, посочи Тодоров.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати