20 Април 2024 г. Събота

Хората получиха само обещания и бабаитлъци, смята Даниел Вълчев

2013-04-29 13:50:58

Г-н Вълчев, “Движение България на гражданите” тръгна на избори, за “да върне нормалността”, но социолозите дават спад в доверието към вас. Да очакваме ли изненади след вота на 12 май?

“Движение България на гражданите” е не само политически, но и културен проект. Той обединява хора, които са готови с еднаква категоричност да се противопоставят както на левите експерименти, за които мечтае БСП, така и на безогледния популизъм и опростачването на публичния живот, които ГЕРБ превърна в ежедневие. Все повече българи разбират, че така повече не може. Наистина, по време на най-острата фаза на протестите във фокуса на медиите беше друг тип говорене – “да се съберем в 16.30 ч. на площада, за да решим всички проблеми”. През онези дни спокойното и разумно говорене не беше интересно. По-интересно беше да крещиш и да блъскаш по вратите на разни публични сгради. Но днес нещата отново си идват на мястото и аз нямам съмнение, че хората знаят от кого какво могат да очакват.

Кой има интерес от скандалите с подслушванията, които гръмнаха в разгара на кампанията?

За мен големият въпрос е друг. И той е дали има извършено престъпление и ако има – кой го е извършил. Според данните, които прокуратурата изнесе, има извършени серия престъпления, за коитоотговорност носят не само физическите извършители, но и техните ръководители. Опитите на бившия министър Цветан Цветанов да се скрие зад подчинените си, са обикновена проява на страх. От записите, които в петък бяха публикувани, пък се убедихме, че бившият премиер Борисов не само е знаел за множество незаконосъобразни действия на негови министри, но и самият той по престъпен начин се е опитвал да влияе върху хода на съдебни процедури. Ако Борисов и Цветанов имат поне капка останало мъжко достойнство, трябва незабавно да се откажат от имунитета си, за да може правосъдието да си свърши работата. Но и да не го направят, следващият парламент несъмнено ще им свали имунитета.

Като че ли има някакъв черен пиар насочен към “Движение България на гражданите”, кои са авторите му?

Никой от традиционните играчи на българския политически терен не беше радостен от появата на “Движение България на гражданите”. ГЕРБ се почувстваха застрашени, защото не можеха повече да играят играта “или гласувате за нас, или Станишев и Доган се връщат”. БСП бяха недоволни от това, че намаляването на подкрепата за ГЕРБ вече не означаваше непременно успех за тях. ДПС привидяха в "България на гражданите" заплаха за ролята си на “вечния трети”. ДСБ се затюхкаха как така някой си позволява да се самоопределя като десен без одобрението на г-н Иван Костов. Така че от самото си създаване, “Движение България на гражданите” получава удари отвсякъде. Напоследък най-активни са господата от ГЕРБ вероятно защото се чувстват и най-застрашени. Понеже добре знаят, че за три години и половина хората не получиха от тях нищо, освен обещания и бабаитлъци, тяхната кампания е поставила акцент върху платени социолози, астролози и тук-таме врачки. От тази кампания разбираме, че всички планети дружно помагат на Борисов, хората все повече обожават Борисов, а бъдещето му е на човек, който скоро ще надмине по популярност Обама и Мадона взети заедно. Така че нищо не може да се направи и някакви си ентусиасти от "България на гражданите" нямат никакъв шанс. Наистина ние трудно може да се мерим с ресурсите, които ГЕРБ и БСП са хвърлли в тази кампания. Нека да припомня, че за три и половина години управление господата от ГЕРБ са получили от бюджета на държавата 75 милиона лева партийна субсидия. По данни на Сметната палата те влизат в кампанията с 30 милиона лева, а само лихвите от депозитите им за миналата година са два милиона лева.

Вие сте водач на листата във Варна, а там опонентите Ви са силни – Лиляна Павлова от ГЕРБ и Пламен Орешарски от БСП, когото Сергей Станишев посочи за премиер след вота, притеснява ли ви това?

Нека не забравяме, че България е пред парламентарни избори. А на такива избори личните противоборства не са основното. На предстаящите избори всеки от нас трябва да реши дали иска страната ни да продължи да е на последно място по доходи в ЕС, дали иска здравеопазването ни да остане в това жалко състояние, дали подкрепя празното дърдорене за промени, докато един много тесен кръг приближени на властта присвояват огромни публични средства. Ако не искаме това да продължи, но и на желаем да се хвърлим в поредните недомислени леви експерименти, отговорът е един – “Движение България на гражданите”, № 33 в бюлетинета. Иначе аз уважавам моите опоненти, но мисля, че съм представител на една по-добра алтарнатива.

До предсрочни избори се стигна заради високите сметки за ток и парно, но всъщност бедността изкара хората на улиците, как ще ги убедите, че ще решите проблема с доходите и безработицата?

Две неща изкараха хората на улицата – бедността и чувството за несправедливост. Борисов и компания трета година ни убеждават, че икономическата криза е нещо като природно явление. Това не е вярно. Различните страни по различен начин се справят с кризата. Имаме примера с Испания, но имаме и примера с Полша. Знаем за проблемите на Ирландия, но знаем и за успехите в Прибалтика. Когато бизнесът се чувства спокоен, когато икономическата среда е предвидима, когато сигурността и правосъдието са налице, безработицата ще започне да намалява. И обратно – когато постоянно тормозиш малките, за да може техният бизнес да бъде взет от големите, когато правиш по 200 промени в законите годишно, когато едната седмица казваш, че ще вдигаш ДДС, следващата, че ще го свалиш, на третата, че първо ще го вдигнеш, за да можеш после да го свалиш, а накрая твърдиш, че нищо такова не си казвал, тогава е много проблематично дали някой ще иска да инвестира тук. Накратко – “Движение България на гражданите” не е поредният месия, който обещава, че докато спим, старият ни “Москвич” ще се превърне в нов “Мерцедес”. Ние обаче поемаме ясен ангажимент, че България ще бъде нормална европейска страна.

Имате идея за промяна в Конституцията, по-малко депутати, какво още?

Всички еветуални промени, които ние дискутираме, са обединени от един принцип – онзи, който упражнява власт, трябва да носи отговорност. Това е и причината да предлагаме намаляване на броя на депутатите – по-ясната им отговорност за това, което правят или не правят, а не това, че ще бъдат спестени няколко заплати. Същото е и с предложението да няма вече заместник-министри, с идеите за промени в начина на управление на съдебната власт и т.н. Това, с което сме се ангажрали, е, че още в първите дни на следващото Народно събрание ще инициираме създаването на конституционна комисия, която да изработи нов конституционен проект. Повече от 20 години у нас се сменят играчите. Време е да сменим правилата на играта.

Изборите са на 12 май, какво ще правите на 13 май? Надявате ли се да получите мандат за съставяне на правителство?

Лично аз смятам да се наспя. А що се отнася до “Движение България на гражданите”, ние сме готови да поемем мандат за съставяне на правителство с ясен времеви хоризонт, с ясна програма и с участието на хора с експертен потенциал и с висока обществена подкрепа. Те могат да бъдат свързани с политиката или не. Например нашият колега и приятел Йонко Грозев би бил един отличен вариант за министър на вътрешните работи.

Напоследък политолози и социолози заговориха, че е вероятно след вота на 12 май да не бъде съставено правителство и да се наложи отново да има избори, допускане ли такъв сценарий?

Подобни сметки винаги излизат криви. Затова нека на 12 май да се държим като хора, които съзнават отговорността на избора, който правят.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати